Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország és Írország is jelezte a londoni kormánynak, hogy elvárja tőle a EU és az Egyesült Királyság között megköttetett válási megállapodás minden pontjának betartását - derült ki a Bloomberg és a Guardian értesüléseiből. A felek március első hetében kezdik meg új kereskedelmi megállapodásuk részleteinek tárgyalását, ezt megelőzően az EU-tagállamok a napokban véglegesítik tárgyalási pozíciójukat. Berlin és Dublin ezzel egyidőben üzent a Csatorna túloldalára is.

A válási megállapodás szerint Észak-Írország az EU-s vámunió és az egységes piac része marad, mert ez a feltétele annak, hogy az ír-északír határ szabadon átjárható maradhasson. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy az Ír-tengeren vámhatár jöhet létre, ugyanis Nagy-Britanniára az új kereskedelmi egyezség szabályai vonatkoznak majd. Emiatt a brit kikötőkből Észak-Írországba induló szállítmányokat vámolni kell és le kell ellenőrizni, hogy azok megfelelnek-e az uniós szabványoknak. Ezt az egyezség szerint a brit hatóságoknak kell elvégezniük az EU ügynökeként.

Nem foglalkoznak vele

A gond az, hogy a londoni kormány egyelőre semmilyen előkészítő lépést nem tett a kikötői adminisztrációhoz szükséges hivatalok felállítására. A Sunday Times szerint Boris Johnson miniszterelnök meg akarja kerülni ezt a szabályt, az a célja, hogy minimálisra csökkentse az Észak-Írország és Nagy-Britannia közti áruforgalomban folytatott vámellenőrzést. Ezt a hírt a Downing Street 10. cáfolta, ugyanakkor a kormány azt is világossá tette, hogy valóban nem tett semmilyen előkészületet a brit kikötők felkészítésére.

Ez idegesíti az uniós kormányokat. Simon Coveney ír külügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy ha az Egyesült Királyság nem tartja be a válási megállapodásban vállalt kötelezettségeit (azaz úgy viselkedik, mint egy banánköztársaság), annak súlyos következményei lesznek. Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója egyetértve ezzel a megjegyzéssel azt mondta, hogy ha nem lesz kész az belső határ-ellenőrzési rendszer az év végére, akkor nem léphet érvénybe az új brit-EU kereskedelmi egyezmény sem, akármi legyen is annak tartalma.

Michael Roth, Németország Európa-ügyi minisztere csatlakozott az előtte szólókhoz, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról a lehetőségről, hogy London nem teljesíti a válási megállapodásban foglal kötelezettségeit. Az üzenetünk kristálytiszta londoni barátainknak: tartsák magukat az ígéreteikhez, amelyek az egyezségben szerepelnek - fogalmazott a berlini kormány nevében.

A franciák is keményítenek

Amelie de Montchalin, Franciaország Európa-ügyi minisztere azzal indított az EU álláspontját tisztázó megbeszélésen, hogy az EU - értsd: a francia vezetés - semmilyen kereskedelmi megállapodást nem ír alá, ha nincsenek garanciák arra, hogy a szigetország és a kontinens vállalati azonos feltételekkel vehetnek részt a piaci versenyben. Ezzel arra utalt, hogy az Egyesült Királyság nem válhat offshore paradicsommá az EU-tól kőhajításnyi távolságban). Emellett az új egyezségnek lehetővé kell tennie az uniós halászoknak, hogy a brit vizeken is végezhessék a munkájukat.

Az uniós tagállamok vélhetően nem sok mozgásteret hagynak Barnier-nek, miután a szabadkereskedelem feltételül azt szabják, hogy a brit félnek követnie kell az EU-s standardokat, ha cégei akadálytalanul akarnak üzletelni uniós partnereikkel. Mint a francia kormány képviselőjének szavaiból kiderült, ez különösen vonatkozik az állami támogatások korlátozásával kapcsolatos szabályokra.

Johnson ugyanakkor világossá tette, hogy kormánya a lehető legteljesebben szakítani akar az igazodással az EU-hoz, kész akár új egyezmény megkötése nélkül felállni a tárgyalóasztaltól, ha tárgyalópartnerei túlságosan megkötnék a kezét. Kérdés, mennyi ebben a blöff.