Brexit: hamarosan megvan a deal?

Jelentős előrelépés történt az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozatot illetően, de a végleges megállapodást még nem sikerült tető alá hozni - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője a testületet vezető Jean-Claude Juncker és Theresa May brit kormányfő szerda esti brüsszeli találkozóját követően.
Domokos László, 2018. november 21. szerda, 21:50
Fotó: Shutterstock

Az illetékes arról számolt be a nagyjából kétórás egyeztetés után, hogy "nagyon jó haladást sikerült elérni, a munka folytatódik", ami elemzők szerint azt jelenti, hogy az áttörésre még várni kell - tudósított az MTI.

May szombaton visszatér Brüsszelbe, hogy folytassa az egyeztetést - ezt maga a brit kormányfő jelentette be Junckerrel való tárgyalás után.

Szombaton visszatérek, hogy további megbeszéléseket folytassak, többek között Juncker elnökkel arról, miként biztosítható, hogy olyan módon zárjuk le ezt a folyamatot, amely minden fél érdekeinek megfelel - mondta May a BBC-nek adott interjújában. Szavai szerint "van még néhány kérdés, amelyet rendezni kell", azonban úgy gondolja, hogy "sikerült megfelelő irányokat mutatnunk a tárgyaló delegációinknak, hogy megoldják ezeket". A munka azonnali hatállyal megkezdődik.

Egyesek azt feltételezik, hogy a brit kormányfő az utolsó pillanatban bizonyos engedményeket akar kicsikarni az Európai Uniótól, amelyek segítenék az egyezmény londoni jóváhagyását, de valójában egyik félnek sincs nagy mozgástere módosításra.

Egy névtelenséget kérő diplomata ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem tervezték volna be a szombati tanácskozást, ha nem mutatkozna nagy esély a véglegesítésre.

Szakértők szerint az Európai Bizottságnak konzultálnia kell a bennmaradó tagállamok képviselővel a szövegről, enélkül még nem terjesztheti azt elő jóváhagyásra. A "huszonhetek" pénteken egyeztetnének a mintegy 20 oldalas nyilatkozat tervezetéről.

A csaknem 600 oldalas kiválási megállapodást és a jövőbeli EU-brit viszonyról szóló politikai nyilatkozatot vasárnapi rendkívül csúcsértekezletükön fogadhatják el az uniós tagállamok vezetői.

Angela Merkel német kancellár állítólag leszögezte, hogy csak akkor utazik vasárnap Brüsszelbe, ha készen áll az aláírásra váró egyezmény. Az EU-ban maradó "huszonhetek" pedig nyilvánvalóvá tették, hogy a rövidre tervezett délelőtti találkozón nem kívánnak már tárgyalni, sajtóhírek szerint épp ezért ebédet sem rendeltek az Európai Tanácsba.

HOZZÁSZÓLÁSOK