Hétvégére eldőlhet az EU és a britek kötélhúzása

A brit miniszterelnöki hivatal szerint Boris Johnson kormányfő elszántan törekszik minden olyan lehetséges útvonal feltérképezésére, amely elvezethet az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő tisztességes megállapodáshoz. Míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő.
Szabó Dániel, 2020. december 10. csütörtök, 07:19
Fotó: Getty Images

A Downing Street tartja magát ahhoz, hogy az egyezménynek tiszteletben kell tartania az Egyesült Királyság függetlenségét és szuverenitását. A nyilatkozat előzményeként Boris Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda este három órán át tárgyalt Brüsszelben a még mindig vitás kérdésekről. A londoni kormányfői hivatal szerint a két vezető őszinte hangvételű egyeztetésen tekintette át a tárgyalások jelenlegi állását, nyugtázva, hogy a helyzet továbbra is nagyon nehéz és változatlanul komolyak a nézetkülönbségek - írja az MTI.

Johnson és von der Leyen a Downing Street tájékoztatása szerint megállapodott arról, hogy David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a következő néhány napban folytatja a megbeszéléseket. Egyetértés született arról is, hogy vasárnapig határozott döntésre kell jutni a tárgyalások jövőjéről - áll a londoni miniszterelnöki hivatal csütörtök hajnali közleményében.

Michel Barnier küldöttségével együtt a múlt héten folyamatosan tárgyalt Londonban David Frosttal és stábjával, de azon a tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről, illetve arról, hogy ha lesz megállapodás, azt milyen módon lehet majd kölcsönösen betartatni. Ez az a három leghevesebben vitatott, még lezáratlan kérdés, amelynek rendezetlensége a megállapodás útjában áll.

"Világosan megértettük egymás álláspontját, amelyek messze eltérnek egymástól" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy a tárgyaló delegációkat azonnal ismét összehívják, hogy megpróbálják megoldani a fennmaradó, alapvető nézeteltéréseket.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Ha lesz megállapodás, azt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy az egyezmény az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

A brit parlament a jelenlegi tervek szerint december 21-én tartaná idei utolsó ülését.

HOZZÁSZÓLÁSOK