Az Európai Parlament elhalaszthatja a tavaly decemberben kötött brit-EU kereskedelmi megállapodás ratifikációját, ezzel válaszolva arra, hogy a londoni kormány megszegi a korábbi kereskedelmi egyezséget - írja az Euronews. A londoni kormány egyelőre nem hajlandó ellenőrzéseket bevezetni az Észak-Írországot Nagy-Britanniától elválasztó belső tengeri határán, annak ellenére, hogy ezt a második negyedévtől meg kellene kezdenie.

A 2019-ben kötött EU-brit válási megállapodás szerint Észak-Írország az európai vámunió és egységes piac része maradt, miközben az Egyesült Királyság többi része kivált onnan. Így biztosítják az ír-északír határ szabad átjárhatóságát. Az Egyesült Királyságnak az Ír-tengeren keresztül Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállított árukat az EU megbízottjaként uniós vám- és szabványügyi ellenőrzésnek kell alávetnie a válási egyezség szerint (ez az északír protokoll), aminek bevezetésére áprilisig kapott halasztást. London azonban egyoldalú döntéssel október elejéig meg akarja hosszabbítani a türelmi időt, mondván: a vállalatoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új piaci környezethez.

QP | Quality Placement

Az Európai Parlament képviselői nem nézik jó szemmel az önkényes halasztást, úgy gondolják, London valójában soha nem akarja bevezetni az északír protokollt, mert az két részre választja szét a brit belső piacot.

"Az Európai Parlament régóta bizalmatlan a brit kormány szavahihetőségét illetően. Ez odáig vezet, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy a jelenlegi körülmények között ratifikálni tudjuk a kereskedelmi egyezményt. Ezért elhalasztottuk a döntést a ratifikáció dátumáról" - mondta egy német EP-képviselő, Bernd Lange.

Az északír brit tagállami kormány szerint a határellenőrzés elhalasztása nem sérti a korábbi alkut, viszont segíti a helyi cégeket. "Mindent megteszünk jogi és politikai szinten azért, hogy megakadályozzuk az Észak-Írországra káros dolgokat. Csalódottan hallottam az ír kormány reakcióját ma reggel. Ők azt mondják, nem ellenzik a türelmi időszak kitolását, de szerintük a brit kormány jogsértően járt el, ami nem igaz" - mondta az északír első miniszter, Arlene Foster.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.