George Freeman brit konzervatív parlamenti képviselő, aki korábban Theresa May miniszterelnök tanácsadója is volt, azt javasolja volt főnökének, hogy a brexit hivatalos, 2019. március végi időpontja után mondjon le posztjáról, adja át a helyét egy a Konzervatív Párt fiatal politikusgenerációjából származó kollégájának - adta hírül a Business Insider. Freeman 2017 novemberéig dolgozott May mellett.

Szerinte Theresa May rendkívüli munkát végzett, a brexit mellett döntő 2016. júniusi népszavazás után - David Cameron lemondását követve - olyan időszakban állt az ország élére, amikor az elvesztette a vezetését. Ennek ellenére, amikor az Egyesült Királyság formálisan elhagyja az EU-t, és elkezdődik az az átmeneti időszak, amelyben a jelenlegi terv szerint 2020 végéig új fejezetet kell nyitni a kontinens és a szigetország kapcsolatában, új emberre van szükség az ország élén.

Igen, de...

May megérdemli, hogy háborítatlanul végezze a dolgát addig, amíg teljesíti ígéretét, miszerint kivezeti az országot az EU-ból - utalt a miniszterelnök számtalanszor elismételt és idézett mondatára, amelyet beiktatásakor hangsúlyozott: Brexit means Brexit. Freeman egyben ezzel a megjegyzéssel szembement azokkal a brexiter kollégáival, akik azon gondolkodnak, hogy a következő hetekben vagy hónapokban kikényszerítik May leváltását.

Miután kilépés megtörtént, olyan vezetőre kell bízni Nagy-Britannia kormányrúdját, aki nem folyt bele a függetlenségi népszavazás mérgező kampányába és az azt követő párton belüli csatározásokba és belpolitikai zűrzavarba. Más szóval egy ifjú miniszterelnökre van szükség, ezért az olyan híres-hírhedt személyiségeknek, mint Boris Johnson volt külügy-, illetve David Davis volt brexitügyi miniszternek, a brexit elkötelezett híveinek hátra kellene lépniük.

Új mandátum

Olyasvalakire van szükségünk - folytatta Freeman -, aki új mandátummal folytathatná a munkáját. A politikus egy évvel ezelőtt, a konzervatívok szokásos éves kongresszusán - amelyen egyébként May nagyon szerencsétlenül szerepelt - arra figyelmeztetett, hogy ha a toryk sokat ügyetlenkednek, akkor a következő választásokon megsemmisítő vereséget mér rájuk az ellenzéki Munkáspárt.

Freeman felvetése valószínűleg egyfajta kompromisszumos ajánlat is lehet azoknak a képviselőtársainak, akik közül ötvenen a napokban arról tárgyaltak, hogy ha May nem adja fel kormánya stratégiáját - amely nyitva hagyja a kaput Nagy-Britannia részleges részvétele előtt az egységes európai piacon -, akkor már az idei pártkongresszus után, október első felében megpróbálják megbuktatni. Helyére egyik saját brexiter kollégájukat ültetnék.

Ne most, gyerekek!

Bár ennek a csoportnak a vezetője, Jacob Rees-Mogg a "titkos" tanácskozás után támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, Freeman úgy véli, hogy akik most akarnak kormányfőváltást, azok felelőtlenül viselkednek. Elfogadhatatlannak tartja, hogy egyesek a kormány gyengeségét saját karrierjük egyengetésére használják fel ahelyett, hogy támogatnák a kormányfőt az EU-val folytatott, nehéz tárgyalásokon. Felesleges lenne belehajszolni most a kormánypártot a vezetőcserével járó belső küzdelembe.

Arra a kérdésre, hogy ő indulna-e a miniszterelnöki posztért, azt monda: ha sokan kapacitálnák igen - derült ki a BBC cikkéből. Szerinte jövő nyáron kellene egy maximum három hónapos kampányt tartani. Erre szükséges is lenne, akárcsak már hasonlóan új generációs kollégáinak, ugyanis jelenleg ismeretlenek - hívja fel a figyelmet a brit sajtóorgánum. Azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem kíván mozgalmat indítani May elmozdítására, pártjára bízná a teendők meghatározását.

A fotó forrása: Daniel Leal-Olivas/AFP.