Brexit: ez az egyik legvitatottabb kérdés most

Haladás és komoly nézeteltérések egyszerre jellemzik az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalásokat, de folytatni kell a munkát a nézetkülönbségek áthidalására - állapította meg szombati egyeztetésén Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. október 3. szombat, 18:30
Fotó: AFP

A Downing Street szóvivőjének szombat délutáni beszámolója szerint a videókapcsolaton keresztül megtartott megbeszélésen Johnson és von der Leyen azonos álláspontra jutott arról, hogy a jövőbeni kétoldalú stratégiai kapcsolatrendszer erőteljes megalapozásához fontos lenne a megállapodás elérése, "ha ez egyáltalán lehetséges".

A tárgyalóküldöttségek vezetőinek helyzetértékelésével egyetértve egyúttal megállapították, hogy az elért előrelépésekkel együtt is jelentősek a nézetkülönbségek főleg - de nem kizárólag - a halászati szabályozás és az egyenlő versenyfeltételek kérdéskörében.
A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének ismertetése szerint a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke utasította a két tárgyalóstáb vezetőit arra, hogy intenzív munkával próbálják áthidalni e nézeteltéréseket.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.
A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Boris Johnson a minap azonban kijelentette: London valójában október 15-ét tekinti határidőnek, és ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között.

Az erről folyó tárgyalássorozat kilencedik fordulója péntek este megállapodás nélkül befejeződött, és jelenleg nincsenek konkrét tervek további hivatalos tárgyalási fordulók megtartására.

David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője mindazonáltal közölte a kilencedik forduló pénteki befejezése után, hogy a fennmaradt nézetkülönbségek ellenére láthatók a megállapodás körvonalai.

Frost szerint ez érvényes a tervezett kereskedelmi és gazdasági megállapodás legtöbb központi jelentőségű elemére, köztük kiemelten az áru- és szolgáltatáskereskedelemre.

Az egyik legvitatottabb kérdésben, a halászat szabályozásában David Frost szerint azonban nagyon nagyok a nézetkülönbségek. A brit főtárgyaló úgy fogalmazott: ha az EU nem áll hozzá a jelenleginél reálisabban és rugalmasabban ehhez a kérdéshez, akkor fennáll a kockázata annak, hogy e nézeteltérések áthidalása lehetetlennek bizonyul.

Megállapodás híján az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme a jelenleg érvényben lévő, decemberben lejáró átmeneti időszak után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.10.04 10:53

@na4:
Ismet frocsogve orjongve hazudozol te kis sivalkodo illibsi. :-)
Tanuld mar meg,h itt a "Britek" nem angolokbol allnak,igy kar raeroltetve orjongened,h a "Britek" ki akarnak lepni az EU-bol. :-)

Kis tortenelem szamodra es hasonszoru nacista fasiszta arja kevert fajtarsaidnak :-) :
-A tankönyvszerű válasz szerint a Brit-sziget lakói a britek, vagyis az angolok, a walesiek és a skótok. Ezt a Nagy-Britanniát Észak-Írország egészíti ki Egyesült Királysággá. Az iskolás gondolkodás már itt gellert kap, mert Észak-Írország lakói közül a protestánsok öntudatos britnek, a katolikusok pedig még öntudatosabb írnek vallják magukat.

Az igazi vitát mégis a nagyobbik szigeten váltja ki a ?britség? fogalma, ami többszörösen is az erőszakos hódításokhoz kötődik. Az angolok több évszázados harcok révén szerezték meg Skóciát és Walest, majd immár együtt (bár angol dominanciával) a fél világot, létrehozva a Brit Birodalmat. A britek a világtörténelem egyik legnagyobb birodalmának a polgárai lettek, még ha a londoni East End, a walesi bányák és a skót felvidék szegényei nem sokat profitáltak is a hírnévből. A birodalom felbomlásával, a gyarmatok elvesztésével azonban a szigetország lakói új identitást kezdtek keresni maguknak. Az angolok által egykor meghódított, nyelvüktől és nemzeti önállóságuktól megfosztott népcsoportok egyre kevésbé akarnak ?britek? lenni

Ahogy irtam mar neked parszor,Skocia egy nemzetallam,ahogy Eszak-Irorszag is. :-)
Csakhat London kemenyen elnyomja oket nacista fasiszta modszerekel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.10.04 10:33

@na4: Mi van hüegyerek? Nézzél már rá anglia Future chartjaira:)) De ne a pozdorjából készült szarosgatyáiddal tele ruhásszekrényedben keresd:))
Ha-ha-ha:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.04 10:30

@na4: micsoda velős és okos hozzászólás.
klasszikus na4 még a pirulák bevétele előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.04 10:26

Britek meneküljetek a süllyedő hajóról! Long live the Queen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html