Ennyire drasztikus javaslat még nem jött a brexittel kapcsolatban

Az Európai Uniónak közvetve be kellene avatkoznia a brit belpolitikába annak érdekében, hogy létrejöjjön a válási megállapodás az Egyesült Királyág és az unió között. Az EU-nak nem az az érdeke, hogy a szigetország valamilyen trükkel EU-tagállam maradjon.
Komócsin Sándor, 2019. január 14. hétfő, 11:39
Fotó: Shutterstock

Az Európai Uniónak ki kellene zárnia azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság meghosszabbítsa uniós kilépésének 2019. március 29-én lejáró határidejét - állt elő meghökkentő javaslattal Wolfgang Münchau, a Financial Times (FT) publicistája. Az EU eddig kínosan ügyelt arra, hogy ne avatkozzon be a brit belpolitikába, ám ezt a cikkíró szerint fel kellene adnia, mégpedig annak érdekében, hogy javítsa az esélyét egy válási megállapodás elfogadásának.

Münchau szerint az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak két határozatot kellene hoznia. Az egyikben ki kellene fejeznie az unió készségét a tavaly novemberben elfogadott kilépési egyezmény módosítására. Késznek kell mutatkoznia arra, hogy elfogadja például az Egyesült Királyság tartós bennmaradását az EU vámuniójában, amit vélhetően a konzervatív maradáspárti és az ellenzéki munkáspárti képviselők többsége is támogathatna, így a parlament is elfogadhatna. A másikban ki kellene jelentenie, hogy a megállapodás ratifikációjához szükséges időt leszámítva, nem járul hozzá a kilépés elhalasztásához.

Mi történne?

Ez nem segítene Theresa May miniszterelnöknek abban, hogy január 15-én elfogadtassa a parlamenttel a jelenlegi válási megállapodást, de megnyitná az utat egy javított változat megszavazásához a következő hetekben. A brit parlamenti képviselők előtt jelenleg három lehetőség áll: támogatni a válási szerződést, hagyni, hogy az ország e nélkül zuhanjon ki az EU-ból vagy elvetni a brexitet egy újabb népszavazás segítségével.

Az elsőnek kicsi a valószínűsége, hiába riogatja a parlamentet May azzal, hogy rettentő bizonytalanságot teremtenének a kormányjavaslat leszavazásával. A maradás pártiak azért nem ijednek meg, mert azt gondolják, hogy a második referendummal bent maradhat az ország az EU-ban, a brexitpártiak pedig azért, mert a függetlenség megteremtése érdekében bevállalnák a válási megállapodás nélküli kilépés súlyos gazdasági következményeit. Mindkét fél számítása bejöhet.

Mit tenne az EU?

Ha az uniós vezetők elfogadnák a két említett határozatot, azzal a második népszavazás lehetősége lekerülne az asztalról, mert nem lenne idő megtartani március végéig. Ugyanakkor mivel a parlamenti képviselők túlnyomó többsége - az mérsékelt toryk és az ellenzék együtt - ellenzi a kemény brexitet, ez a változat is lekerülne a napirendről. Ami marad, az egy jobb válási megállapodás megkötése - és éppen ez az, ami az FT szakírója szerint az EU-nak is érdeke.

A magyarázat egyszerű. Bár a brit EU-s tagság fenntartása vonzó lehetőség lenne az EU-nak, az ezt ígérő újabb népszavazás rendkívül rizikós. Az első kockázat, hogy megerősíti a britek többségének kilépési szándékát. A közvélemény-kutatások szerint ugyan többségben vannak a maradáspártiak, de kicsi a különbség, és Münchau szerint az EU-pártiak semmit sem tanultak 2016-os kudarcukból, így újra a régi érveket ismételgető kampányt folytatnának, amivel könnyen elveszthetnék a meccset.

További rizikó

A második kockázat, hogy az EU-t - nem csupán Nagy-Britanniában - antidemokratikus szervezetnek látják, ha a második népszavazásra játszik. A demokráciákban az emberek ugyan sokszor megváltoztatják véleményüket, amit akár egymást követő népszavazásokon is kifejezhetnek, de elvetni egy referendum eredményét úgy, hogy az még életbe sem lépett, enyhén szólva játék az emberek akaratával.

A harmadik kockázat, hogy győznek ugyan a maradáspártiak, de csupán kicsi különbséggel, vagy vitatható lesz a végeredmény. Ha így történne, akkor az Egyesült Királyság indulna a májusi európai parlamenti (EP) választáson, de a szavazók vélhetően egy masszívan euroszkeptikus képviselőcsoportot juttatnának az EP-be, ami tovább mélyítené az EU megosztottságát és megnehezítené döntéshozatalát.

Végül a negyedik kockázat, hogy most maradnak ugyan a britek az EU-ban, de előbb-utóbb egy brexitpárti kormányt választanak, ami előröl kezdi a kiválást, jó eséllyel úgy, hogy népszavazást sem tart erről. Az FT szakírója összességében úgy látja, hogy a brexit feladásnak egyik lehetősége sem szolgálná az EU érdekét, kivéve azt, hogy a brit kormány egyoldalúan visszavonja az ország kilépési kérelmét. Ezért kellene kizárnia ezeket azzal, hogy elvágja a március 29. határidő meghosszabbításnak lehetőségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.01.14 15:23

Az angolok távozását én is sajnálom, a pragmatikus (fogatlan) brit oroszlánnal talán könnyebben megtudnánk reformálni ezt az elmebajos uniót. Ámde így is megy ez nekünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bbrrr, 2019.01.14 14:40

@europeer: Sajnos ezt nem sokan tartják be. Többnyire inkább a "nem szólok bele, amíg azt csinálod, amit én akarok" működik.. :(

És nem biztos, hogy hülyeség. Mindig is különutasok voltak, az EU-nak is jobb lesz nélkülük, talán kevesebb lesz a széthúzás. Sok olyan ügy volt, amiben már a kezdetektől kezdve kimondva nem akarták az EU csapásirányát követni (SI bevezetés, Euró bevezetés, stb), és ezek miatt a többi ország sem érezte kötelezőnek magára nézve az EU-s irányokat. Az ilyen tag nagyon bomlasztó tud lenni. Hogy nekik mennyivel lesz jobb, nem tudom, de a bevándorlókat nagyon utálja a többség (bár az alja munkákat a bevándorlók csinálják, a helyieknek az derogál, szóval lennének bajok nélkülük, de majd megtanulnak a helyiek is mosogatni, utcát söpörni meg hasonlók).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.01.14 13:23

@europeer: volt egy angol vendégünk néhány éve ( céges - multis )
el kellett vinni jól megetetni/megitatni: a nagy vörösboros piálás után
hálából előállt egy viccel( ami nem is vicc)
" tudod mi angolok igen büszke&okos emberek vagyunk:
mindig megtaláljuk az optimális megoldást -
- miután előtte kipróbáltuk az összes rosszat "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.01.14 12:41

Én az FT-t egy jelentős médiafelületnek gondoltam, de lehet, hogy túlgondoltam ha ilyen "szakértőt" engednek publikálni.

Bárki aki azt gondolja, hogy brit belpolitikába kívülről beavatkozva lehet javítani a jelenlegi helyzeten, az szerintem ostoba, ráadásul ez egy valódi, demokratikusan működő állam, amely sosem kért a külső megmondóemberekből, főleg ha a kontinensről osztották nekik az észt. Csak rontana a dolgon.....

Maguk csinálták ezt a káoszt, oldják meg maguk....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.14 12:12

Senkinek nem szabad más ország belpolitikájába beavatkozni. Abból mindig baj volt.
Tárgyalni szabad és kell. Ötleteket adni is, amíg azt jó néven veszik.
Sajnálom, hogy angolok kilépnek, és nagy marhaságot is csinálnak. Már bánják sokan, mégsincs annyi bennük, hogy visszalépjenek.
A büszkeség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html