Boris Johnson brit miniszterelnöknek akadt egy-két gondja az utóbbi időben. Kormánya bizonytalanul kezelte a koronavírus-válságot, ezen belül - a legfrissebb fejleményként - vissza kellett vonnia a végzős diákok zárójegyeinek meghatározását, amit egy gépi algoritmusra bíztak volna, ám a diákok és a szülők enyhén szólva nem találták kellően áttekinthetőnek ezt a módszert. Eközben már-már megfeledkezhettünk arról, hogy van még itt egy "aprócska" kis gond: 2020. december 31-én elszakad az Egyesült Királyságot és az EU-t összekötő köldökzsinór, az országnak másnap új megállapodások alapján kellene kereskednie a világ összes országával - emlékeztetett a Bloomberg szerkesztőségi cikkében.

A Johnson-kormány mostanra el szeretett volna jutni oda, hogy a legfontosabb gazdasági partnerekkel kötendő egyezményeken az utolsó simításokat végezzék vagy már aláírás előtt álljanak. Hát, ettől messze vannak. Egyedül Japánnal, az Egyesült Királyság negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerével sikerült eljutni valameddig. London jobb egyezséget akar, mint amit az EU 2018-ban aláírt a másik szigetországgal, hogy bizonyítsa a függetlenség előnyét.

Sajt mint banánhéj

Sikerült megegyezni például a pénzügyi és a digitális szolgáltatások területéről és az Egyesült Királyság 2026 eltörli a japán autók importjára kivetett vámokat, ám a tárgyalások zátonyra futottak a brit sajt exportja ügyén. Olyan termékekről van szó, mint Stilton Blue angol sajt, amelyet három helyen gyártanak az országban és az EU-ban olyan eredetvédelemmel rendelkeztek, mint a francia champagne - csak azokat lehet ezzel a névvel illetni, amelyek Champagne régióból származnak.

Liz Truss kereskedelmi miniszter szerint jobb megállapodás van kilátásban - már ha ezt az akadály legyűrik -, mint az két éve megkötött EU-Japán egyezség, amely megszüntette az európai exportra, így a sajt kivitelére is kivetett vámot, cserébe egyebek mellett a japán autók uniós importját fékező akadályok elhárításáért. Tokió azt akarja, hogy London január 1-jétől érvényesítse az új egyezséget, ha sikerül a parlament elé vinni az erről szóló törvényt, mert így az azonnal az EU-japán egyezség helyébe léphetne.

Jó volt az EU?

Az USA-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás a vita mocsarába süllyedt, amiért a felek természetesen egymást okolják. A fő gond láthatóan az, hogy a brit fél fenn akarja tartani az EU-ban érvényben lévő korlátozásokat az amerikai agrártermékek bevitelére, miközben az USA-nak az lenne a megállapodás fő értelme, hogy új piacot találjon ezeknek. A brit közvéleménynek azonban nem lehet beadni azt, hogy az unióban megszokott minőségi követelményeknél gyengébb termékek kerülhetnek a családok asztalára.

A londoni kormány gondjai a Japánnal és az USA-val folytatott tárgyalásokon gyengítik az alkupozícióját a legfontosabb egyeztetésen, az EU-brit kereskedelmi tárgyalásokon. Mindkét fél el akar jutni a célhoz októberig, hogy legyen idő a parlamenti ratifikálási procedúrára. Vannak eredmények, ám ahogy kiderül, hogy London elakadt más frontokon - sőt azt sem tudja, hogyan jusson előre -, ez arra ösztönzi az EU-t, hogy keményebben tárgyaljon.

Mi legyen?

Ahogy a londoni kormány kifut az időből, egyre inkább arra kényszerül, hogy fontossági sorrendet állítson fel. A Bloomberg szerkesztői szerint nem alaptalan az a várakozás, hogy az EU-snál jobb egyezségeket kössenek. Például Japán esetén gyorsabban liberalizálhatják a kétoldalú kereskedelmet, mint amit az EU-Japán egyezség előirányoz, és britek önállóan beléphetnének olyan szabadkereskedelmi rendszerekbe, mint a Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership.

Előbb azonban a sürgős dolgokat kell megoldani. Meg kell kötni az EU-val az új egyezséget és más országgal meg kell egyezni a jelenlegi kereskedés folytatásáról, amíg nem lép életbe az új megállapodás. Ez lehet a reálisan megoldható feladat az idei évre - vélik a Bloomberg szerkesztői -, Johnson kormányának a folyamatosság fenntartására kell koncentrálnia.

A brexiterek azt ígérték, amikkor rávették a briteket, hogy kiszavazzák országukat az EU-ból, hogy egy élénk, a világ színpadán önállóan tevékenykedő Egyesült Királyság lép majd ki az unió árnyékából. Ez eleve meggondolatlan ígéret volt, ám jelenleg rosszabb a helyzet: rövid távon a brexit okozta károk mérséklése is igen ambiciózus célnak tűnik.