Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szavai szerint a tárgyalások eddig kevés előrelépést mutatnak, a felek ez idáig nem találtak kompromisszumos megoldást a fennálló "jelentős különbségek" leküzdésére a brit tagság megszűnését követő kapcsolatrendszer kialakítására szolgáló átmeneti időszakban lezárni kívánt kérdéseknél - írta az MTI.

Az, hogy az átmeneti időszak végétől, jövő január elsejétől kezdve az Egyesült Királyság már nem vesz részt az uniós politikákban, ma még nem ismert zavarokat és akadályokat teremt az áruk és szolgáltatások kereskedelme, valamint a határokon átnyúló mozgás és a csereprogramok esetében. Ezek az elkerülhetetlen akadályok további kockázatot jelenthetnek azon vállalkozások számára, amelyek a koronavírus-járvány kitörése miatt már így is nehézségekkel küzdenek.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki, amelyben arra szólította fel a tagországokat és a vállalkozásokat, hogy szigorúbb és hosszadalmasabb vámkezelési eljárásokra készüljenek fel az áruk határátléptetése esetén az Egyesült Királyság és az EU között. Az állampolgárokat egyebek mellett arra figyelmeztette, hogy nehezebb lesz a szakmai képesítések elismertetése, valamint utazásaik alkalmával szigorúbb ellenőrzésére számíthatnak, függetlenül attól, hogy a jövőbeni kapcsolatrendszerről létrejön-e a megállapodás, vagy sem.

A január elsejétől bekövetkező változásokra való felkészülésnek nem célja a tárgyalások kimenetelének befolyásolása. Ezzel azt kívánják biztosítani, hogy minden érdekelt fél "készen álljon, jól felkészüljön az elkerülhetetlen zavarokra" - írta Barnier. A delegációk folytatják a közös munkát.

Daniel Ferrie, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerint a megbeszélések a jövő héten Brüsszelben folytatódnak, mielőtt július 20-án újabb tárgyalási fordulóra kerülne sor a brit fővárosban.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.