Az angolok vezére ultimátumot adott Európának - és letette a fegyvert

Boris Johnson brit miniszterelnök a Konzervatív Párt kongresszusán kijelentette: vagy elfogadja az EU kormánya válási megállapodási javaslatát, vagy nem lesz megállapodás a felek között.
Komócsin Sándor, 2019. október 2. szerda, 16:48
Fotó: Getty Images

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint kormánya konstruktív és észszerű javaslatot tesz az EU-nak már szerdán az Egyesült Királyság és az unió elválására. Ha a másik fél nem fogadja el ezt, akkor országa október végén megállapodás nélkül szakad ki az EU-ból - tudósított az Irish Times a kormányfő beszédéről, amelyet a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusának zárásaként mondott el. Kijelentette, hogy javaslatuk elfogadása esetén nem lesz határellenőrzés Észak-Írország és Írország határán vagy annak közelében.

A beszéd után nyilvánosságra került javaslatot a BBC úgy értékelte, hogy a terv szerint az Észak-Írország gyakorlatilag az európai egységes piac része maradna az áruk forgalmára vonatkozóan egy az Ír-szigetre érvényes szabályozási zóna keretében. Az északról dél felé tartó árukat Írországban ellenőrizhetnék, míg a délről északra tartókat Észak-Írországban nem kellene további ellenőrzésnek alávetni.

Mivel Észak-Írország az Egyesült Királysággal együtt kilépne az EU-s vámunióból, vámellenőrzések lennének, de ezeket főként elektronikusan, kisebb részben fizikailag végeznék az áruk eladóinak vagy fogadóinak telephelyén. Ez tehát összességében gyakorlatilag az egy ország két rendszer elvet jelentheti, azaz azt, hogy Nagy-Britannia (Anglia, Skócia és Wales) külön szabályozási övezetbe kerülne, mint Észak-Írország.

Ír csikicsuki

Az északír unionistáknak ez a megoldás eddig elfogadhatatlan volt, mert azt jelenti, hogy országuk és Nagy-Britannia között szabályozási határ lép érvénybe az Ír-tengeren, ami szerintük az első lépés afelé, hogy Észak-Írország kiszakadjon az Egyesült Királyságból. A Johnson-kormány terve azzal segítene ezen a problémán, hogy feljogosítaná az Északír Gyűlést, a kis ország kvázi parlamentjét, hogy hozzájárulását adja a megállapodáshoz, majd négyévente újra és újra szavaznának arról, hogy fenn akarják-e tartani ezt a helyzetet. Emellett jelentős anyagi támogatást ígér az átálláshoz (New Deal for Northern Ireland).

Johnson beszédében kijelentette, hogy kormánya be kívánja tartani a nagypénteki egyezményt, amely szabad átjárást biztosít a két ír állam határán. Fenn akarják tartani a mezőgazdasági és az ipari termékekre vonatkozó jelenlegi szabályozási rendszert a határ mindkét oldalán - mindezt a de facto egységes piaci tagsággal biztosíthatják.

Mind megyünk!

A miniszterelnök ígérete szerint a brit válási megállapodási koncepció elfogadása esetén az Egyesült Királyság egésze, azaz összes jelenlegi tagállama caklipakli kilépne az Európai Unióból. Ennek némileg ellentmondva hozzátette: a terv kompromisszum, és reméli, hogy az EU is így fogja ezt látni. Ha nem, akkor angolosan távoznak. Bár nem ezt akarták, de hát mit tehetnek - hárította a megállapodás nélküli brexit miatti felelősséget máris az EU-ra.

Johnson élesen bírálta a brit parlamentnek azokat a képviselőit és politikai erőit, amelyek szerinte blokkolni akarják a brexitet. A kormányfő úgy látja, hogy ők ássák alá a demokráciát, mert szembe mennek a 2016-os függetlenségi népszavazás döntésével (nem pedig ő, aki ki akarja hagyni a törvényhozást a brexittel kapcsolatos döntésből). Nem tért ki arra, hogy arról nem szavaztak az emberek három éve, hogy az Egyesült Királyság és az EU milyen viszonyban legyen egymással a kilépés után. Az ezzel kapcsolatos vita miatt alakult ki a törvényhozásban patthelyzet, amelyet Johnson pikírten úgy jellemzett, hogy egy lefagyott komputerhez hasonlította a parlamentet.

Mit lépnek az EU-tagállamok?

A brit kormányfő beszédét talán nem is a Konzervatív Párt kongresszusi résztvevői követték a legnagyobb figyelemmel, hanem az EU-tagállamok vezetői - véli Norman Smith, a BBC belpolitikai szerkesztője. Szerinte azt próbálják kitalálni, hogy Johnson komolyan gondolja-e megállapodási szándékát a brexittel kapcsolatban vagy csak ürügyet keres a megállapodás nélküli brexitre azzal, hogy elfogadhatatlan feltételeket támaszt.

A BBC szakíróját meglepte, hogy a miniszterelnök kevésbé harcias beszédet mondott, mint amivel előállhatott volna. Könnyen megtehette volna, hogy Brüsszelt, az uniós bürokráciát ostorozza. Ehelyett arról beszélt, hogy személy szerint szereti Európát, a Konzervatív Párt szintén szereti Európát, egyikük sem Európa-ellenes, nem beszélve az Egyesült Királyságról, amely szintén nem Európa-ellenes, hanem nagyon is európai ország.

A BBC szakírója szerint ez arra utal, hogy Johnson valójában nem kongresszusi közönségének beszélt, hanem az uniós vezetőknek, akikkel a következő órákban és napokban tárgyalnia kell kormánya válási megállapodási javaslatáról. Miniszterelnöki székét attól függően tarthatja meg, hogy mire jut velük, politikai jövője nem tory politikusok és mezei párttagok, hanem az uniós tagállamok vezetőinek kezében van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.10.03 13:54

@flydomi: tán biz te sem brit földön laksz, úgy e?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.10.03 13:19

@Darquan: faszság. ez is benne volt a pakliban, de ilyen hülyeséget csak a brit helyzetről semmit nem tudó embereknek lehet eladni. jól gondolom, darabont, nem brit földön élsz? onnan ugyanis teljesen máshogy látszik ez a kép. néhány turbóhülyét leszámítva senkit sem érdekel a bevándorló keleteurópai néptömeg. anno is csak nagy lufi volt ez a "tény", akkor megszolgálta amit kell, aztán ment vissza a szürke levesbe.

Nezd meg a Brit birodalom tortenetet.....jobban szeretik a muszlimot,a fekat,a pakit-indiait,stb,mint a feher kereszteny kelet europait. :) Es a nagy feher arja kereszteny duma pont a feher arja kelet europai kereszteny ellen volt Brexit eseten. :)) Ez az igazi nacista fasiszta populizmus,a'la illibsi mod. :)) A Grazi beteg imadkozik,hogy a britek maradjanak,mert akkor a unios tamogatas megcsappan kemenyen.Nemhiaba nomjak fel a forint-euro arfolyamat is. :)) Nagy xarba lesz a Grazi beteg es bandaja,ha kilep a Kiralysag. :)) Ha a hivoket is vegzalni fogjak a kevesebb unios tamogatas miatt,az valszeg nem lesz jo a fittyiSS bandanak sem. :)) Marpedig a NER nazi tarsadalmat fennt kell tartani,nemhiaba vannak a giga beruhazasok. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.10.03 12:32

@Darabont1453: aha. na, ha kicsit tovább nézegeted a térképet, akkor észreveszed, hogy pont ott volt legnagyobb a brexit támogatottsága, ahová NEM mentek a bevándorlók ÉS többnyire angolok lakják...
a duma vajmi keveset számított a tény mellett, hogy az angolok a brexitet megelőző jópár évben kőkemény megszorításoknak voltak kitéve, javarészt 2008 miatt. csak arányaiban szemléltetve, és csak egy tényezővel: miközben a 2008as válság előtt egy átlagos proli támogatásokkal kb 30ezer fontot tapsolhatott el egy évben, ez a brexit előtt úgy 24ezer font volt már csak... és ez csak egy tényező! tucatnyit lehetne még sorolni, a külföldi munkaerő beáramlása egyáltalán nem lesz köztük, mert az a lista vége felé kullog fontosságilag - kb annyira számít, mint magyarországon az ukrán vendégmunkások jelenléte. ja, azóta a helyzet csak rosszabb.
"De ez teljesen lényegtelen ma már." :D
a nap kommentje. :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.10.03 12:27

szerencsétlen brit nyugdíjasok szívnak miatta, a font brutálisan leértékelődött az elmúlt 2 évben a brexit miatt , így sokkal szerényebben tudnak már csak eléldegélni balin, pattayán, cebun vagy floridában.

de a spanyolországban, máltán és cipruson élő milliók dolga is jóval nehezebb lesz, miután nem lesznek többé uniós polgárok.

még a végén költözhetnek vissza a ronda és hideg angliába .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.10.03 12:14

@Darquan: " ez is benne volt a pakliban, de ilyen hülyeséget csak a brit helyzetről semmit nem tudó embereknek lehet eladni. jól gondolom, darabont, nem brit földön élsz? "

Igen...ezt jól gondolod...nem brit földön élek, de ez volt a duma Frage és Kócos Boris néphülyítő kampányában és az, hogy amit az EU-nak ( pld. az Orbán család gazdagodására ) fizetnek az majd a brit egészségügyre megy. Nem állítom, hogy ebben a brexit politikusai igazat mondtak, de ezzel hülyítették a briteket. Az egyik fő szlogen az volt, hogy korlátozni kell a külföldi beáramlást, márpedig ez főleg a mi régiónkból ment. Meg kell nézni az utóbbi évek számait az oda betelepültekről, drasztikus ugrás van a kelet-európai régiókból.

Egyébként árulkodó az, hogy főleg Angliában volt a bexit nagy támogatottsága, ahová a kelet-európaiak beözönlöttek, Skóciában és Észak-Írországban a maradáspártiak voltak többségben. És persze Londonban is, hiszen az ottaniak jól tudják, hogy mitől a leggazdagabb Nagy-London térsége Európában, természetesen attól, hogy az eurózóna pénzügyeinek kezelése miatt óriási profitot zsebelt be London.

De ez teljesen lényegtelen ma már. Az a lényeg, hogy menjenek ahová akarnak, lehet fikázni az EU-t, a narancsszekta meg is teszi ezt állandóan, de azért most lehetne annyi esze a narancstrolloknak, hogy amikor az EU nem adja be a derekét Kócos Boris hülyeségeire, akkor Brüsszel a tagországok érdekeit védi...,igen Magyarországét is.....legfőképpen Írországét, mert arányaiban az íreknel van a legtöbb veszteni valójuk..de minket is....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html