Két héttel a december 12-ei brit parlamenti választás előtt a vesztésre álló Munkáspárt lényegesen megváltoztatja kampánystratégiáját - adta hírül a BBC. Elsősorban azokban választókerületekben hangolják át az üzenetüket, amelyekben többségben vannak a brexiter szavazók. A YouGov közvélemény-kutató intézet úgynevezett Multilevel Regression and Post-stratification (MRP) módszerrel készült felmérése ugyanis azt mutatja, hogy a Munkáspárt elvesztené azokat a körzeteket, amelyekben a 2016-os függetlenségi népszavazáson többségben voltak a brexiterek, de egyébként hagyományosan a Munkáspárt szerez bennük többséget. Több mint 40 képviselői hely a tét.

Az MRP 359 mandátumot jósol a 650 fős parlamentben a toryknak, szemben a 2017-es parlamenti választáson megszerzett 317-tel. Ezzel az eredménnyel 1987 óta, Margaret Thatcher utolsó győzelme óta a legjobb teljesítményt produkálnák. A Munkáspárt az előrejelzés szerint 211 képviselői mandátumot szerezne a 2017-es 262 után, a Skót Nemzeti Párt (SNP) 43, a Liberális Demokraták 14 helyre számíthatnak, 35, illetve 20 mandátum helyett. Mindkét párt az EU-ban maradás pártján áll, emellett az SNP népszavazást akar kiíratni Skócia függetlenségéről, amihez nem kapnák meg egy tory kormány hozzájárulását.

QP | Quality Placement

Hogyhogy nem tuti?

Ennek tükrében meglepő, hogy senki sem tekinti lefutottnak a választást. Például sokak által kommunikációs gurunak tartott Dominic Cummings, Boris Johnson miniszterelnök legfőbb tanácsadója úgy véli, hogy a pártok versenye sokkal szorosabb, mint amilyennek látszik, nagy az esélye annak, hogy nem lesz meg a Konzervatív Párt abszolút többsége - idézte a Guardian a tanácsadót. Így folytatódhat az előző parlamentben kialakult patthelyzet az új törvényhozásban. Ezért arra kéri a brexiter választókat, hogy vigyenek magukkal a szavazásra még egy embert.

Az egyik ok, ami arra késztetheti a Munkáspártot, hogy ne adja fel a harcot, az MRP megjelenésének időpontja. A 2017-es választásról készült pontos előrejelzés egy héttel a szavazás előtt jelent meg, nem pedig kettővel, ami nagy különbség lehet. Ez tükröződhet abban, hogy a YouGov felmérésének elég nagy a hibahatára.

Emellett a vizsgálat idején a szavazók még nem ismerték azt dokumentumot, amely bizonyítja, hogy a konzervatív kormányok az elmúlt két és fél évben tárgyalásokat folytattak arról, hogy a brexit után az USA-val kötendő szabadkereskedelmi egyezmény szabad utat nyitna az amerikai gyógyszercégek behatolása előtt a brit egészségügyi ellátásba (NHS). Jeremy Corbyn szerdán mutatta be a papírokat rácáfolva Johnsonra, aki tagadta - és azóta is tagadja -, hogy lettek volna ilyen tárgyalások.

Egy másik közvélemény-kutatás, amelyet a ComRes intézet végzett a Daily Teregraph napilappal együttműködve, azt mutatja, hogy a Munkáspárt az elmúlt napokban mérhetően javított helyzetén. A Konzervatív Pártnak 41 százalékos támogatottságot mértek, míg a Munkáspártnak 34 százalékot, az előbbi egy százalékpontos csökkenés a hét vége óta, míg az utóbbi két százalékpontos növekedés elsősorban a Liberális Demokraták rovására. Végül a Munkáspárt abban is bízhat, hogy a 2017-es választás előtt két héttel (azaz ugyanannyi idővel, mint ami most hátra van) ugyanúgy vesztésre álltak a Konzervatív Párttal szemben, mint most.

Nagy hajrát terveznek

A Munkáspárt agytrösztje már az MRP felmérés megjelentése előtt elhatározta, hogy változtat a kampánystratégián. Eddig azzal követték el a legnagyobb hibát, hogy túlbecsülték a Liberális Demokraták jelentette veszélyt, nevezetesen, hogy ez a rivális elcsábíthatja tőlük az EU-ban maradás pártján álló szavazókat, miközben alábecsülték azt a kockázatot, hogy a brexiter választók a Munkáspárt helyett a torykra adják a voksukat. Ezért főként arról beszéltek, hogy a választás többről szól mint a brexitről - az egészségügy, a szociális igazságtalanságok stb. súlyos problémáit kéne elsősorban megoldani Nagy-Britanniában.

A változtatás lényege, hogy a Munkáspárt előtérbe tolná árnyék kormányának brexiter minisztereit, azokat, akik az uniós kilépés pártján állnak, szem a párt maradáspárti politikusaival. A Munkáspárt fél éven belül még egy népszavazást akar kiíratni a függetlenségről, így brexitpárti politikusaiknak arról kellene meggyőzniük a brexiter választókat, hogy a referendummal nem akarják feladni a brexitet, azaz nem akarják trükkösen az EU-ban tartani az országot.

Pusztán az a szándékuk, hogy egy új brit-EU megállapodással garantálják a munkavállalók megszokott jogainak fenntartását, a fogyasztói jogok érvényesítését és a környezetvédelmi szabványok betartását. Összességében nem a brexit ellen vannak, hanem pusztán az ellen, hogy ezt Boris Johnson vezetésével valósítsák meg. Ez nem tűnik könnyű feladatnak, hiszen a toryk választási üzenete sokkal egyszerűbb és világosabb: Get Brexit Done!, azaz azt ajánlják, hogy három év halogatás után végre megcsinálják a brexitet.

Azért is!

Bár Corbyn népszerűségi mutatói eléggé rosszak, nem akarják eltüntetni a színről a pártvezért, hanem éppen ellenkezőleg, még többet fog szerepelni az értelmiségieknél kevésbé finnyás hétköznapi emberek előtt. Az utca embere vélhetően kevésbé ellenséges például államosítási terveivel szemben. A sok nyilvános fellépéssel azt akarják hangsúlyozni, hogy a munkáspárt vezetője a kisemberek közül való, szemben Johnsonnal, aki a brit elit tipikus képviselője.

Végül mindezek mellett természetesen ütni akarják a vasat az NHS ügyében és ki akarják használni, hogy Donald Trump amerikai elnök egy héttel a szavazás előtt az Egyesült Királyságba látogat. A magát alkukirálynak tekintő államfő látogatását úgy akarnak láttatni, hogy jött szétnézni az USA új vazallus országában. Vele ugyanis csak olyan kereskedelmi megállapodást lehet kötni a brexit után, ami az USA jól, az Egyesült Királyság viszont rosszul jár.