Inkább szétverik a kormányt és az országot, csak mehessenek már

Már nem csupán parlamenti képviselők, hanem kormánytagok is arról beszélnek, hogy Theresa May brit miniszterelnöknek le kellene mondani, ezzel talán rá lehetne venni a brexiter tory politikusokat, hogy megszavazzák a kormány brexittervét. A kormányfő, úgy tűnik, kitart. Közben Skócia készül az elszakadásra a kilépés miatt.
Komócsin Sándor, 2019. március 11. hétfő, 12:03
Fotó: AFP

Majd hogy nem járó motorokkal várja egy repülőgép egy angliai katonai légibázison Therese Mayt, hogy Brüsszelbe vigye a miniszterelnököt, ha esélyt látnak arra, hogy az utolsó pillanatban változtassanak a kormány és az EU válási megállapodásán - írta a Bloomberg. A kormány tagjai eközben arra szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy függetlenül attól, lesz-e változtatás az utolsó pillanatban vagy sem, támogassák a brexitmegállapodást a március 12-ei szavazáson.

May egyébként a tervekkel ellentétben a hét végén nem tárgyalt Brüsszelben, csak telefonon egyeztetett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. A képviselők egy része azt javasolta a kormányfőnek, hogy vonja vissza a kormány és az EU válási megállapodását, mert ha nem teszi, a január közepi szavazáshoz hasonlóan kedden is kétharmados többséggel utasítja el azt a parlament - idéz a hírügynökség a Times értesülését.

Ez gigantikus vereség lenne a kormánynak és a miniszterelnöknek. Eközben May álláspontja nem változott: a kormányjavaslat elvetése puhább brexithez vezetne, nevezetesen az Egyesült Királyság állandó jelleggel az EU-s vámunió és egységes piac része maradna, ami egyenértékű a kvázi EU-tagsággal. Ezt a brexiter toryk a 2016 júniusi függetlenségi népszavazáson született döntés elárulásának tekintenék.

Ajtót mutatnak

A konzervatív párt euroszkeptikus rebellis képviselői úgy gondolják, a miniszterelnöknek fel kellene áldoznia magát annak érdekében, hogy esetleg megszavazzák a kormány brexittervét - írta a Financial Times (FT). Hasonló véleményen van számos miniszter is, úgy fogalmaznak, hogy Maynek be kellene jelentenie visszavonulási tervét. Ezzel jelezhetné, hogy utat nyit azok előtt, akik a helyére lépve keményebben tárgyalnának az EU-val a jövőbeni brit-EU kereskedelmi kapcsolatokról. Ez a tárgyalássorozat akkor venné kezdetét, ha a parlament támogatná a kormány javaslatát, és így a szigetország március 29-én kilépne az EU-ból.

Eközben már a miniszterelnök környezetében is úgy látják, hogy a második szavazás a brexitmegállapodásról újabb nagy bukás lesz. Ezt követheti szerdán a voksolás arról, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e válási egyezség nélkül az EU-ból, amit May nem zár ki, de a parlament várhatóan nagy többséggel leszavaz majd. Végül március 14-én a törvényhozás kötelezheti a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a kilépés március 29-ei határidejét, ami elől szintén elzárkózik a kormányfő.

Végül is katasztrofálisan végződhet ez a hét a miniszterelnöknek, ám a Downing Street ennek ellenére kitart amellett, hogy nem szándékozik lemondani. Korábban egy a Konzervatív Párton belüli bizalmi szavazás előtt azt ígérte, hogy a párt nem vele fog nekifutni a 2022-es parlamenti választásnak, azt azonban nem részletezte, mikor kíván távozni a posztjáról.

Trükkök

Uniós tisztviselők úgy vélik, hogy a kormány megpróbálkozik még néhány trükkel, hogy enyhítse a katasztrófasorozatot, ami rá vár a héten. Például tarthatnak egy próbaszavazást arról, támogatná-e a parlament a brexitmegállapodást abban az esetben, ha az EU elfogadná azokat a változtatásokat, amelyeket Geoffrey Cox igazságügyi miniszter javasol. Ezzel akarnák demonstrálni, lenne esély a megállapodásra, ha a Brüsszel engedne. Ezzel az a gond, hogy Cox az EU-nak elfogadhatatlan követelésekkel állt elő.

További fejlemény a brexit ügyében, hogy a Munkásárt bejelentette: ezen a héten nem kezdeményez parlamenti szavazást a második népszavazás kiírásáról. Hagyják, hogy a belpolitika a kormány brexitmegállapodásának várható második gigantikus bukásáról szóljon. A második referendum hívei tudják, hogy ennek kiírásához nincs meg a többség a törvényhozásban.

A BBC értesülése szerint a Skót Nemzeti Párt (SNP) kérni fogja a kormányt, hogy újabb népszavazást kezdeményezzen Skócia kiválásárról az Egyesült Királyságból, ha az utóbbi kilépne az EU-ból. Ezzel kapcsolatos előterjesztésüket már ezen a héten beterjesztik. May korábban visszautasította ezt a lehetőséget, ugyanakkor az SNP felhívja a figyelmet erre, hogy a skót parlamentnek joga van egy ilyen referendum kiírásához, és ezt a döntést a brit miniszterelnöknek is tiszteletben kellene tartania.

Az oroszok pénzelhetik a káoszt?
Van egy titokzatos szervezet, egy bizonyos Britain's Future nevű, amelyikről kiderült, hogy az utóbbi hetekben 120 millió forintnak megfelelő fontot költött csak a Facebookon arra, hogy az alku nélküli Brexitet népszerűsítse. Csak a múlt héten 18 millió forintnyit költöttek erre a kampányra - írta meg a hétvégén a Guardian, amit a 444 szemlézett.
A rejtélyes szervezetnek egyetlen képviselője ismert, aki korábban vicces vígjátékok forgatókönyvét írta. Ő azt állítja, hogy brexiterektől kapja a pénzt, amit a nézete népszerűsítésére költ. A szervezete egy egykori radikális brit párt székhelyére van bejelentve, de állítja, nincsenek kapcsolatban a szervezettel, csak azért választották székhelynek, mert tetszett neki a helye a térképen. A brit lap viszont a cikkében azt veti fel, hogy a brexitről szóló népszavazás idején a kilépés melletti kampány finanszírozói szoros kapcsolatban álltak a londoni orosz nagykövettel, nem kizárt, hogy most is Moszkva felől érkeznek a támogatások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.12 10:37

@na4:
A királynőnek ehhez semmi köze bugris!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.12 10:37

@lternesz:
Az orbánfasisztákkal kell szembenéznünk nekünk. semmi dolgunk az angolokkal aki mellesleg példát mutatnak demokráciából.
Ki merné a páttársak közül diktátorunkat leszavazni ezt a sírjában is elátkozott mocskot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lternesz, 2019.03.12 10:30

Mióta Killary megérdemelten elveszítette a választásokat, azóta a ballib fake news mindenben az oroszok kezét látja, csak ne kelljen az igazsággal és a valósággal szembenézni: egyre kevesebben kérnek belőlük. Ti gyártotok fake newst és összeesküvés elméleteket, nem a konzervatív oldal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.11 23:31

Március 29 = Brexit. Long live the independent and free GB! And the Queen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.11 20:56

@MLB2018: "Valószínűleg arról a magas lóról amiről okoskodsz, nem látni a cikk egészét. "
Ellentétben veled, aki azt hiszi, hogy magas lovon ül, pedig csak egy sámlin.
:DD
2D neked, csak neked, a 2 Diplomád miatt. 2D mint diploma. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html