"Hadiállapot" a briteknél - fordulat a brexitben

Háború dúl a brit parlament és a kormány között. Így értelmezi a Bloomberg, hogy a törvényhozás tegnap felhatalmazta magát arra, hogy ha a jövő heti szavazáson nem kap többséget a kormány brexitterve, akkor saját kezébe vegye a brit-EU válás menedzselését.
Komócsin Sándor, 2018. december 5. szerda, 11:27
Fotó: Pexels

Két vereséget is elszenvedett egyetlen nap alatt Theresa May miniszterelnök a brit parlamentben, ami nagyon kínos. A törvényhozás kimondta, hogy a kormány megsértette a szuverenitását, amikor az alsóház kérése ellenére nem hozta nyilvánosságra teljes terjedelmében a kabinet jogi főtanácsadójának állásfoglalását a brexittel kapcsolatban, továbbá felhatalmazta magát, hogy kezébe vegye a brexit folyamatának irányítását, ha a kormány válási megállapodása, amelyet az EU-val kötött elbukik a december 11-ei parlamenti szavazáson.

Az EU-párti képviselők az utóbbi miatt könyvelhettek el nagy győzelmet, mivel ezzel jelentősen csökkentették válási megállapodás nélküli brexit esélyét, amely rövid és hosszú távon is katasztrofális hatással lenne a brit gazdaságra - derül ki a Financial Times (FT) tudósításából. Ugyanakkor a miniszterelnök befolyása ezzel a döntéssel számottevően erodálódott. A Daily Teregraph szerint a miniszterelnök elvesztette az ellenőrzést a brexit menedzselése felett.

Mi következik ebből?

Azzal, hogy a parlament - amelyben az EU-ban maradást támogató konzervatívokkal együtt többségben vannak a korábbi brit-EU kapcsolatok fenntartásának hívei - szabad kezet adott magának a B terv kidolgozásában (amennyiben az A terv, a kormány javaslata elbukik), megnőtt a puha brexit esélye. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság - Norvégiához hasonlóan - az egységes európai piac része maradhat. További lehetőség, hogy újabb népszavazást írnak ki a kilépésről - ezt May a keddi parlamenti vitában is visszautasította, mondván csak mélyítené a társadalom politikai megosztottságát.

A parlamenti csapások előtt is kapott egy pofont a londoni vezetés, mégpedig azzal, hogy Manuel Campos Sánchez-Bordona, az Európai Bíróság főtanácsnoka közzétette a brit kormányéval ellentétes jogi állásfoglalását a brexitről. E szerint az Egyesült Királyság a többi EU-tagállam hozzájárulása nélkül is visszavonhatja kilépési kérelmét az az unióból. London álláspontja szerint a visszavonás lehetősége csak elvileg áll fenn, gyakorlatilag nincs ilyen opció.

Rossz esélyek

Várakozások szerint a december 11-ei szavazáson leszavazzák a kormány 20 hónapig tartó tárgyalásokon összehozott egyezségét az EU-val (amelyre az EU-tagállamok első számú vezetői is rábólintottak november végi rendkívüli csúcsértekezletükön). A B tervvel kapcsolatos parlamenti akciót nem az ellenzék, hanem a Dominic Grieve korábbi legfőbb ügyész indította 26 EU-párti lázadó konzervatív képviselő élén, akik közt volt miniszterek is voltak. Hozzájuk csatlakozott az ellenzék, élén a Munkáspárttal. A szavazati arány 321-299 volt.

A kormány környezetében John Bercow házelnökben találták meg a bűnbakot a vereségért, ugyanis ő tette lehetővé, hogy a kérdésről szavazzanak - tudta meg a Bloomberg. Több miniszter is rá mutogatott magánbeszélgetésekben, egyesek közülük kemény szavakkal illették a házelnököt. Bercow hivatala nem kommentálta a sajtóértesüléseket, ám a kialakult helyzetben ismét az ő kezében lehet a B tervvel kapcsolatos további lépések irányítása, ha a kormány javaslata elbukik a T. Házban.

Bonyolult helyzet

A brexiter képviselők, akik elutasítják a norvég modellt és kockázatosnak tartják az újabb referendumot, arra hívják fel a figyelmet, hogy a parlamentnek nincs joga dönteni a brexit kérdésében, csak ajánlásokat tehet - folytatta helyzetelemzését az FT. A szakértők elismerik, hogy ez igaz, ám úgy vélik, hogy törvényhozás politikai súlyánál fogva ennek ellenére érvényesítheti az akaratát. A kormány abban bízik, hogy az új helyzetben rábírhatja a brexiter torykat javaslata támogatására, mert hitelesen érvelhet azzal, hogy az alternatíva immáron a puha brexit vagy a brit uniós tagság fenntartása lehet.

Mellékszála a felbolydult brit belpolitikai életnek, hogy bizonytalanná vált May és Jeremy Corbyn munkáspárti elnök, az ellenzék vezére vasárnapra tervezett televíziós vitája. A BBC ugyanis visszavonta ajánlatát az esemény megszervezésére, mert úgy látja nincs egyezség a felek között a részletek ügyében. A konzervatívok kitartanak amellett, hogy meg kell tartani a nyílt szócsatát, amelyet a BBC versenytársa, az ITV rendezhet meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.05 14:50

@hedviga: látom, ma a szokásosnál is jóval hamarabb betintázott... mi a helyzet a "befektetéseivel"? Remélem minden megtakarított pénzét bitcoinba tette, ahogy reklámozta itt, pár hónapja, tőzsdeguru Asszony...

Ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.05 14:12

..egyébként Budapestet nem lehetne a CEU után úgy unblock átköltöztetni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.05 14:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.05 14:08

Mindenki elfér a nagy kerek asztal körül, mint egy nagy család, mint a kerekasztal lovagjai. A CEU is ide tartozik. Dehát Bécs nincs messze. Hajrá magyar fiatalok, futva is meg lehet odáig tenni az utat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.05 14:04

A Brexit az csak egy rossz álom. Kedves angol gyerekek várunk benneteket vissza. Mi lenne nélkületek a budapesti pubokkal? Egy angol ha rossz kedved van, odamegy hozzád, és próbál jó kedvre deríteni, nagyon jó hangulatot tudnak teremteni. Nem számít sem a kor, sem a külső náluk, csak érezd jól magad. Eszméletlen ahogy tudnak táncolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html