Magyarok, figyelem: itt a legjobb brexitajánlat

Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt elnöke világossá tette, milyen brexitmegállapodást lenne hajlandó támogatni az ellenzéki párt. Úgy tűnik, hogy nem lenne kifogásuk a munkaerő további szabad áramlása ellen, azaz a szigetország nyitva maradhatna a magyar vendégmunkások előtt is.
Komócsin Sándor, 2019. február 8. péntek, 15:43
Fotó: Reuters

Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt elnöke felajánlotta Theresa May miniszterelnöknek, hogy pártja némi módosítás után hajlandó lenne támogatni a kormány és az EU válási megállapodását - tudósított a Business Insider. Ennek alapvető feltétele, hogy a kormányfő elfogadjon egy annál is puhább brexitet, amilyet az egyezség magában foglal. Corbyn feladta azt a követelését, hogy az Egyesült Királyság polgárai ugyanazokat az előnyöket élvezzék a független ország lakóiként, amelyeket EU-tagként élveztek.

Ez azért volt bölcs döntés a részéről, mert gyakorlatilag csak úgy teljesíthető, hogy a szigetország visszavonja EU-s kilépési kérelmét. A pártelnök levele az eddigi legvilágosabb deklarációja annak, hogy a Munkáspárt a puha brexit - kvázi EU-tagság híve -, ugyanakkor azt is egyértelművé teszi, hogy Corbyn nem enged azoknak a pártján belüli követeléseknek, hogy a Munkáspárt nevében támogassa egy újabb függetlenségi népszavazás kiírását. Az ellenzéki párt akkor szavazná meg a kormány brexitmegállapodását az EU-val, ha annak politikai nyilatkozatát a következő pontok alapján módosítanák:

  • A kormánynak el kell fogadnia, hogy az Egyesült Királyság egész területe állandó része mard az EU-s vámuniónak.
  • Emellett el kell fogadnia azt is, hogy "szorosan igazodik az egységes európai piachoz" is, ami azt jelenti, hogy fenntartja a területén működő intézményeket és tartja magát az ezzel járó kötelezettségekhez. A Business Insider értékelése szerint ez az eddigi legvilágosabb jelzése annak,hogy a Munkáspárt támogatná az áruk, a tőke és a munkaerő EU-n belüli szabad áramlásának fenntartását a szigetországra vonatkozóan, ami az ott élő vagy oda igyekvő magyaroknak is jó hír.
  • Az országnak továbbra is alkalmaznia kellene az EU-s szabályokat, szabályozásokat és jogvédelmet.
  • Részt kellene vennie az EU ügynökségeinek munkájában, illetve az uniós programokban.
  • Folytatnia kellene részvételét az európai biztonsági rendszerben.

Majd meglátjuk

A miniszterelnök szóvivője közölte, hogy választ fognak adni Corbyn levelére, de rögtön hozzátette, hogy a kormány álláspontja a vámunióról régóta ismert és nem változott, azaz csak ideiglenes vámuniós tagságban gondolkodnak. Ugyanakkor megfigyelők szerint az ellenzéki vezér levelével nyomást gyakorol Mayre, aki immár dönthet úgy, hogy a Munkáspárt támogatásával megpróbál elfogadtatni a puha brexit programját a parlamentben.

A nagy dilemma az, hogy ezzel a szakadás szélére sodorná pártját, amelynek többsége talán nyitott lenne a kvázi függetlenség elfogadására, ám egy jelentős kisebbsége elvakultan erőlteti a teljes elválást az EU-tól, akár azon az áron is, hogy március 29-én válási megállapodás nélkül lépjenek ki, amit súlyos gazdasági válság követne Nagy-Britanniában.

Saját pártjából már nem a kormányéhoz hasonló udvarias megjegyzéseket kapott Corbyn. Az újabb népszavazás mellett kampányoló Chuka Umunna szerint ez nem ellenzéki álláspont, hiszen a kvázi uniós tagság esetén is rosszabb helyzetbe kerül az ország, mint amiben EU-tagként van. Owen Smith volt árnyék miniszter úgy véli, hogy a nativista nosztalgia és a nemzeti elzárkózás jegyében született brexit minden formájának támogatása zsugorítani fogja a gazdaságot és munkahelyek elvesztésével jár.

Tárgyalnak, amiről már tárgyaltak
Theresa May csapata február második hetét arra szánja, hogy felkészüljön az EU-val folytatandó tárgyalásokra - tudósított a Bloomberg. Egyebek mellett azt tervezik, hogy Steve Barclay brexitügyi miniszter már február 11-én tárgyal a válási megállapodás ír záradékáról Michel Barnier-val az EU brexitfőtárgylójával. Ez érdekes beszélgetés lesz, ugyanis May felvázolta Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének régi-új elképzelésüket, miszerint high-tech informatikai megoldásokkal tarthatnák nyitva az ír-észak-ír határt annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság nem az EU tagja, de elutasító választ kapott. A korábbi tárgyalások során vizsgálták ezt a lehetőséget, például analógiaként felkeresték a norvég-svéd határt, és azt láthatták, hogy ott bizony határőrposztok találhatók és ellenőrzik a határon átkelőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.09 01:31

Egy vicc, amit ma hallottam a kocsmában:

Hogy lehet csavarhúzónak beöltözni? Hát csak fogni egy madzagot, arra rákötni 16 db. csavart, és húzni magunk után...

Ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.02.09 00:56

@v007zsolt:

Hat igen.Eszak Irek boldogak lennenek,ha ismet hatar lenne naluk.Skotokrol nem beszelve.Jo ez az anglia.Vagyis Great Britannia,ahol nem csak az angolok vannak. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2019.02.08 18:49

Most már csak egy lehetösége van May-nek, Észak-Irországot ki kell léptetni Nagy-Britanniából és voálá meg is oldodott a brexit-saga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html