Gyermekpszichológusok szerint a gyerekek ugyan fájdalmas tapasztalatként élhetnek meg egy olyan óriási változást, mint amilyen Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, de nem szabad őket elszigetelni az eseményektől - derül ki a BBC cikkéből.

A szülőknek figyelniük kell, hogy mit néznek és olvasnak és időt kell szakítaniuk arra, hogy megválaszolják a változással kapcsolatos kérdéseiket.

Vigyázni kell arra, hogy ne terheljék túl információval a kicsiket. Figyeljenek oda arra, hogy pontosan mi érdekli a csemetéket, és próbáljanak olyan szimpla válaszokat adni rá, amelyek az aggodalmaikra reflektálnak.

Népszavazást játszottak

A jó tanácsokra szükség lehet, ugyanis ahogy az a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, Mumsnet) megjelent szülői tudósításokból kiderült, a gyerekek a maguk módján érzékelik, hogy a Brexittel megfordult a családjuk körül a világ. Volt olyan iskola, ahol a kölykök záporozó kérdéseire "népszavazási különórák" szervezésével válaszoltak.

A londoni Suzanne elmesélte, hogy nyolcéves fia, Sam iskolájában népszavazásosat játszottak, amelyen a maradáspártiak győztek. Amikor a valóságos eredmények megjöttek, Sam a kezébe temette az arcát és csak azt ismételgette, hogy "szívás, szívás, bum, bum". Talán van még néhány szavazóláda, amelyet nem számoltak meg? - kérdezte reménykedve.

Világgá kell menni?

Egy tízéves kislány anyukája arról számolt be, hogy gyereke bepakolt egy táskát és közölte, hogy Kanadába költözik, mert most már nem érzi Nagy-Britannia részének magát. Egy kilencéves gyerek azt kérdezte a szüleitől, hogy mehetnek-e még nyaralni (a Nyugat-Afrika partjai előtt fekvő) Lanzarote szigetére.

Egy másik kilencéves fiú európai barátai miatt aggódott. Vajon rákényszerítik-e őket, hogy elhagyják az országot és talán még háború is lesz? - faggatta őket.

No problem!

A tízéves Ronnie viszont optimistán fogta fel a dolgot. Szülei meggyőzték róla, hogy a kilépés jó dolog lesz, mert ha maradnának több pénzt kellene fizetniük. A kilencéves Celine azt mondta, hogy most majd több pénz jut az NHS-re (az egészségügyi ellátórendszerre).

Bizonyára sok gyerek véleményét fogalmazta meg a tízéves Andreea, aki szerint a gyerekeknek kellene szavazati jogot adni, mert a felnőtteknek csak 20-30 évet kell együtt élniük a döntésük eredményével. Persze nem akar senkit megbántani - tette hozzá.

A Leave leave-t jelent?

Egy ötéves kisgyerek, akit nagyon feldúltnak látott anyukája azt kérdezte, hogy - a Levave győzelme után - el kell-e hagyniuk a házukat (leave our house).

Egy kilencéves fiút az izgatott a leginkább, hogy Walest ezek után a következő meccse előtt kiteszik-e az foci-Európa-bajnokságról. A kölyköt nem igazán hozta lázba a referendum miután kiderült, hogy a brit csapatok tovább játszhatnak az Eb-n.

Egy kilencéves kislány a következőképpen okoskodott: Várjunk csak. Szóval David Cameron (miniszterelnök, a Remain kampány élharcosa) csak azért lemondott, mert nem kapta meg, amit akart? Milyen szamárság. Egy pici gyerek azt kérdezte a szüleitől, hogy "Joris Bonson most távozik"? (Boris Johnson a Levave-kampány vezetője volt.)

Dög unalom

Egy kilencéves fiú, aki minden bizonnyal üzletember lesz, az Amazon Prime online szolgáltatás díjaival hasonlította össze az EU-tagság költségeit. Arra jutott, hogy ha az utóbbi sok hasznot hoz, akkor megéri a tagság.

Végül Freddie, egy kilencéves csak annyit jegyez meg az üggyel kapcsolatban, hogy az iskolában nagyon unalmasak lettek a játékidők. Mindenki erről beszél. Egyesek szerint jobb lesz, mások szerint nem. Gyakorlatilag semmi másról nem esik szó.