Nemzeti összeborulással kerülhető el a katasztrófa?

Sokféle megoldás felvetődött már arra, hogyan kellene megoldani a brexitet – a brit kormány a függetlenné válás mellett döntő két évvel ezelőtti népszavazás óta mást sem tesz, mint ilyeneket állít elő –, most előkerült egy nagyon szokatlan ötlet. Nem az újabb referendum lehetőségéről van szó.
Komócsin Sándor, 2018. július 22. vasárnap, 09:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Theresa May brit miniszterelnök olyan helyzetbe került, amelyből nem látszik a kiút. Ha olyan brexitstratégiával áll elő, amely megfelel az Egyesült Királyság teljes függetlenségét akaró kormánypárti brexitereknek, akkor az Európa-párti toryk szavazzák le a parlamentben, ha olyannal, amelyik az utóbbiaknak tetszik, akkor az előbbiekkel találja szembe magát.

Ha harmadik utat próbál keresni, akkor az EU mond nemet, mert nem akarja, hogy a britek kimazsolázzák maguknak az unióból azt, ami tetszik nekik, és csak a maradékot hajítsák el. Ezzel, ugye, az EU széteséséhez vezető precedenst teremtene.

Negyedik út

A következmény egy veszedelmes patthelyzet, amelynek a végén a szigetország válási szerződés nélkül zuhanhat ki az EU-ból. Ez az egyik napról a másikra felépülő vámhatárok miatt súlyos gazdasági károkat okozna - kezdi egy új lehetőség realitását vizsgáló háttércikkét a Business Insider.

Anna Soubry konzervatív parlamenti képviselő radikális, bár meglehetősen fantáziadús ötlettel állt elő: alakuljon nemzeti egységkormány Nagy-Britanniában! Ezt a megoldást csak akut társadalmi válságok idején szokták mérlegelni, amiről a súlyos helyzet ellenére most nem beszélhetünk, de az amerikai hírportál szakértői úgy látják, megérdemli, hogy átgondolják a realitását.

Nem példa nélküli

Soubry, aki egyébként elkötelezett Európa-párti politikus, úgy véli, akadnának pragmatikus politikusok az ellenzéki pártoknál, akiket be lehetne vonni az ötlet megvalósításába. A brit történelemben kétszer alakult ilyen kormány. Először a napóleoni háborúk idején, 1806-ban (a francia hadvezér ekkortájt volt sikerei csúcsán), másodszor 1931-ben - a Munkáspárt vezetésével - válaszul a világgazdasági válságra.

Az új egyezség szerint a kormányt konzervatív, munkáspárti, liberális demokrata, illetve a skót (SNP) és a walesi (Plaid Cymru) nacionalista párthoz tartózó politikusok alkotnák. Egyetlen dologban kellene egyetérteniük, abban, hogy bármi áron elkerülik az Egyesült Királyság válási megállapodás nélküli kizuhanását az EU-ból.

Ne fogadjanak a referendum ellen

A tory képviselő kapott némi támogatást az ötletéhez saját pártjának - szintén EU-párti - politikusaitól. Emellett az SNP és a Plaid Cymru jelezte, hogy nyitottak a lehetőség átgondolására. A Munkáspárt és a Konzervatív Párt azonban határozottan elleni a nemzeti egységkormányt. Érvelésük lényege, hogy egy ilyen kormányzás lemorzsolná szavazóbázisukat.

Mint minden normális párt a másikkal szemben határozzák meg magukat, ezzel igyekeznek szavazókat szerezni. Ha ezt feladják akkor elvesztik a vonzerejüket. A Liberális Demokraták éppen így jártak, amikor néhány éve együtt kormányoztak a torykkal, azzal súlyosbítva a dolgot, hogy koalíciós partnerük jóval nagyobb, erősebb volt nálunk.

Ezért a Business Insider szerkesztői úgy vélik, csak egy rejtett, hallgatólagos pártokon átnyúló egység jöhet létre a brit parlamentben amellett, hogy el kell kerülni a kilépési megállapodás nélküli brexitet. Egyes megfigyelők szerint ennek jelentős többsége van a törvényhozásban. A tagadás azonban nem állítás: a jövőről is dönteni kell valahogy. Ezzel kapcsolatban az a hírportál az tanácsolja az olvasónak: ne fogadjon az újabb népszavazás ellen.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK