Mi jöhet a brexitben? - Az EU máris odacsapott

Normális esetben egy akkora parlamenti vereség után, amekkorát Theresa May brit kormányfő elszenvedett kormánya brexittervének keddi szavazásán, azonnal le kellene mondania, ám posztján maradt, amivel utat nyitott számos zavaros forgatókönyv megvalósulásának lehetősége előtt.
Komócsin Sándor, 2019. január 16. szerda, 11:38
Fotó: AFP

Theresa May brit miniszterelnök olyan nagy vereséget szenvedett a parlamentben kedden (kormányának brexittervét 100 éve nem látott többséggel, 230 szavazattal utasították el a képviselők), amely rosszabb volt a kormányfő környezetében dolgozók legszörnyűbb rémálmaiban szereplő bukásnál. Még a kormánypárti képviselőknek is több mint egyharmada fordult ellene politikájának legfontosabb kérdésében, így a politika ökölszabálya szerint le kellene mondania.

Ezzel szemben azonnal jelezte, hogy tovább harcol, igyekszik új életet lehetni kormányának az EU-val kötött válási megállapodásába, amivel a további lehetőségek egész csokra előtt nyitott utat - derül ki a Financial Times (FT) összesítéséből. Az első lehetséges forgatókönyv, hogy túléli a kormányával szembeni bizalmi szavazást szerdán, és sikerül feltámasztania a sírból a válási megállapodást.

Nincs idő

A keddi szavazás után a kormányfőnek három parlamenti munkanapja van arra, hogy bemutasson egy új javaslatot a törvényhozásnak. Magyarán január 21-én hétfőn elő kellene állnia azzal, hogyan akar elfogadtatni a képviselőkkel a következő hetekben egy módosított brexittervet. Az FT értékelése szerint erre három lehetősége van, ám ezek mindegyike enyhén szólva macerás.

Az első, hogy megpróbálja meggyőzni az EU-tagállamokat, hogy vizsgálják felül a kedden elbukott megállapodást, magyarán fogadják el, hogy az Egyesült Királyság a jövőben egy meghatározott időpontban kilép az EU-s vámunióból, amivel teljesen szabad kezet kapna kereskedelmi kapcsolatainak alakításában. Ezzel az a gond, hogy az EU letette a főesküt Írországnak, hogy az ír-észak-ír határ jelképes marad, amit csak úgy lehet biztosítani, hogy Észak-Írország a vámunió és az egységes piac része marad. Ettől a vállalástól eddig egy tapodtat sem volt hajlandó hátrálni.

Kínos lehetőség

A második lehetőség, hogy May az ellenzéknél keres támogatást, hogy pótolja a kormánypártnak azt a 118 képviselőjét, aki a keddi szavazáson a kormány javaslata ellen voksolt. Szóvivője tett egy célzást a nagy bukás után, azt mondta: kapcsolatba lépnek azokkal, akik osztják a kormány értelmezését, miszerint 2016 júniusában a függetlenségi népszavazáson a britek többsége a sima, zökkenőmentes EU-s kilépést támogatta. Ezzel arra célzott, hogy a brexiterek utánam az özönvíz jelleggel nem bánnák, ha a szigetország megállapodás nélkül zuhanna ki az EU-ból, ami súlyos gazdasági következményekkel járna.

Egyes miniszterek igyekeznek meggyőzni főnöküket, hogy karolja fel azt a tervet, miszerint az Egyesült Királyság végleg az EU-s vámunió része maradna. Ezt támogatja az ellenzéki Munkáspárt, amelynek szavazataival elvileg el lehetne fogadtatni ezt a forgatókönyvet. Ugyanakkor az ország ebben a státusban nem köthetne önálló kereskedelmi megállapodásokat harmadik felekkel, miközben a kormány azt állítja, hogy ennek biztosítása az egyik fő célja.

Személyi kombináció

A harmadik lehetőség az FT szerint egy személyi kombináció. Eszerint May megígérné a brexiter toryknak, hogy ha mégis támogatnák a kormány brexittervét, akkor az Egyesült Királyság uniós kilépésének másnapján lemond a posztjáról. Ezzel elvileg utat nyitna azelőtt, hogy a kemény brexit hívei maguk közül válasszanak miniszterelnököt, aki az ő szája ízük szerint folytatná a tárgyalásokat az EU-val a következő két évben, amit a kilépési megállapodás szerint arra kellene fordítani, hogy a felek kialkudják új kereskedelmi kapcsolataik feltételeit. A miniszterelnök azonban ezt a kártyát - ha gondol erre egyáltalán - minden bizonnyal az utolsó pillanatig a kezében tartaná.

Merre mozog az ellenzék?

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amiről szerdán dönt a parlament. Várakozások szerint a javaslat elbukik, mert a konzervatív képviselők nem fogják megbuktatni saját kormányukat és az azt kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) jelezte, hogy kitart a May-kabinet mellett.

Ha ez történik, akkor nőni fog a nyomás Corbynon, hogy tegye világossá, milyen álláspontot foglal el a brexittel kapcsolatban. Eddig ugyanis azzal reagált erre, hogy előrehozott választásokat akar, ám ha a bizalmatlansági indítvány elbukik, akkor egy évig nem nyújthatnak be újabbat. A munkáspárti elnök az elmúlt időszakban ellenállt pártja aktivistái nyomásának, amely arra szorítja, hogy karolja fel a második függetlenségi népszavazás kiírásának követelését.

Ha ehhez ragaszkodik, akkor esetleg életbe léphet egy korábbi forgatókönyv, miszerint a miniszterelnökkel együtt a szigetország vámuniós tagsága mellett teszik le a voksukat vagy esetleg még tovább is mennek, és azt kezdeményezik, hogy az Egyesült Királyság - Norvégiához hasonlóan - legyen az egységes európai piac része. Corbynnak gyorsan világossá kell tennie, hogy mit akar, mert ha nem, akkor a párt mezei parlamenti képviselői vezetőjüket megkerülve kezdenek cselekedni.

Jöhet a parlament

És ez felveti a kérdést, hogy kezébe veheti a brexit előkészítésének menedzselését a parlament? Nick Boles korábbi konzervatív miniszter, jelenleg képviselő előállt egy javaslattal, amely három hetet adna a miniszterelnöknek, hogy megszerezze a parlament támogatását valamilyen brexittervhez. Ha ez nem jön össze, akkor az elképzelés szerint a parlament választana egy bizottságot a legtekintélyesebb képviselőkből azzal a feladattal, hogy dolgozzanak ki egy alternatív megállapodástervezetet.

Végül az utolsó kérdés, hogy a törvényhozás útját állhatja-e a válási megállapodás nélküli kilépésnek? A képviselők többsége elkötelezte magát emellett, és ahogy közeledik a szakítás március végi időpontja, úgy erősödhet az elszántságuk, hogy megakadályozzák ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását.

May is letette a vokság a durva szakítás elkerülése mellett, amikor a keddi parlamenti bukást követő állásfoglalásában elismételte: úgy értelmezi a 2016-os népszavazás eredményét, hogy a britek sima átmenetet akarnak az EU-tagságból a függetlenségbe. Ugyanakkor, ha nincs egyezség a kormány és a parlament között valamilyen megállapodásról az EU-val, akkor megvalósulhat az alapeset: a válási megállapodás nélküli brexit. Az FT szerint ezt a legkönnyebben úgy kerülhetik el, hogy kérik a kilépés dátumának eltolását legalább fél évvel.

Az EU kemény, mint mindig
Semmi sem történhet a brexittel kapcsolatos megállapodás terén, amíg a brit kormány nem tudja megszerezni a parlament támogatását a politikájához - mondta Michel Barnier az EU brexitügyi főtárgyalója az Európai Parlamentben a Guardian tudósítása szerint. A londoni parlament nem állt elő alternatív javaslattal a kormányéval szemben, a keddi szavazáson nem rajzolódott ki egy többség, amely támogathatna valamilyen alternatív megoldást az elvetett tervvel szemben. A londoni kormánynál van a labda, hogy kiutat találjon a holtpontról. Ugyanakkor csak olyan elképzelésről tárgyalhatnak, amely gondoskodik az ír-észak-ír határ jelképes státusának fenntartásáról.
Nathalie Loiseau francia EU-ügyi miniszter értelmezte Barnier szavait: politikustársa csak a válási szerződéshez kapcsolt politikai nyilatkozat esetleges átfogalmazását ajánlotta fel, a brit parlamentben nagy többséggel elvetett válási megállapodás szövegének megváltoztatására nincs lehetőség. Csatlakozott hozzá Heiko Maas német külügyminiszter is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.01.17 22:35

@Janos78: Jánoskám... Jánoskám... a tanárok tanára... a felső szegmens felett álló non-plus ultra... :DDD

Ritkán dumál, de akkor nagyot üt... helyes Jánoskám, helyes, taníts minket... Nagyoktól nem szégyen, tudjuk mi... és hát mi sem vagyunk tökéletesek. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.01.17 21:42

Jól teszik, mutassanak csak erőt, az angol gazdaság várhatóan nem áll meg a saját lábán. Ilyen szempontból a helyzetük rosszabb mint amikor a bebocsátásáért kuncsorogtak. Most jogokat lehetőségeket veszítenek, azokat a dolgokat amit a belépéskor szereztek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.01.17 20:30

@flydomi: popsi illibsi, illibsi pipsi és persze a sivalkodás :DDD
Öcsi gyere le a szerről!
Csupán az a baj veled, hogy összefüggéstelenül hablatyolsz, azt sem tudod mit akarsz okádni (vagy ha tudod akkor meg olyan hülye vagy, hogy képtelen vagy értelmesen leírni)
A helyesírásod meg persze elárulja, h 8 általánossal csicskázol Londonban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janos78, 2019.01.17 16:12

@Panzerkraftwagen_Drei: "nemzetközí"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.01.17 15:43

@terabit: "A popsi feltételezem populista akar lenni, a libsi mintájára :)"

Aha... anyám... és még viccesnek is hiszi magát, mi? Hogy szoktad mondani? Dulva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html