Brexit: kopogtat az újabb csúfos kudarc

Miközben a brit kormány egyes tisztviselői azt kommunikálják, hogy közeledtek az álláspontok az ellenzéki Munkáspárttal folytatott tárgyalásaikon egy közös brexit-forgatókönyvről, megjelent a láthatáron az újabb kínos bukás lehetősége.
Komócsin Sándor, 2019. május 6. hétfő, 11:39
Fotó: AFP

A brit kormány és az ellenzéki Munkáspárt tárgyalásai a napokban érkeznek el zárószakaszukhoz, s bár Rory Stewart, az új gazdasági fejlesztési miniszter úgy látja, hogy a felek az egy hónapos egyeztetés nyomán a megállapodás közelébe értek, így lehetséges a paktum, a Munkáspárt vezető politikusai erősen kétlik a sikert - derül ki a Financial Times összefoglalójából. A legjellemzőbb megjegyzést John McDonnell árnyék pénzügyminiszter tette, aki azt mondta: Theresa May miniszterelnökben nem lehet megbízni.

Úgy jellemezte a tárgyalásokat, mintha egy olyan vállalattal akarnának szerződés kötni, amely csődgondnokság alatt működik. Ezzel arra utalt, hogy a Konzervatív Pártban egyre hangosabban követelik May lemondását azt követően, hogy kormányának a függetlenségi népszavazás óta eltelt közel két évben nem sikerült tető alá hoznia a szigetország kilépését az EU-ból. A Munkáspártnak az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a miniszterelnök helyét egy brexiter kollégája veheti át, aki sutba dobhatja a vele megkötött egyezséget.

Idegesség az ellenzéknél

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke hallgat, ám emberei nem kerülik a sajtót. Egyes szövetségesei elárulták, hogy attól tartanak, ha egy platformra kerülnének a kormánnyal, akkor gyakorlatilag egy olyan nemzeti egységkormány részeivé válnának, amelybe nem delegálhatnak minisztereket, viszont osztozniuk kell a brexit félremenedzselésével kapcsolatos felelősségen a torykkal.

Keir Stalmer árnyék brexitügyi miniszter kitartóan napirenden tartja a tárgyalásokon a második brexitnépszavazás ügyét. Azzal fenyegetőzik, hogy pártja nem képes biztosítani egy esetleges kormány-Munkáspárt egyezség parlamenti támogatottságát, ha ez nem része az alkunak, mert pártja képviselői közül rengetegen ehhez kötik támogató szavazatukat.

Corbyn és McDonnell nem kötelezte el magát a második referendum mellett, de Tom Watson, a Munkáspárt elnökhelyettese azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ha nem lesz megerősítő népszavazás az esetleges paktumról, akkor számos kollégája nemet fog mondani rá. Nem akarják, hogy az ő voksaikkal húzzák ki a miniszterelnököt a saját maga ásta gödörből.

Csináljuk!

May a május 2-ai helyhatósági választások után, amelyen mind a konzervatívok, mint a munkáspártiak rosszul szerepeltek, arról értekezett egy újságcikkben, hogy ennek a brexit kétbalkezes kormányzati és parlamenti kezelésével kapcsolatos elégedetlenség az oka. Ezért szerinte ideje nyélbe ütni az ellenzék és a kormány egyezségét.

Ha azonban erőltetik a nagy alkut, az mind a Konzervatív Pártot, mind a Munkáspártot szétszakíthatja. Az előbbi brexiterei eleve egyfajta árulásnak tartják az ellenzék bevonását a brexit végrehajtásába, emellett elfogadhatatlannak tartják a Munkáspárt álláspontját, miszerint az Egyesült Királyságnak tartósan bent kellene maradnia az EU-s vámunióban és teljesen kizárják a második népszavazást.

Farage nyomást gyakorol

A nevükben megszólaló Nigel Evans, az egyik vezető brexiter tory parlamenti képviselő világossá tette, hogy soha nem fognak támogatni egy névleges brexitet, márpedig a vámuniós tagság fenntartása valójában kvázi EU-tagságot jelent.

Nigel Farage, a frissen alakult Brexit Párt elnöke, a brexit egyik atyja, akinek pártja a közvélemény-kutatások szerint 30 százalékos támogatottságra számíthat az európai parlamenti választásokon, kívülről gyakorol nyomást a nagy pártokra. A hét végén újra kijelentette, hogy a britek többsége válási megállapodás nélküli kilépést akar az EU-ból, ezért ha a kormány és a Munkáspárt egy ettől eltérő forgatókönyvet erőltet keresztül a parlamenten, akkor milliók fognak úgy tekinteni erre a paktumra mint a politikai elit népellenes összeesküvésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.05.07 17:17

Meglepo lenne, ha a farage 30%-on allna. Mivel a skotok es az eszak irek egyaltaln nem akarnak tavozni, az elozo nepszavazason meg London kivetelevel mind szarul szerepelt a remain mellett kampanyolo baloldali part igy nem latom hol csokkenenek egy most megismetelt valasztason. Ha farageek 30%-on allnak, akkor a toryk szinte meg is szuntek. Valaki nem mond igazat, szerintem valamit nagyon felremertek. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.05.07 09:37

@Panzerkraftwagen_Drei: puncivágen móric, ha csak ennyit tudsz hozzátenn érdembeni, úgy kinyalhatod a seggem.
vagy mondhatom neked is tetsző négy elemisen: a nyelveddel megtisztelheted az anuszomat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.07 08:49

@Darquan: "ez utóbi"
"előréb lendíteni"
"brexit: faszság."

Sommás ítélet... sokan mások, akik veled ellentétben képesek voltak kijárni a 3 elemit, nem tudtak volna ilyen sarkosan fogalmazni, azokat csak megzavarják mindenféle tények...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.05.07 08:19

a kudarc garantált.
a konzervatívoknak már annyi. ha a munkáspárt összefog velük, akkor nekik is. itt tehát nincs megoldás.
a többi párt jelentéktelen.
patt.
brexit párt? kapnak maj szavazatot, ja. de egy dolog a felmérés, és egy másik a szavazás. jelen pillanatban a konzervatívoknak van a legerősebb pénügyi háttere, és ezen nem fog változtatni semmi, akár munkáspárti hatalomátvétel, akár libdem visszatérés, akár brexitpárt üstökös tűnik fel a közeljövőben - érdekes módon ez utóbi kettő tudná feloldani a jelenlegi konfliktust, de egyik sem fog bekövetkezni.
ha lesz is eu-választás a királyságban, eredménytől függetlenül az se fog változtatni semmit, nem hogy előréb lendíteni a helyzeten.
brexit: faszság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2019.05.06 15:23

@na4: Magyarokra nem gondolsz? Miért jó ha britek kiszállnak? Kevesebb lesz az EU támogatás. Szédületesek ezek az elvakult orbánhívők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html