Brexit: élelmiszersokktól félnek - Jamie Oliver is tiltakozik

Számos brit híresség csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben azt követelik a kormánytól, hogy a brexit nyomán ne romoljanak az Egyesült Királyságban az élelmiszerstandardok. Éppen ez az, amit az EU is ajánl a londoni vezetésnek.
Komócsin Sándor, 2020. október 2. péntek, 14:59
Fotó: MTI/EPA

Elképzelhető, hogy az Egyesült Királyságot a brexit de facto megtörténte, azaz 2020. december 31-e után elárasztják az olcsó, rossz minőségű élelmiszerek - idézte a Guardian Charles Michelt, az Európai Tanácsa elnökét. Ezzel csak azt ismételte el, amire a napokban Jamie Oliver sztár szakács és más brit hírességek is felhívták a figyelmet, azt követelve a londoni kormánytól, hogy olyan gazdasági viszonyokat alakítson ki 2021. január 1-je után, amelyekben nem gyengülhetnek az élelmiszerstandardok.

Michel az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodásáról folyó tárgyalások végső szakasza elé időzítette nyilatkozatát. Szerinte a britek egyszerű dilemmával állnak szemben: vagy elmozdulnak az európai standardoktól, vagy nem. Milyen társadalmat akarnak? - fejtegette. Olyat, amely előnyben részesíti a magas követelmények érvényesítését az élelmiszerek, a környezet védelme, a foglalkoztatás és az egészségügy területén, vagy ennek ellenkezőjét, amely megengedi az alacsonyabb standardokat? Az utóbbival nem mellesleg kitennék saját élelmiszer-termelő farmerjai termékeit a más országokból származó, olcsón termelt, silány áruk versenyének.

Oliver és társai példákat is hoztak arra, mit nem szeretnének látni a brit áruházak polcain. Ezek között találhatók az Egyesült Államokban előállított klóros baromfihús vagy az olyan marhahús, amely hormonkészítményeket tartalmazhat. Azt is megtiltatnák, hogy a vendéglők ilyen nyersanyagot tartalmazó ételeket szolgáljanak fel, miután a szigetország távozott az EU-ból.

Jól időzítették

Az uniós vezető és a celebek jól időzítették megszólalásukat, ugyanis szeptember utolsó napjaiban kezdődött a brit-EU kereskedelmi tárgyalások utolsó szakasza, amelynek egyik kulcsfontosságú témája, hogy miként érvényesülhetnek az Egyesült Királyságban a kilépés után az EU környezetvédelmi, munkaügyi, egészségügyi és élelmiszerszabványai.

Ezt nevezik level playing fieldnek, amely túlmutat a két fél szabadkereskedelmén, főként, hogy az unió szeretné, ha az Egyesült Királyság a jövőben is átvenné a változó szabályokat. Az elszánt brexiterek ebben az országuk szuverenitásának korlátozását látják, a kormány nem akarja, hogy egy ilyen egyezség a jövőben korlátozza a döntési szabadságát.

Az tárgyalások újrakezdése előtt optimista jelentések érkeztek a Downing Street háza tájáról, amelyek szerint a legkritikusabb kérdésekben, a brit kormány jövőben állami támogatásainak ügyében és a halászati kérdésben megszülethet a megállapodás. Később a brit kormány szóvivője arról beszélt, hogy az optimizmus inkább a reményeiket fejezi ki.

Az állami támogatások ügye azért kritikus, mert ha a londoni vezetés olyan vállalati támogatásokat ad, amelyek az unió egységes piacán maradó Észak-Írországot is érintik, akkor versenyelőnyhöz juttathatja az ott bejegyzett cégeket uniós versenytársaikkal szemben. A halászai kérdés azt firtatja, milyen feltételekkel folytathatják az EU-s halászok a halászatot a brit felségvizeken.

Mi a határidő?

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy az EU állam- és kormányfőinek október 15-ei csúcstalálkozójára el kell készülne a kereskedelmi megállapodás végleges tervezetének, ezt követően London a megállapodás nélküli válásra készül fel. Szóvivője a napokban ettől kissé visszalépve azt mondta, hogy ki kell dolgozni a pontos menetrendet.

Brüsszelben inkább a ratifikálás időszükségletére helyezik a hangsúlyt, azaz arra, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy az Európai Parlament és a tagállamok törvényhozásai rábólintsanak a két fél egyezségére. Ezért október végét-november elejét tekintik határidőnek.

Az EU puhított azon a követelésén is, hogy az Egyesült Királyságnak mikorra kellene kivennie az új belső piaci törvénytervezetből azokat a rendelkezéseket, amelyek felrúgják az év elején aláírt válási megállapodás egyes elemeit, például azt, hogy a mindenkori brit kormánynak egyeztetnie kell az EU-val az Észak-Írországot is érintő vállalati állami támogatásokról.

A londoni parlament alsóházán első olvasatban átment a törvényjavaslat, így a felsőház elé került, ahonnan a végső döntésre visszaküldik az alsóháznak. Az nem változott, hogy ha a brit parlament ezeken nem változtat, akkor nem lesz kereskedelmi megállapodás sem. Ezenfelül Brüsszel elindította a peres eljárást a nemzetközi szerződés megszegése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.10.03 23:35

@Elhetetlen: jólbeszélsz.
besírtam szégyenemben.
najóéjt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.10.03 17:40

@Darquan: Olvastam. Az ugyanakkor görbe banán, olyan nem lesz, pedig dehogy volt célzás! Bocs, hogy ilyet tételeztem fel rólad! TÖK ügyben te sem panaszkodhatsz, szellemes vagy mint egy halloweeni töklámpás.És még világítasz is. Rávilágítottál, hogy az uborka és a banán nem ugyanaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.03 08:42

@Elhetetlen: ???
banánt írtam, TÖK-fej. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.10.02 22:00

@Darquan: Nem tudtok már leszállni erről a görbe uborkáról? Az uborka akkor görbe, ha a növekedés kezdetekor egy ponton megsérült, annak a csíkjában nem úgy nő, mint a többi részén. Sérült. Néha ott van a 2mm-es fehér, kemény csík is, legfeljebb a háziasszony kivágja. Az EU sosem tiltotta ennek a forgalmazását, csak annyi volt, hogy ne árulják első osztályú áron, mint az épet, másod osztály, kicsit olcsóbban. Olyan nehéz ezt megérteni? És ennyi év után még mindig azon lovagoltok, (mert nem vagy egyedül), hogy az EU be akarta tiltani a görbe uborkát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.02 17:48

@europeer: van erre a britteknek szava - BARGAIN.
ugyanakkor görbe banán, olyan nem lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html