Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Minden az európai uniós barátainkon és partnereinken múlik" - mondta Boris Johnson vasárnap a G7 országcsoport csúcstalálkozóján a délnyugat-franciaországi Biarritz-ban a BBC-nek. Mindazonáltal hozzátette, derűlátó, úgy véli az Európai Unióban is megértették az elmúlt napokban, hogy van lehetőség a megállapodásra. Újfent nyomatékosította viszont a rendezetlen brexitre való felkészülés jelentőségét is.

A július vége óta hivatalban lévő új kormányfő korábban azt hangoztatta, "egy a millióhoz" az esélye annak, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg. A brexit jelenleg érvényes határnapja október 31., amelyhez a Boris Johnson vezette konzervatív kormány mereven ragaszkodik, és szilárd álláspontja, hogy "ha törik, ha szakad" az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból október utolsó napján.

A megállapodás nélküli kiválással kapcsolatos esetleges fennakadásokkal, ezen belül is a gyógyszerellátás biztonságával kapcsolatban Johnson kijelentette, garantálja, hogy az emberek a rendezetlen brexit esetén is hozzájutnak gyógyszereikhez. Nem állítja azonban, hogy nem lesznek előre nem látott nehézségek.

Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével való találkozója előtt kitért arra is, hogy megállapodás nélküli brexit esetén kormánya az EU-val szemben még fennálló, 39 milliárd fontra (13 870 milliárd forintra) becsült brit pénzügyi kötelezettségnek csak elenyésző részét teljesítené.

A Boris Johnson vezette kormány elveti az előző miniszterelnök, Theresa May által az EU-val elért kilépési megállapodást, elsősorban az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) miatt.

A tartalékmegoldás szerint az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, Észak-Írországban pedig az unió egységes belső piacának egyes előírásai is érvényben maradnának, ha a felek nem jutnak olyan kereskedelmi megállapodásra, amely önmagában feleslegessé tenné tartalékmegoldás életbe lépését.

A brit kormány kifogásolja azonban, hogy a tartalékmegoldás meghatározatlan időre szól, egyoldalúan nem mondható fel, és amiatt is sértené a brit szuverenitást, hogy az Egyesült Királyságnak nem lenne beleszólása a szabályozásba, így a brexit lényegében névlegessé válna. Boris Johnson vasárnap emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacát és a vámuniót is el akarja hagyni.

A brit kormány sürgeti, hogy a tartalékmegoldás kerüljön ki a kilépési megállapodásból, és a felek ehelyett kötelezzék el magukat alternatív megoldások keresése mellett, a jövőbeni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások részeként.

Boris Johnson a héten Párizsban és Berlinben járt a német kancellárnál és a francia államfőnél. Angela Merkel világossá tette számára, hogy brit részről várják az esetleges alternatívákat a tartalékmegoldásra.

A The Sunday Times című vasárnapi brit lap úgy értesült, hogy a brit kormányfő Berlinben azt javasolta, hogy brit részről a gazdaság bizonyos, az EU számára kiemelt jelentőségű területein tartanák magukat az EU egységes belső piacának előírásaihoz, más szektorokban viszont eltérnének tőlük, és azt is hangoztatta, hogy a vámellenőrzést az ír-északír határtól távolabb is el lehet végezni, így nem lenne szükség a fizikai határellenőrzés visszaállítására.

A határellenőrzés visszaállításának gondolatát mind az EU, mind a brit kormány elveti az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország között. A határ szabad átjárhatósága sarkalatos eleme az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki egyezménynek. Megállapodás nélküli brexit esetén azonban sokak szerint elkerülhetetlenné válna a fizikai határellenőrzés visszaállítása.