Brexit: tényleg itt a vége?

Aláírta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.
Szepesi Anita, 2020. január 24. péntek, 21:36
Fotó: Getty Images

A Downing Street által közzétett nyilatkozatában a konzervatív párti kormányfő "fantasztikus pillanatnak" nevezte a dokumentum aláírását.
Johnson szerint ezzel a formális aktussal végre teljesült a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett - a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás döntése, és véget érhet a vitatkozás, a megosztottság, amely túlságosan hosszú ideig tartott.

"Most már egységes országként továbbléphetünk, egy olyan kormány vezetésével, amely a jobb közszolgáltatások, a bővülő lehetőségek megteremtésére összpontosít, és arra, hogy a ragyogó Egyesült Királyság minden zuga kiteljesíthesse képességeit" - fogalmazott az aláírást követő nyilatkozatában a brit miniszterelnök az MTI szerint.

Johnson célként jelölte meg azt is, hogy az Egyesült Királyság barátként és szuverén, egyenrangú félként erőteljes új viszonyrendszert alakítson ki az Európai Unióval.

A Downing Street tájékoztatása kiemeli azt is, hogy Johnson - ahogy ez ünnepélyes jellegű aláírások esetén a londoni miniszterelnöki hivatalban hagyomány - Parker típusú töltőtollal írta alá a kilépési megállapodást.

A miniszterelnöki hivatal által közzétett fotó tanúsága szerint a brit kormányfő aláírását viselő oldalon az Európai Unióban honos összes nyelven, köztük magyarul az áll, hogy "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága részéről".

A Johnson által aláírt kilépési megállapodást Brüsszelből szállították Londonba, és a ceremónián az Európai Unió, a brit külügyminisztérium és a Downing Street tisztviselői is jelen voltak, köztük David Frost, a brit brexit-tárgyalóküldöttség vezetője.

Az Egyesült Királyságban csütörtök este emelkedett törvényerőre a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

Pénteken aláírta a megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Az Európai Parlament (EP) jövő szerdán szavaz a brexit-megállapodásról.

Az EP alkotmányügyi bizottsága (AFCO) nagy többséggel elfogadott jelentésében a kilépési egyezmény elfogadását javasolta az EP-képviselőknek, annak érdekében, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnhessen meg.

Az összes jogi aktus befejeződése után brit részről Dominic Raab külügyminiszter aláírja a brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek.

Az Egyesült Királyság jövő pénteken brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor, 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után lép ki az Európai Unióból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.01.25 21:39

@europeer: Csak az a fránya, szabályokat nem ismerő der die das... ami még az orosz nemeknél is kevésbé követhető?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.01.25 21:14

@europeer: igen..szokták is mondani, hogy az angol nyelv nyerte meg a 2. vh-t-...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.25 17:27

@zappara:
Ja. Értelek, nem is gondoltam komolyan, csak bedobtam.
Amúgy az alábbiakra alapoztam még a gondolatmenetem:
1., Magyarországon 1836-ig a német volt a hivatalos nyelv.
2., Sok szakmai könyv németül volt kiadva régen is. Családunk egyik ága generációkon keresztül kelmefestő, vegytisztító kisiparos volt, és nekik csak németnyelvű szakmai könyvük volt, egy másik ágról pedig gépészek vagyunk, szintén németnyelvű műszaki könyvekkel. Még a 30-as évekbeli, nálunk kiadott könyvek is németül voltak.
3., És nézzük a számítástechnikát. Ott is az angol a hivatalos, pedig, kitől eredeztetjük a számítógépet? :-))
Igen, az echte magyar nevű Neumann-tól. :D
4., Sokáig a német vezette az angol-német nyelvversenyt, nem olyan régen lett hivatalosan kijelentve, hogy az angol túlnőtte, s a spanyol is túlfogja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.01.25 14:05

@zappara: a munkanyelv alatt a nem hivatalos alkalmakkor használtat kell érteni...a bürokrácia, vagy akár a politikusok ez esetekben többnyire az angolt használják (már aki bírja)..persze hivatalos tárgyalásokkor, felszólalásokkor mindenki használhatja anyanyelvét...de arról már ne is beszéljünk, hogy mekkora stábot igényel az állandó ide-oda való fordítgatás..és mi pénzt emészthet fel..a különböző hivatalos papírok is anyanyelven jelennek meg (megállapodások, szerződések, jegyzőkönyvek, stb)
szóval iszonyú energia....
pl. az osztrákok ugye a németet jelölték meg, de megkövetelik az eltérések használatát, amitől kicsit más, mint a no-i német
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.01.25 13:57

@europeer: nehéz kérdés..
ma, ha jól tudom, 24 hivatalos nyelve van az EU-nak...nyilván, de az angol csak a britek révén lett hivatalos (mivel így az angol így is úgy is hivatalos lett, sem az írek, sem a máltaiak nem ezt a nyelvet jelölték hivatalosan >>az ír és a máltai nyelveket nevezték)
de..az angolt nem pusztán a britek beszélik, hanem egyszerűen világnyelv (nem mellesleg kb 80 ország hivatalos nyelve), azaz lingua franca, a világ első számú közvetítőnyelve..
az EU-ban a sokáig a francia volt a munkanyelv, majd az angolok belépésével szép lassan, de átvette az angol a szerepet..
szerinted majd holnaptól mindenki tudni fog németül..ráadásul nem így megy...az angolt sem kijelölték anno (a franciát igen, de akkor még kevesen voltak az EU-ban)..hanem egyszerűen kiszorított minden más nyelvet (erre a globalizáció csak rásegít)
amúgy tudtommal lesz erről majd szavazás az EP-ben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html