Brüsszel egyre jobban aggódik a brexit miatt

Már csak nyolc hét van hátra az Egyesült Királyság EU-ból való október végi kilépéséig. Az Európai Bizottság ezért szerdán - hatodik brexitfelkészülési közleményében - ismételten felszólítja az EU többi 27 tagállamában élő összes érdekelt felet, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli brexitre.
Domokos László, 2019. szeptember 4. szerda, 19:45
Fotó: Napi.hu

Mivel továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy az ország 2019. november 1-jén megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság (EB) ma részletes ellenőrzőlistát tesz közzé, hogy segítse az Egyesült Királysággal kereskedő vállalkozásokat a végső előkészületek megtételében - adta hírül a bizottság.

A kereskedelmi fennakadások minimalizálása érdekében az Egyesült Királyság ellátási láncaiban érintett valamennyi félnek - székhelytől függetlenül - tisztában kell lennie azzal, milyen feladatok hárulnak rá a határokon átívelő kereskedelem terén. Az ellenőrzőlista a korábbi bizottsági állásfoglalásokra és az érdekelt feleknek eddig kiadott 100 közleményre épül, amelyek az ágazatok széles körét fedik le.

Ezenfelül az EB javasolja az Európai Parlamentnek (EP) és az Európai Tanácsnak (ET), hogy hajtsanak végre célzott technikai kiigazításokat egyes olyan rendkívüli uniós intézkedések időtartamánál, amelyek a közúti és a légi közlekedésben kezelik a megállapodás nélküli brexit hatását.

A bizottság azt is szorgalmazza, hogy az unió Szolidaritási Alapja és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tegyen elérhetővé támogatást a megállapodás nélküli brexit által leginkább érintett vállalkozások, munkavállalók és tagállamok számára. A javaslatok akkor lépnek életbe, ha az EP és a ET elfogadja azokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK