Nemzeti katasztrófa a kilépés az EU-ból

A brexit nemzeti katasztrófa, amelyben az Egyesült Királyság teljes szuverenitásának helyreállításáért cserébe a korábbinál sokkal rosszabb állapotokat kap a brit társadalom. A nemzeti nagyság iránti nosztalgia legyőzte a józan észt, amiért nagy árat fizetnek a szigetország lakói.
Komócsin Sándor, 2020. december 20. vasárnap, 14:26
Fotó: Reuters

Eljött végül ez a pillanat is: a brexit 2021. január 1-jén de facto is megtörténik. A 2016-os függetlenségi népszavazás óta, amelyen a britek többsége az uniós kilépésről döntött a brit társadalom gyűlölködően megosztottá vált, a politikusok egymás és az EU felé rázzák az öklüket, a szigetország nemzetközi kapcsolatai a szövetségeseivel megromlottak, Nagy-Britannia és Észak-Írország a szakítás határán van, a skótok többsége fel akarja mondani a 300 éves brit uniót. Vajon mindezért cserébe mit kapnak az emberek? - teszi fel a kérdést Philip Stephens, a Financial Times (FT) publicistája.

Boris Johnson miniszterelnök és a többi brexiter nem győzi ismételni a britek jutalmát: visszakapják országuk teljes szuverenitását. A különbség az EU-val kötött kereskedelmi megállapodással vagy anélkül történő elválás között csak annyi, hogy a gazdasági kár kisebb vagy nagyobb lesz, ám ez voltaképpen nem is számít. Johnson annak idején azt mondta: fenébe az üzlettel, a brexit arról szól, hogy az Egyesült Királyság visszanyeri az ellenőrzést a határai, a pénzügyei és a jogalkotása felett.

Fejre állt tárgyalás

A brexitereknek annyiban igazuk van, hogy nem sok különbség van egy gyengécske megállapodás és a megállapodás hiánya között. Így is, úgy is fel kell venni 50 ezer vagy még több vámtisztviselőt, akik aktatologatása belép az eddig adminisztrációmentes kereskedelembe. Az EU-val folytatott tárgyalások a világtörténelem első olyan szabadkereskedelmi tárgyalásai voltak, amelyek nem a határok, a vámok leépítéséről szóltak, hanem éppen azok felépítéséről.

A brit állampolgárok elvesztik a jogot, hogy a határokon a csont nélküli átkelést biztosító EU-s folyosókat használják. A szolgáltató ágazat alkalmazottai elvesztik képesítésük automatikus elismerését a kontinens országaiban. A független szakértők egyetértenek abban, hogy a szigetország gazdaságának be kell érnie gyengébb növekedéssel, az embereknek halványabb életszínvonallal. A fiatalok kimaradnak az EU oktatási csereprogramjaiból. A kormány nem számíthat a titkosszolgálati információk zökkenőmentes cseréjére. Cserébe a britek új útlevelet kapnak, amivel lassabban fognak átjutni a repülőtéri ellenőrzésen, mint eddig.

Nesze semmi fogd meg jól

A brexiterek tragikus tévedése, hogy összekeverik a befolyást a szuverenitással - véli az FT publicistája. Az utóbbi csábítónak hangzik, ám egy olyan világban, amelyben minden ország biztonsága és gazdasági prosperitása erősen függ másokétól, az elszakadás nem jelenti a befolyás növekedését. A népszavazás idején sokszor kérdezték a brexitereket, mikor hozott olyan döntést az EU, amely homlok egyenest szembe ment a brit kormány akaratával, mivel korlátozta az ország szabadságát, leszámítva azokat a gazdasági szabályokat, amelyek a brit vállalatok előnyére is váltak? Sosem volt válasz ezekre a kérdésekre.

A brexiterek ma sem kínálnak semmit a társadalomnak. Az ígért kereskedelmi egyezményeket más országokkal lényegében ugyanolyan feltételekkel lehet megkötni, mint amilyenekkel az EU szerződött ezekkel az államokkal. A környezetvédelmi, biztonsági, munkaügyi szabályozás eltérítése az uniós regulától semmitmondó, mert azok a cégek, amelyek kereskedni akarnak a kontinenssel, nem fogják feladni ezeket. A brit halászok talán kisajátíthatják a szigetország felségvizeit, ám amit fogtak, annak jó részét Európában kéne eladniuk. Ha menekültek érkeznének csónakokon, akkor visszafordításukhoz a franciáknak fogadniuk kéne őket.

Az FT cikkírója szerint a brexit nemzeti tragédia, ami egy szörnyű tévedésre és egy illúzióra épül. Az Egyesült Királyság visszaszerezte szuverenitását, ám ezzel nem növekszik, hanem csökken a befolyása a saját sorsa alakítására. A brit társadalom a valós haszon helyett csak a dicső múlt iránti nosztalgiát, egy illúziót kap cserébe a függetlenségéért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2021.01.17 14:08

Az elitek egyezménye : A röghöz kötés visszaáll: a szabad költözködés jogán kívül minden megmarad: töke, áruk szolgáltatások szabadon tarolhatnak egymás piacain...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2020.12.22 00:31

@CoolKoon:
"és aki kikezdi az ország demokratikus berendezkedését, azt - akár tüntetésekkel is - leváltják"
Akkor könnyedén fel tudsz sorolni 15-20 tolvaj politikust vagy magas rangú nyugati vállalkozót, akit lecsuktak vagy leváltottak!

De ne macronnal kezdjed mert 2 éve tüntetnek ellene és még hivatalban van (vagy lehet, hogy Fr-o. már nem jogállam?)
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2020.12.21 22:32

@Ha-ha-ha: Augustus császár görög születésű rabszolgája Phaedrus A FARKAS ÉS A BÁRÁNY történetében bemutatta hogyan lehet legitimálni az eltervezett erőszakot:
"A szomjas farkas és a szomjas kis bari
Ugyanazon patakra ment véletlenül.
A jámbor gyapjasnál az ordas följebb állt,
Gonosz szándékkal mégis így kötött belé:
"Mért bolygatod fel nékem a patak vizét,
Ha én iszom?" A gyapjas félénken felelt:
"Hogyan tehetném, kérlek, mit szememre hánysz?
Hiszen a víz felőled árad szájamig."
A bárány hiába érvelt racionálisan, a farkas mégis felfalta.
Ez a vége, ha a farkasra van bízva annak eldöntése, hogy milyen érveket lehet elfogadni és milyeneket nem.

Egykor a moszkvai központi bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat, és Vera Jourová egy hasonló, egyértelmű jogi definíció és mindenki számára érvényes objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akart bevezetni a jogállamisági mechanizmussal. Ez a mechanizmus pénzügyi szankciók fenyegetésével kényszerítené a tagállamokat ideológiai szempontból meghatározott politikák végrehajtására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2020.12.21 22:20

@Mecsabesz: Nehogy azt hidd, hogy a szarbánt védem, de ez nem csak MO-ot érinti, az EU visszafog vele élni.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2020.12.21 22:18

@CoolKoon: Nos az általad leirtak nagyon igazak más országokra is. Én nem vagyok MO-i de ugyan olyan rablóbandák vannak nálunk is. Te azthiszed, hogy csak MO-ág korrupt??????????? AZ EU IS AZ!!!! CSAK MÁS TRANSZFEREKEN MEGY VISSZA a pénz. Ha már jogállamiság: Mi a helyzet FO. NO, IT, Spanyol, hol kezdjük?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html