Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök olyan nagy vereséget szenvedett a parlamentben kedden (kormányának brexittervét 100 éve nem látott többséggel, 230 szavazattal utasították el a képviselők), amely rosszabb volt a kormányfő környezetében dolgozók legszörnyűbb rémálmaiban szereplő bukásnál. Még a kormánypárti képviselőknek is több mint egyharmada fordult ellene politikájának legfontosabb kérdésében, így a politika ökölszabálya szerint le kellene mondania.

Ezzel szemben azonnal jelezte, hogy tovább harcol, igyekszik új életet lehetni kormányának az EU-val kötött válási megállapodásába, amivel a további lehetőségek egész csokra előtt nyitott utat - derül ki a Financial Times (FT) összesítéséből. Az első lehetséges forgatókönyv, hogy túléli a kormányával szembeni bizalmi szavazást szerdán, és sikerül feltámasztania a sírból a válási megállapodást.

Nincs idő

A keddi szavazás után a kormányfőnek három parlamenti munkanapja van arra, hogy bemutasson egy új javaslatot a törvényhozásnak. Magyarán január 21-én hétfőn elő kellene állnia azzal, hogyan akar elfogadtatni a képviselőkkel a következő hetekben egy módosított brexittervet. Az FT értékelése szerint erre három lehetősége van, ám ezek mindegyike enyhén szólva macerás.

Az első, hogy megpróbálja meggyőzni az EU-tagállamokat, hogy vizsgálják felül a kedden elbukott megállapodást, magyarán fogadják el, hogy az Egyesült Királyság a jövőben egy meghatározott időpontban kilép az EU-s vámunióból, amivel teljesen szabad kezet kapna kereskedelmi kapcsolatainak alakításában. Ezzel az a gond, hogy az EU letette a főesküt Írországnak, hogy az ír-észak-ír határ jelképes marad, amit csak úgy lehet biztosítani, hogy Észak-Írország a vámunió és az egységes piac része marad. Ettől a vállalástól eddig egy tapodtat sem volt hajlandó hátrálni.

Kínos lehetőség

A második lehetőség, hogy May az ellenzéknél keres támogatást, hogy pótolja a kormánypártnak azt a 118 képviselőjét, aki a keddi szavazáson a kormány javaslata ellen voksolt. Szóvivője tett egy célzást a nagy bukás után, azt mondta: kapcsolatba lépnek azokkal, akik osztják a kormány értelmezését, miszerint 2016 júniusában a függetlenségi népszavazáson a britek többsége a sima, zökkenőmentes EU-s kilépést támogatta. Ezzel arra célzott, hogy a brexiterek utánam az özönvíz jelleggel nem bánnák, ha a szigetország megállapodás nélkül zuhanna ki az EU-ból, ami súlyos gazdasági következményekkel járna.

Egyes miniszterek igyekeznek meggyőzni főnöküket, hogy karolja fel azt a tervet, miszerint az Egyesült Királyság végleg az EU-s vámunió része maradna. Ezt támogatja az ellenzéki Munkáspárt, amelynek szavazataival elvileg el lehetne fogadtatni ezt a forgatókönyvet. Ugyanakkor az ország ebben a státusban nem köthetne önálló kereskedelmi megállapodásokat harmadik felekkel, miközben a kormány azt állítja, hogy ennek biztosítása az egyik fő célja.

Személyi kombináció

A harmadik lehetőség az FT szerint egy személyi kombináció. Eszerint May megígérné a brexiter toryknak, hogy ha mégis támogatnák a kormány brexittervét, akkor az Egyesült Királyság uniós kilépésének másnapján lemond a posztjáról. Ezzel elvileg utat nyitna azelőtt, hogy a kemény brexit hívei maguk közül válasszanak miniszterelnököt, aki az ő szája ízük szerint folytatná a tárgyalásokat az EU-val a következő két évben, amit a kilépési megállapodás szerint arra kellene fordítani, hogy a felek kialkudják új kereskedelmi kapcsolataik feltételeit. A miniszterelnök azonban ezt a kártyát - ha gondol erre egyáltalán - minden bizonnyal az utolsó pillanatig a kezében tartaná.

Merre mozog az ellenzék?

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amiről szerdán dönt a parlament. Várakozások szerint a javaslat elbukik, mert a konzervatív képviselők nem fogják megbuktatni saját kormányukat és az azt kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) jelezte, hogy kitart a May-kabinet mellett.

Ha ez történik, akkor nőni fog a nyomás Corbynon, hogy tegye világossá, milyen álláspontot foglal el a brexittel kapcsolatban. Eddig ugyanis azzal reagált erre, hogy előrehozott választásokat akar, ám ha a bizalmatlansági indítvány elbukik, akkor egy évig nem nyújthatnak be újabbat. A munkáspárti elnök az elmúlt időszakban ellenállt pártja aktivistái nyomásának, amely arra szorítja, hogy karolja fel a második függetlenségi népszavazás kiírásának követelését.

Ha ehhez ragaszkodik, akkor esetleg életbe léphet egy korábbi forgatókönyv, miszerint a miniszterelnökkel együtt a szigetország vámuniós tagsága mellett teszik le a voksukat vagy esetleg még tovább is mennek, és azt kezdeményezik, hogy az Egyesült Királyság - Norvégiához hasonlóan - legyen az egységes európai piac része. Corbynnak gyorsan világossá kell tennie, hogy mit akar, mert ha nem, akkor a párt mezei parlamenti képviselői vezetőjüket megkerülve kezdenek cselekedni.

Jöhet a parlament

És ez felveti a kérdést, hogy kezébe veheti a brexit előkészítésének menedzselését a parlament? Nick Boles korábbi konzervatív miniszter, jelenleg képviselő előállt egy javaslattal, amely három hetet adna a miniszterelnöknek, hogy megszerezze a parlament támogatását valamilyen brexittervhez. Ha ez nem jön össze, akkor az elképzelés szerint a parlament választana egy bizottságot a legtekintélyesebb képviselőkből azzal a feladattal, hogy dolgozzanak ki egy alternatív megállapodástervezetet.

Végül az utolsó kérdés, hogy a törvényhozás útját állhatja-e a válási megállapodás nélküli kilépésnek? A képviselők többsége elkötelezte magát emellett, és ahogy közeledik a szakítás március végi időpontja, úgy erősödhet az elszántságuk, hogy megakadályozzák ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását.

May is letette a vokság a durva szakítás elkerülése mellett, amikor a keddi parlamenti bukást követő állásfoglalásában elismételte: úgy értelmezi a 2016-os népszavazás eredményét, hogy a britek sima átmenetet akarnak az EU-tagságból a függetlenségbe. Ugyanakkor, ha nincs egyezség a kormány és a parlament között valamilyen megállapodásról az EU-val, akkor megvalósulhat az alapeset: a válási megállapodás nélküli brexit. Az FT szerint ezt a legkönnyebben úgy kerülhetik el, hogy kérik a kilépés dátumának eltolását legalább fél évvel.

Az EU kemény, mint mindig

Semmi sem történhet a brexittel kapcsolatos megállapodás terén, amíg a brit kormány nem tudja megszerezni a parlament támogatását a politikájához - mondta Michel Barnier az EU brexitügyi főtárgyalója az Európai Parlamentben a Guardian tudósítása szerint. A londoni parlament nem állt elő alternatív javaslattal a kormányéval szemben, a keddi szavazáson nem rajzolódott ki egy többség, amely támogathatna valamilyen alternatív megoldást az elvetett tervvel szemben. A londoni kormánynál van a labda, hogy kiutat találjon a holtpontról. Ugyanakkor csak olyan elképzelésről tárgyalhatnak, amely gondoskodik az ír-észak-ír határ jelképes státusának fenntartásáról.
Nathalie Loiseau francia EU-ügyi miniszter értelmezte Barnier szavait: politikustársa csak a válási szerződéshez kapcsolt politikai nyilatkozat esetleges átfogalmazását ajánlotta fel, a brit parlamentben nagy többséggel elvetett válási megállapodás szövegének megváltoztatására nincs lehetőség. Csatlakozott hozzá Heiko Maas német külügyminiszter is.