Brexit: pánik, figyelmeztetések, segélykiáltás - ez a kezdet vagy a vég?

A feszültség nő az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, az ír miniszterelnök figyelmeztet, a publicisták segélykiáltásokat hallatnak miután a londoni kormány nyíltan vállalja, hogy felrúgná az EU-val kötött tavalyi válási megállapodását.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 10. csütörtök, 11:31
Fotó: Sotheby's

Micheál Martin ír miniszterelnök felszólította a brit kormányt, hogy hagyjon fel az egy évvel ezelőtt megkötött brexitmegállapodás egy részének felülírásával, mert ezzel azt kockáztatja, hogy elveszti az uniós tagállamok bizalmát, és így lehetetlenné válik az EU-brit szabadkereskedelmi megállapodás megkötése - írta a Financial Times. Szerinte ez a lépés megkérdőjelezi, hogy Boris Johnson kormánya meg akar állapodni az unióval a jövőbeni gazdasági kapcsolatokról vagy sem, felveti a kérdést, hogy szándékosan ki akarja provokálni a másik fél elzárkózását.

A londoni kormány szeptember 9-én terjesztette be a parlament elé az úgynevezett belső piaci törvényt, azzal a céllal, hogy szabályozza az Egyesült Királyság tagállamai (Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales) belső gazdasági rendjét a januári függetlenné válás után. Ebben felülírnák a tavaly megkötött, nemzetközi egyezménynek minősülő válási megállapodás egyes pontjait.

A két legfontosabb: az új jogszabály lehetővé tenné, hogy felmentést kapjanak a kiviteli vámáru-nyilatkozat kitöltése alól azok a cégek, amelyek Észak-Írországból akarnak árut szállítani Nagy-Britanniába, azaz Angliába, Skóciába vagy Walesbe, illetve a brit kormány nem konzultálna az EU-val azokról az állami támogatásokról, amelyeket az északír vállalatoknak is megadna. Az első lehetővé tenné az EU-ban élvezett gazdasági kedvezmények kihasználását a brit piacon, a második versenyelőnyhöz juttathatná a brit vállalatokat az EU piacán.

Feszültség és feszültség

Az ír figyelmeztetéssel egy időben rendkívüli tárgyalások kezdődtek Michael Gove kabinetmiszter és a Londonban tartózkodó Maros Sefcovic európai bizottsági biztos között - írta a BBC. Az EU azt várja a brit féltől, hogy tisztázza a szándékait. Eközben a két főtárgyaló, brit részről David Frost, az EU részéről Michel Barnier is felvette a tárgyalás fonalát a remélt kereskedelmi megállapodásról, amely január 1-jével az Egyesült Királyság de facto függetlenné válásával lépne életbe. A BBC értékelése szerint, ha átmegy a brit parlamenten a belső piaci törvény, akkor az EU a nemzetközi jog megsértése miatt bíróság elé viszi az ügyet.

A sebtében megszervezett Gove-Sefcovic előtt nem sokkal Nancy Pelosi, az amerikai Kongresszus képviselőházának elnöke, aki az elnök és az alelnök után a harmadik az USA hatalmi rangsorában, állásfoglalásban jelentette ki, hogy a brexit nem veszélyeztetheti a nagypénteki egyezményt, amely az ír-északír határ szabad átjárhatóságának megteremtésével véget vetett a protestáns és katolikus írek közti erőszaknak. Hozzátette még, hogy amennyiben az Egyesült Királyság a belső piaci törvény elfogadásával a jelenlegi formájában megsérti a nemzetközi jogot, nincs esély arra, hogy az amerikai Kongresszuson átmenjen egy brit-USA szabadkereskedelmi megállapodás.

Megdöbbenés

Abszurd megjegyzést tett Brandon Lewis, a brit kormány Észak-Írország ügyében illetékes államtitkára, amikor törvény beterjesztésekor azt mondta: a nemzetközi jogot jól körülhatárolt és korlátozott módon akarják megsérteni - véli Philip Stephens, a Financial Times publicstája. Talán arra gondolt, hogy ugyanezt tette Oroszország, amikor elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és jól körülhatárolt módon szüntette meg Kína a jog uralmát Hongkongban a biztonsági törvény bevezetésével, aminek alapján a rendőrség dolgává tette a politikai tiltakozás kezelését.

A publicista emlékeztet rá, hogy a brit bíróságok függetlensége két módon is sokat hozott eddig az Egyesült Királyságnak: részben egyik alapja volt az ország jó nemzetközi imázsának, illetve sokan vették igénybe a brit jogszolgáltatást, mert megbíztak benne, amire hajlandóak voltak nem kevés pénzt áldozni. Boris Johnson miniszterelnök azonban a parlamenti ülésezés tavaly őszi felfüggesztésével egyszer már átlépte a jogszerűség korlátait, mert így akarta megakadályozni, hogy a törvényhozás beleszóljon a brexit lebonyolításába. Végül a legfelsőbb bíróság térítette vissza a miniszterelnököt és kormányát a törvényesség útjára.

Theresa May volt kormányfő arra figyelmeztette utódát, hogy a jogsértéssel a kormány aláássa minden külföldi partnere bizalmát, így nem lesz módja jó kereskedelmi megállapodásokat kötni a jövőben. A Financial Times publicistája szerint azonban fontosabb az üzenet, amit ez a lépés küldene a brit nemzeti karakterről a külvilágnak. Johnson ezzel a lépésével kész arra, hogy kiálljon Dover sziklájára és világgá kiáltsa: Üdvözöljük Nagy-Britanniában, egy olyan nemzet hazájában, amelyben immáron nem lehet megbízni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.12 08:03

@Józsi2222: mivel manapság ezek a jelzők és a kapcsolódó elvek egészen flexibilisek, én önellentmondást akár e mostani hozzászólásomban is találhatok.
vagy nem.
flydomi radikális helyett szerintem dühös. ki nem lenne az, ha pofájába tolják a disznóságot, és nem tehet ellene szó szerint semmit az aljasság ellen, ráadásul egy rakás barom még a pofájába is tolja, hogy teljesen normális... a morális és erkölcsi fertő előbb-utóbb szó szerint beteggé tesz. na, és ráadásul ez minden témára ráhúzható.
teljesen természetes a "radikalizálódás", mint a legkisebb ellenállás felé elmozdulás. majdhogynem természeti törvény.
egyszerűsítés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.11 17:54

@flydomi:
Az előzőekben felsorolt jelzőidet kellene megvilágítanod, megmagyaráznod, hogy szerinted miért nincs köztük önellentmondás.
Szerintem egymásnak ellent mondó elveket vallasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.09.11 14:20

@Darquan: @Józsi2222:

Radikalis,de annak is inkabb a "lightosabb" formaja.
Nem szelsojobbos.
Amit egy illibant sivalkodo frocsogo politikus kepvisel,annak cinizmusat celzom meg.
Mikor egy kedves miniszterelnok,ha nem is nyiltan,de burkoltan "arjazik",a naci eszmek egyes elemeivel operal,kozben egy kis fasiszta elem is vegyul a sivalkodasa-orjongese kozze,akkor meg kell emlekezni roluk,hogy ok honnan is valoak-honnan jottek.(legyen az faji-vallas-kulturalis,stb alapon,ha mar annyira szeretnek az ilyen dolgokal jatszani). :)
Mivel,sajnos onellentmondasosak minden esetben. :)) Tobbszor szembekopik magukat. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.10 20:13

@Darquan:
Nocsak-nocsak!
Te lennél a második klónom?
Már az első, @atombandi is meglepett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.10 18:48

@Józsi2222: nehéz őt belőni. én is csak a jelzőjét tudom.
annyi bizonyos, hogy radikális/szélső/turbó/vér.
dehogy pontosan micsoda???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html