Nem kell egy emberöltőt várni a nagy fordulatig

A brit Konzervatív Párt kényelmes fölénnyel vezeti a közvélemény-kutatások népszerűségi listáit, ezért vélhetően győznek, és kivezetik az Egyesült Királyságot az EU-ból. A szakértők szerint egy emberöltőn belül nem várható, hogy az ország – vagy ami marad belőle – visszatérjen az unióba. Lehet azonban, hogy nem kell ennyit várni.
Komócsin Sándor, 2019. november 5. kedd, 07:08
Fotó: Getty Images

Az EU-ban maradás pártján álló britek elkövetnek egy hibát: soha nem néznek vissza, nem gondolják át, miért veszítettek a 2016-os függetlenségi népszavazáson a kilépés pártján állókkal szemben. Azon a napon, amelyen elbukták a referendumot, megindították a harcot az újabb népszavazásért. Az újabb fordulót követelő Peoples Vote mozgalom vezetősége azért szakadt ketté mert volt aki olyan népszavazást akart, amelynek kérdése ennyi: maradni vagy sem, míg mások elképzelhetőnek tartottak egy olyan alternatívát, amelyben brexit valamilyen formája állna szemben az EU-ban maradással szemben.

Azaz volt aki elképzelhetetlennek tartotta a brexitet, míg volt aki úgy vélte: ezt is választhatják a szavazók. Ez lényegében megfelel annak a két álláspontnak, amit egyfelől a Liberális Demokraták, másfelől a Munkáspárt képvisel a közelgő parlamenti választáson. Wolfgang Münchau, a Financial Times (FT) európai uniós ügyekkel foglalkozó publicistája szerint azonban valójában ez a hajó már elment: az Egyesült Királyság ki fog lépni az EU-ból.

Mennyi idő?

Boris Johnson miniszterelnök a toryk élén a közvélemény-kutatások szerint jelentős vezetéssel fordul rá a december 12-ei választások előtti kampányra, ráadásul ellenfelei megosztottak. A konzervatívok kampányszlogenje, miszerint Get Brexit Done, ami azt az üzenetet hordozza, hogy legyen már meg végre a brexit, az FT publicistája szerint rezonál a közhangulatra. Ezért azt tippeli, hogy az toryk többséget szereznek a parlamentben, és erre támaszkodva az újabb Johnson-kormány a leköszönő parlamentben elvileg már elfogadott válási megállapodás alapján kilépteti az országot január 31-én az EU-ból.

Vajon mire számíthatnak ezután az Európa-pártiak? A pesszimista várakozások szerint egy generáción belül nincs esélyük arra, hogy megpróbálják visszavezetni az országot az EU-ba. Az FT cikkírója szerint azonban sokkal hamarabb 10 éven belül esélyt kaphatnak erre, ha végre képesek lesznek tanulni a hibáikból. (Ha Skócia esetleg kilépne az Egyesült Királyságból, akkor persze csak az vihetnék vissza az unióba, ami abból maradt.)

Jó tanácsok

  • Münchau első tanácsa az Európa-pártiaknak, hogy ne adják fel, de ne is ott folytassák, ahol abbahagyták! Túl sok energiát fordítottak a negatív kampányra, arra, hogy az EU-s kilépés káros hatásaival riogatták az embereket. Ugyanez igaz arra is, hogy túl sok energiát fordítottak arra, hogy a parlamentben megakadályozzák a brexitet.
  • A második tanács: szabaduljanak meg a régi gárdától! Azoktól a politikusoktól, tanácsadóktól, lobbistáktól és PR-tanácsadóktól, akikre eddig támaszkodtak. A jövő EU-párti kampányának a fiatalokat kell megcéloznia fiatalokkal.
  • A harmadik tanács: vegyék figyelembe, hogy az unió a jövőben várhatóan többlépcsős, többszintű, többféle lehetőséget kínáló kapcsolatrendszerré válik. Olyan lesz, mint egy hagyma, aminek a közepe az eurózóna, a következő szintje az Európai Unió, amelyen belül elválhatnak a schengeni övezetben és azon kívül lévő országok, aztán ezen túl lehetnek társult tagállamok, amelyek részei a vámuniónak vagy sem stb. Minden jelentkező eldöntheti, milyen szintű integrációt akar.

A legfőbb jó tanács

Ne úgy akarják eladni az EU-tagságot a társadalomnak, mint egy megállapodást, egy üzletet! - szól a következő jó tanács. Ezek a a haszonelvűségen, a hoci-nesze logikán alapulnak - éppen úgy, egyébként, mint a brexit. Nincs értelme azzal érvelni, hogy lehet kötni egy jó megállapodást az EU-val, ha az emberek úgy gondolják, hogy az unió egy rossz klub, amelyhez nem akarnak tartozni. A klubot, az EU-t kell eladni!

Nem az egységes európai piac és a vámunió előnyeit kell ecsetelni, mert azt igazán csak a közgazdászok értékelik, hanem - ha már mégis megjelenik a haszonelvűség - például azt az erőt lehet fényezni, amit az egységes Európa kínál. Hogy például az európai országok együtt ellen tudnak állni bármilyen gazdasági embargónak jöjjön az Moszkva vagy Washington felől.

A legeslegfőbb jó tanácsa azonban az, hogy az Európa-pártiaknak át kell térniük az identitáspolitikára, amit eddig - mint az ellenfelek, a nacionalista brexiterek eszközét - messze elkerültek! Világossá kell tenniük az embereknek, hogy az EU-s távozással olyasmit veszítenek, ami nem érhető kereskedelmi előnyökön: az európaiságukon esik csorba.

Csak most kezdődik

Az Európa-párti tömegtüntetéseken már megjelent az Európához tartozás érzése mint ami nélkülözhetetlen kiegészítője a nemzeti hovatartozás érzésének. Az FT publicistája szerint idő az Európa-pártiaknak dolgozik. Ha meglesz a brexit, a társadalom érezni fogja annak kellemetlen mellékhatásait, miközben megfiatalodik a választóközönség, esetleg szavazati jogok kapnak a tinédzserek és az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok.

A brexit melletti kampány, az Egyesült Királyság uniós tagságának megkérdőjelezése azóta zajlik, hogy 1975-ben megtartották a népszavazást az ország EU-csatlakozásról. Az 1980-1990-es évek óta, az integráció erősödésével, az euró megjelenésével párhuzamosan egyre erősödött, hogy azután a kelet-közép-európai vendégmunkások tömeges megjelenése 2004- után felkeltse a bevándorlókkal szembeni zsigeri indulatokat. Ezzel szemben az EU melletti kampány még csak négy éve tart és úgy tűnik, egyelőre inkább csak gyermekbetegségeit tudta felmutatni. Az Európa-párti politikai mozgalom még létre sem jött igazán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2019.11.06 01:10

@krix7:
Sok sok kicsi dolgot ki lehet "guglizni" illibsi muszlim es feka szereto baratom,ahogy a tavoli Nigel haverod is az. :D
(ez csak egy a sok ezer dolog kozul,amit illibsi haverjaid tesznek,mert nekik,ahogy irtam,az azsia,afrikai,muszlim,sarga,stb ember kell,a feher kereszteny eus,ahogy te,nem. :D )

https://www.dailymail.co.uk/news/article-3630847/More-black-people-allowed-Britain-leave-EU-immigration-non-issue-says-Nigel-Farage.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.11.06 01:05

@krix7:
Ertem Kipcsak arja magyar. :D DNS vizsgalat megvolt? :))
De azert ennyire ne legyel frusztralt,hogy kopintod a szovegem,ami igaz a nagy illibsi nacikra. :D Tudod,illibsi az,aki nem szereti a szabadsagot es a demokraciat. :D De a neveben ez benne van,amit a grazi apad buszken mondogat. :)) Mellesleg csalodas,hogy a sivalkodo orjongo nacista patriota arja popsi fajtatok,mint Nigel,Cameron,Boris gyuloli a kelet eus kereszteny feher nepet. :D Rossz dolog,mikor mar evek ota nyomatjak a gyuloletett ellenunk,es boszen lefetyeled a hatso fertajukat,mikozben elteted oket. :D

Nemhiaba na4 is szereti oket.Hajra Mr Johnson,Hajra Mr Farage,Hajra illibsi popsik. :D

Ugy latszik,h nalatok folyamatosan zavar van az eroben. :)) Az internet a meleg baratod,aki mindenben segit,hogy elhozza hozzad azt a kis napfenyt,amitol talan meg tudsz vilagosodni. :D
De valszeg inkabb marad szamotokra az alomvilag,amiben eltek,mikozben tavolabbi foldreszeken az illibsi nacista barataitok a nyakatokra kotelet rakna. :D
Ilyen az igazi arja faj. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.11.05 18:59

@flydomi:
"aminek az egyik fo oka a keleti kerszteny eus emberke volt"

Legalábbis ti retek libsik ezt szeretnétek láttatni! Megy az érzékenyítés ezerrel a retek muzi és indiai haverjaid elfogadtatásáért miközben hergelitek a népet a keresztények ellen!
Ilyenek vagytok ti liberálfasiszták!
De nem sírok, a hinduk és a muzik el fognak taposni titeket vagy jobbik esetben ti veszitek fel a középkori vallásukat (az elfogadás-befogadás jegyében)!
:D
Ez kellett nektek, ezt kapjátok!
:D

"edesdeden olelgetitek a sok kis fekat,muszlimot,iszlamistat,azsiait."

Köszi a beismerést, hogy kik a kedvenceitek!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.11.05 18:40

@krix7: Bruahahahhaa.

Kis butuska. :))
Roviden es tomoren:Alias naci Cameron hergelte a nepet az unio es a kele eus kereszteny feher ember ellen,es kiirta a szavazast. :) A szavazas dobbentette ra,hogy gebaszt csinalt,mivel ez a Brexit a Brit birodalomrol szol. :)) ennek fenyebben gyorsan lelecelt. :)) Jott a tesvere,a kis szuttykos perszona,akit rabeszeltek,hogy probaljon meg a helyzeten javitani.Nem sikerult,elsullyedt,mint a Titanic. :)) Magyaran:vele akartak elvitetni a balhet a tobbi illibsi nacista fasiszta. :D Oszt jott a bohoc,aki mindig sivalkodta a 2016-os nepszavazas ota,hogy csak a No Deal az elfogadhato. :DD Lam,most meg Dealezik a kis illibsi nacika. :)) A kozos bennuk,hogy a kilepes mellett kampanyoltak,aminek az egyik fo oka a keleti kerszteny eus emberke volt. :)) Naluk a divat a feka,muszlim,sarga,afrikai,azsiai,stb nep,nem pedig az aldott arja feher kereszteny emberke. :DD
Google a kis baratod. :)) A tortenelmet nem lehet meghamisitani. :)) Elbaxtatok,es xopatjatok egymast,es edesdeden olelgetitek a sok kis fekat,muszlimot,iszlamistat,azsiait. :D
Ez kell nektek,megkapjatok a Final Countdownal. :))

Azert az kemeny dio,h egy alternativ vilagban elsz,es semmit nem tudsz az elmult 4-5 evrol. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.11.05 17:54

@znojmo:
Te is elkotródhatnál már vmi afrikai muzi országba a flydomi nevű elmebeteg haveroddal együtt!
Ott nyalhatnátok, falhatnátok a muzikat mint jó kafírok!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html