Brexit: ismét megszólalt a brit kormány

A brit kormány kedd este közölte, hogy nem kívánja visszavonni a brexit-folyamat elindításáról hozott döntését, annak ellenére sem, hogy milliók írták alá az ezt követelő hivatalos petíciót.
Dzindzisz Sztefan, 2019. március 27. szerda, 07:51
Fotó: Getty Images

Kedd estig csaknem 5,8 millióan írták alá a brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján minap megjelent felhívást, amely követeli, hogy a kormány vonja vissza a brexit-folyamat elindításról két éve hozott döntést, és az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. A szavazásra jogosult felnőtt brit lakosság 11 százaléka írta alá eddig a felhívást, ami rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében - számol be az MTI. Az aláírások száma óránként továbbra is több ezerrel növekszik.

A brit brexit-ügyi minisztérium kedd este kiadott közleménye szerint ugyanakkor a kormány továbbra is szilárdan kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, vagyis a kilépési folyamat elindításáról két éve tett bejelentést, mivel tiszteletben kívánja tartani a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás eredményét.

A tárca közleménye szerint a kormány elismeri, hogy a brexit törlését követelő petíció aláíróinak száma "jelentős". Mindazonáltal a 2016-os népszavazáson a választópolgárságnak csaknem a háromnegyede részt vett, és közülük 17,4 millióan szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. A minisztérium szerint ez a legnagyobb demokratikus felhatalmazás, amelyet brit kormány valaha is kapott.

Mindemellett a 2017-es parlamenti választásokon a résztvevők több mint 80 százaléka olyan pártokra voksolt - beleértve az ellenzéket -, amelyeknek választási programjában szerepelt a kötelezettségvállalás az EU-tagságról tartott referendum eredményének tiszteletben tartására.

A közlemény szerint a brit kormány tartja magát e kötelezettségvállaláshoz. A kilépésről hozott döntés visszavonása ugyanis a brit népnek tett ígéret megszegése lenne, amely helyrehozhatatlan károkat okozna a közbizalomban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.27 09:33

"csaknem 5,8 millióan írták alá"

Ja, online, tehát sem a személyazonosságot, sem a brit állampolgárságot nem kellett igazolni. Az "aláírások" nagy része tehát feltehetően robotoktól származik, meg @zana fórumtársunkhoz hasonló, 80 kamunévvel beregisztrált bértrolloktól.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.27 09:14

Megszólalt de minek?
Már 5,8 millió aláírás gyűlt össze a brexit ellen. Kíváncsi lesz mi történik akkor, ha mondjuk összejön 18 millió, ugyanis a népszavazáson amire hivatkoznak 17, 4 millió szavazott a kilépésre, főleg az elmaradott vidékeken és az agyérmeszesedésben szenvedő öregektől meg azoktól aki még mindig az hiszik létezik a Brit Birodalom.
A magyar náci nemzetiek, így O1G is az Unió gyengítését akarja. Nemzetek Európája dögöljön meg aki így gondolkodik, az szemét. Európa az országok közössége. Persze nemzetek Európája orbáni vízióban O1G uralkodhatna Erdélyben, meg a többi magyarlakta térségben! Ennek vérengzés lenne a vége, de számít Orbánnak a magyar élet? Gyanítom nem, csak a hatalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.27 08:40

Ilyen alapon 20 másodpercenként lehetne tartani népszavazást mindenről. Teljes lenne a káosz. Pénteken Brexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html