Brexit: erős kijelentést tett Boris Johnson

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint életfontosságú, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) határnapján, október 31-én kilépjen az Európai Unióból. Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy csak olyasmit szabad megígérni, aminek teljesíthetősége teljes biztos.
Szepesi Anita, 2019. július 9. kedd, 22:31
Fotó: Shutterstock

A két politikus a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáért verseng. A 160 ezer fős tagság közülük választja meg a párt új vezetőjét, aki a következő brit miniszterelnök is lesz a távozó Theresa May kormányfő utódjaként.

Johnson és Hunt kedd este az ITV kereskedelmi televízió által szervezett, 200 fős meghívott közönség előtt tartott vitán vett részt. Arra a nézői kérdésre, hogy garantálják-e a kilépést az EU-ból október 31-ig, Johnson kijelentette: életfontosságú a brexit-határidő tartása, ellenkező esetben folytatódna a Konzervatív Pártba vetett bizalom eróziója - számolt be az eseményről az MTI.

Hunt szerint ugyanakkor e bizalom máris sérült, amikor nem teljesült az eredeti, március végi brexit-határidő, ezért csak betartható ígéreteket szabad tenni.

HOZZÁSZÓLÁSOK