Brexit: eljött a nap, amit a magyarok is nagyon vártak

Az angol font vagy erősödni fog szerda délután, vagy lejtőre kerül attól függően, hogy a brit kormány elfogadja-a az éjjel lezárt megállapodást Theresa May miniszterelnök és az EU tárgyalói között az Egyesült Királyság és az unió válásáról. A döntés kritikus a kint élő magyarok szempontjából is.
Komócsin Sándor, 2018. november 14. szerda, 11:43
Fotó: Shutterstock

Theresa May brit miniszterelnök arra kéri kormányának tagjait a szerdán magyar idő szerint három órakor kezdődő kormányülésen, hogy vagy támogassák az EU-s tárgyalókkal kedd estére tető alá hozott megállapodását az Egyesült Királyság és az unió szétválásának feltételeiről, vagy mondjanak le - kezdi a brexit szempontjából kritikus eseményeket hozó napot beharangozó cikkét a Bloomberg. A legnehezebb teszt ugyanakkor a parlamentben vár rá, ahol az előjelek szerint le fogják szavazni a tervet, hiába fogadja el azt a kormány.

A válási megállapodás a hírek szerint 600 oldal hosszú. A miniszterek kedden este belenézhettek, a kérdés az, hogy szerdán kora délutánig milyen döntésre jutnak vele kapcsolatban. Két elkötelezett brexitpárti miniszter, Michael Gove, a környezetvédelmi és Sajid Javid, a belügyi tárca vezetője az ügyhöz közel álló források szerint fenntartásokkal meg fogja szavazni a javaslatot. (Gove korábban hangot adott annak az álláspontjának, miszerint az a legfontosabb, hogy a szigetország jövő márciusban formálisan kilépjen az EU-ból, a továbbiakat, a valódi függetlenség megteremtését, majd ezt követően megoldják - a szerk.)

Ingadozók

Mások, köztük Andra Leadsom lebegtetik a döntésüket. A bizonytalanságot mutatja, hogy Leadsom a hét végén még azok között volt, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy a válási szerződés tegye lehetővé az Egyesült Királyságnak, hogy egyoldalú döntéssel felmondhassa a megállapodást, amibe az EU nyilván nem megy bele, ám szerda reggel már másként nyilatkozott - derült ki a Guardian tudósításából. Jót beszélgetett a miniszterelnökkel - mondta riportereknek -, megnézi a szerződés részleteit és nagyon optimista azzal kapcsolatban, hogy ez egy jó kis megállapodás lesz.

Talán ő is úgy gondolja, mint a Bloomberg szerkesztői, hogy néhány kevésbé jelentős miniszter távozása a kormányból nem ingatná meg May helyzetét, azaz ettől még bevihetné a kormány nevében a parlament elé az egyezséget. Figyelembe vehette azt is, hogy ha a kormány vagy a parlament elutasítja a szerződéstervezetet, az politikai felforduláshoz és újabb függetlenségi népszavazáshoz vezetne.

Az óvatosságot jelzi Arlene Foster, a kormányt támogató észak-ír unionista párt (DUP) elnökének szerda reggeli nyilatkozata is. Míg a hét végén a DUP is elfogadhatatlannak minősítette a készülő egyezséget, most ő is arról beszélt, hogy előbb elmélyedne a szerződés részletekben, mielőtt kimondaná az utolsó szót - írta a Guardian.

A Skót Nemzeti Pártnak az a legfontosabb, hogy Észak-Írország és Skócia azonos viszonyban legyen az EU-val, azaz például az előbbi ne maradjon az egységes piac része, miközben az utóbbi kikerül onnan. Ez esetben ugyanis a két ország inkorrekt feltételekkel versenyezne az Egyesült Királyságot megcélzó külföldi tőkebefektetésekért.

Maradt a lényeg

Amit a megállapodásról tudni lehet, abból az derül ki, hogy a hetek óta vitatott ügyekben még további engedményeket tettek a britek. A lényeg: ha a következő két évben nem sikerül jobb kereskedelmi megállapodást kötni az Egyesült Királyság és az EU között - ami fenntartja az ír-észak-ír határ átjárhatóságát is -, akkor a szigetország meghatározatlan ideig az EU-s vámunió része marad.

Ezen felül London vállalná, hogy Nagy-Britannia tartja magát az unió környezetvédelmi, illetve a munkavállalók jogait védő szabályaihoz és más standardjaihoz - az utóbbi nyilván a kint dolgozó magyarok érdekeit is szolgálán. Sabine Weyand, Michel Barnier EU-s főtárgyaló helyettese ezt úgy értelmezi, hogy az EU megtartaná az ellenőrzést a szabályrendszere felett az Egyesült Királyság esetében is.

Taps és fütty

Az üzleti világ örömmel fogadná ezeket a feltételek, mert stabilizálná a vállalatok tevékenységének gazdasági környezetét. Ugyanakkor May megszegné azt az ígéretét amelyet 2016-os megválasztásakor tett. Azt mondta, hogy a brexit valódi függetlenséget jelent, ám a kompromisszum, amit kötött, igazából az uniós tagság burkolt fenntartása.

Még az EU-párti konzervatív politikusok is úgy látják, hogy a szigetország nem hogy visszanyerne valamit szuverenitásából, hanem még veszítene is, ugyanis a válási egyezség nyomán úgy tartaná be az EU-s szabályokat, hogy mivel nem lenne tagja a közösségnek, nem lenne beleszólása azok alakításába. Jacob Rees-Mogg, a brexiter tory parlamenti képviselők vezetője szerint az egyezség nyomán országa nem az EU vazallusa, hanem a rabszolgája lenne. Boris Johnson volt külügyminiszter, ismert brexiter Weyand nyilatkozatára reagálva azt mondta: ez megerősítette abban, hogy a May-féle válási megállapodás elfogadhatatlan.

Julian Smith a miniszterelnök vezető tanácsadója optimista. Biztos benne, hogy a kormány és a parlament is rábólint a megállapodástervezetre. Szerinte ennek ellentéte, az elutasítás olyan jövőt vázol fel a kormánypárt képviselői elé, amit nem akarhatnak. Belpolitikai válság, káosz jönne, ki tudja, milyen politikai következményekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2018.11.14 19:49

@Panzerkraftwagen_Drei: hát de hát erre vannak a szakértők! majd azok elmondják, megértik, hogy mennyi az annyi. ja, hogy nekik egy brexites alapból nem hisz? :)))
különben is mi a baj ezzel? nem tetszik a fideszes módi? :D :D :D
zseniális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.14 18:20

"600 oldal hosszú. A miniszterek kedden este belenézhettek"

Ez olyan, mintha nekem tegnap este ideadták volna a Háború és békét, ma pedig meg kéne mondanom hogy jó könyv-e vagy nem...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.14 16:59

konkretan 1 lepesre vannak a puha brexittol, ami brexit is meg nem is. nem fog valtozni semmi, azaz egeszen minimalis valtozasok lesznek csak, az is inkabb az eunak jo, mert anglia egy csomo alapitaskor kiharcolt kivaltsagot eldob. tehat a gazdasagnak jo, cserebe azt is elmondhatjak, hogy nesztek b+, kileptunk, ezt akartatok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html