Brexit: megvan a párt, amelyik zászlóra tűzte, hogy leállítja a folyamatot

A brit Liberális Demokrata Párt vasárnap megerősítette a brexitellenes álláspontját. Kongresszusán olyan hivatalos politikai álláspontot fogadott el, amely megakadályozza az ország kilépését az Európai Unióból, ha országos választásokon hatalomra kerül - írja a Reuters.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 15. vasárnap, 18:48
Fotó: Reuters

Jelenleg messze van a kormányzástól a Liberális Demokrata párt az Egyesült Királyságban, mert mindössze 18 helye van az ország 650 fős parlamentjében. Viszont készülve arra, hogy Boris Johnson miniszterelnök brexitügyi trükközésének vége az lesz, hogy előrehozott választásokat írnak ki, az egyetlen "Stop brexit" pártként címkézik fel magukat. Bízva abban, hogy a 2016-ban az EU-ban maradás mellett szavazó 16 millió szavazatból annyit begyűjtsenek, hogy a brit történelemben először kormányt alakíthassanak majd.

Ebben segítheti őket, hogy Johnson, a konzervatívok miniszterelnöke ugyan ígéretet tett arra, hogy kivezeti az országot az EU-ból október 31-én, de ehhez egy sokak ellenszenvét kiváltó lépést választott. Kérvényezte a királynőnél, hogy függessze fel a parlamentet. Terve azonban befuccsolt: a toryktól is átszavaztak a saját miniszterelnökük terve ellen, így most a parlament arra kötelezte a kormányfőt, hogy kezdeményezze a kilépés újbóli elhalasztását. Ezt követheti egy előrehozott választás.

"Véget vetünk majd a brexit rémálmának, amely az egész országot megosztja, azonnal elkezdjük kezelni inkább azokat a problémákat, amelyek miatt az emberek a távozás mellett döntöttek" - mondta a párt brexitügyi szóvivője, Tom Brake.

A határozat hangsúlyozza, hogy a brexit átrajzolta az ország politikai spektrumát, mert 2010-ben még egy második koalícióra léptek a Konzervatív Párttal, akik a kilépési eljárást hozták az országra, most pedig a liberálisok az egyetlenek, akik szembe mennek azzal.

Két különböző vasárnapi közvélemény-kutatás szerint is 21 és 8 százalékponttal állnak a konzervatívok, valamint a munkáspártiak mögött. Vagyis a párt - amely a Reuters szerint 62 mandátumnál többet még soha nem szerzett - nehéz helyzetben van, ha valóban kormányozni akarná az országot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2019.09.16 16:09

@na4: " Volt egy népszavazás: brexit. Hajtsák végre."

Volt rá elég idejük, és eddig nem tették...
Az EU nagyon helyesen nem engedékeny a kérdésben.
Világosan megmondták milyen feltételekkel lehet lelépni.

A közös költség megfizetése nélkül még egy társasházból sem tudsz lelépni, mert tartozás esetén jelzálog, végrehajtó stb lehetőségével számolhatsz.

Majd kilépnek. Egyszer. Vagy nem:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.09.16 13:15

@na4: elfelejtettél visszaszámolni, troli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.15 19:59

Miről hadoválnak? Volt egy népszavazás: brexit. Hajtsák végre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html