Boris Johnson olyan megállapodást kötne az EU-val, mint Kanada

Az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak nem feltétele, hogy London közösségi szabályozásokat is kötelezően elfogadjon - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.
Szász Péter, 2020. február 3. hétfő, 16:31
Fotó: Getty Images

A konzervatív párti kormányfő üzleti vezetők előtt tartott londoni beszédében vázolta, hogy a kabinet milyen alapállásból készül a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételrendszeréről tartandó, március elején kezdődő tárgyalássorozatra az EU-val.

Az Egyesült Királyság pénteken kilépett az Európai Unióból, és szombattól érvényben van az alapesetben 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak. Ennek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.

A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val. Boris Johnson kijelentette ugyanakkor: e megállapodás eléréséhez nincs szükség arra, hogy Nagy-Britannia elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában, a környezetvédelemben vagy bármely más hasonló területen.

Johnson szerint ez ugyanúgy érvényes, mint az, hogy a megállapodás fejében az EU-nak sem kell kötelező módon brit szabályozásokat átvennie. Megerősítette, hogy Nagy-Britannia ahhoz hasonló megállapodást szeretne, mint amilyet Kanada is kötött nemrég az EU-val.

Nem sokkal a beszéd után a Downing Street hivatalosan is közzétette összefoglalóját arról, hogy milyen alapelveket kíván érvényesíteni a jövőbeni kapcsolatrendszerben. A dokumentum úgy fogalmaz: a 2020-as év további szakaszának kérdése az, hogy London és az EU egyezségre tud-e jutni egy elmélyült kereskedelmi viszonyrendszer kialakításáról, azoknak az elveknek a mintáját követve, amelyek alapján az EU és Kanada szabadkereskedelmi megállapodása is létrejött. Ha ez nem sikerül, az Egyesült Királyság akkor is felhagy az egységes uniós belső piac és a vámunió szabályainak alkalmazásával az idei év végén, amikor az átmeneti időszak lejár.

London már korábban is jelezte, hogy a Kanadával kötött EU-egyezményhez hasonló, de annál jóval szélesebb körű, félhivatalos megjelöléssel "Kanada-plusz-plusz-plusz" szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik, olyanra, amelynek hatálya kiterjed a szolgáltatások kereskedelmére. Ez utóbbi célkitűzés szerepel a Downing Street által a tárgyalási alapelvekről összeállított, hétfőn ismertetett anyagban is. Ennek megfelelően a majdani kétoldalú megállapodásnak olyan intézkedéseket is tartalmaznia kell, amelyek minimalizálják a határokon átnyúló szolgáltatás- és beruházásitőke-áramlás előtti akadályokat.

Ebbe beletartozik az is, hogy a pénzügyi szolgáltató cégek számára mindkét fél kiszámítható, átlátható, üzletbarát környezet hozzon létre. A szerződésnek emellett - az e területen fennálló kapcsolatrendszer mélységére tekintettel - hangsúlyosan ki kell térnie az EU-val folytatandó szabályozói és felügyeleti együttműködésre is - írták. Erről azonban máris vita van London és az EU között.

Az Európai Bizottság elnöke már jelezte ugyanis, hogy ha London valóban átfogó, a közvetlen áruforgalmon túlterjedő szabadkereskedelmi megállapodást akar, akkor nem lesz tartható az átmeneti időszak lejárta után tervezett új brit bevándorlási rendszer, amely az unión kívülről érkezőkkel azonos elbírálás alá venné a Nagy-Britanniában letelepedni kívánó EU-állampolgárokat.

Minapi londoni látogatásán Ursula von der Leyen kijelentette: a teljes körű - vagyis a szolgáltatásokra és a tőkeforgalomra is kiterjedő - szabadkereskedelmi egyezmény feltétele az uniós állampolgárok szabad mozgásának további biztosítása, vagyis az emberek szabad mozgása nélkül nem lehetséges a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.02.04 22:23

Nem az a lényeg, hogy Boris Johnson mit akar, hanem az, hogy az EU mit akar. Mert nem a farok csóválja a kutyát.
A szabályokat mindig a nagyobb és az erősebb írja ez pedig az EU, de kompromisszumokat kell kötni, hogy mindkét fél jól járjon.
Remélem ez a Borisz Johnson tisztában van azzal, hogy a az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás jó 10 év alatt jutott el az első tárgyalástól a lezárásig.
Ha ez a most is ilyen gyorsan megy akkor addigra Boris már csak egy fájó rossz emlék lesz a Britek számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.04 21:55

@v007zsolt: az autó-összeszerelő üzemektől mi sem jutottunk előrébb, bármekkora exportjuk, profitjuk van papiron, azt a multi teszi zsebre, nem jöttél még rá, Móricka? A németek - tehát az EU - mellesleg 20-szor annyi autót exportált oda, ami most a vámokkal veszélybe kerül, nem az angoloknak van tehát vesztenivalójuk, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2020.02.04 21:45

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Józsika most nem az összeszerelő- üzemekről és Romániáról van szó, hanem a te és Borisz hülye állitásáról, hogy nem annyira fontos uk-nak az európai unió.
Szóval én cáfoltam a te állitásodat, erre most te meg terelésként jössz a pénzügyi szektorral, amit megint csusztatással probálsz bizonyítani, csak szólok, hogy még mindig az autóiparuk a fő húzó gazdasági ágazat angliában , mert a bemásolt szöveg így kezdődik " a szigetország legnagyobb exportőreként ( az autóiparról van szó)"......... na mégegyszer ennyit a te worchester-szószodról!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.04 20:33

@v007zsolt: hűha! Nekik is van egy vagy két összeszerelő-üzemük? Nekünk is egy rakás, mégse értük utol még Romániát se... "A teljes export 12,8 százalékát adta". Hát ez az, a sokkal nagyobb részét meg a pénzügyi szolgáltatások, amik nincsenek az EU-hoz kötve, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2020.02.04 20:10

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Az "uniós piac" se olyan fontos nekik, mint ahogy azt habzó szájjal skandálod, az exportjuk nagyjából kimerül az angol-tankönyvekben meg a worchester-szószban,

Józsika nagyot akartál mondani de sikerült megint bohócot csinálni magadból!! :))))
Tessék itt van neked egy kis olvasni való, na de nem ám BBC portálon Borisztól az angol bohóctól, hanem a portfolióról a brit gazdaságról:
"Kiemelt szerepe van az autóiparnak

Rendkívül lényeges az Egyesült Királyság számára az autóipar teljesítménye, a szektor tavalyi forgalma meghaladta a 80 milliárd fontot (durván 32 ezer milliárd forint), a szigetország legnagyobb exportőreként pedig a teljes export 12,8 százalékát adta.
nos ennyit a te worchester-szószodról.....

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200202/itt-vannak-az-ujabb-katasztrofalis-adatok-romokban-europa-egyik-legerosebb-orszaganak-autogyartasa-414447
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html