Az EU ismét világossá tette, hogy nincs mód változtatni az előző, Theresa May vezette brit kormány és az unió között létrejött válási megállapodáson - idézte a BBC az egyik EU-s szóvivőt. A Downing Street mindenáron ki akarja vetetni abból az úgynevezett ír záradékot, amelynek lényege, hogy Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi állama eltérő szabályozási övezetbe (az előbbi az egységes európai piac alá, az utóbbi a vámunióba) tartozhatna hosszú ideig. Ez az ára az ír-észak-ír határ nyitva tartásának.

David Frost, a brit kormányfő európai ügyekkel foglalkozó képviselője az MTI szerint elismerte, hogy elvetik az ír-északír záradékot. Boris Johnson miniszterelnök hivatalának egyik szóvivője kedden kijelentette: az Európai Uniónak változtatnia kell hozzáállásán. A miniszterelnök találkozni akar az EU vezetőivel, és új megállapodást szorgalmaz, amely nem tartalmazza az antidemokratikus tartalékmegoldást.

Augusztus vége és vége

A miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy a intenzíven és a barátságosan akarnak tárgyalni, és remélik, hogy az Európai Unió hajlandó lesz változtatni a kilépési megállapodáson. Az EU azonban többször világossá tette, hogy nincs mód a megállapodás újratárgyalására, nem törölhető abből az ír-észak-ír tartalékmegoldásról szóló záradék. A helyzet ugyanis az, hogy előző brit kormánnyal együtt szolidaritást vállaltak Írországgal, amely mindenképpen szeretné fenntartani az ír-észak-ír határ jelképes státuszát.

A brit európai uniós tagság október 31-én szűnik meg, Johnson sokat hangoztatott álláspontja szerint akkor is, ha nem jön létre megállapodás a felek között (ez a kemény brexit). Világos, hogy az új londoni kormánynak nincs tartalék terve a válási megállapodás átszabásán túl. Nem óhajtanak az óhajukról tárgyalni, ha akarnának, látható lenne valamilyen terv ezzel kapcsolatban - idézett a BBC egy uniós tisztviselőt. Ennek alapján az EU brexitügyi tárgyalói úgy vélik, hogy a legutolsó alkalom, ameddig el lehet kerülni a megállapodás nélküli brexitet a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 augusztus végi franciaországi csúcsértekezlete.