Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Majd hogy nem járó motorokkal várja egy repülőgép egy angliai katonai légibázison Therese Mayt, hogy Brüsszelbe vigye a miniszterelnököt, ha esélyt látnak arra, hogy az utolsó pillanatban változtassanak a kormány és az EU válási megállapodásán - írta a Bloomberg. A kormány tagjai eközben arra szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy függetlenül attól, lesz-e változtatás az utolsó pillanatban vagy sem, támogassák a brexitmegállapodást a március 12-ei szavazáson.

May egyébként a tervekkel ellentétben a hét végén nem tárgyalt Brüsszelben, csak telefonon egyeztetett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. A képviselők egy része azt javasolta a kormányfőnek, hogy vonja vissza a kormány és az EU válási megállapodását, mert ha nem teszi, a január közepi szavazáshoz hasonlóan kedden is kétharmados többséggel utasítja el azt a parlament - idéz a hírügynökség a Times értesülését.

Ez gigantikus vereség lenne a kormánynak és a miniszterelnöknek. Eközben May álláspontja nem változott: a kormányjavaslat elvetése puhább brexithez vezetne, nevezetesen az Egyesült Királyság állandó jelleggel az EU-s vámunió és egységes piac része maradna, ami egyenértékű a kvázi EU-tagsággal. Ezt a brexiter toryk a 2016 júniusi függetlenségi népszavazáson született döntés elárulásának tekintenék.

Ajtót mutatnak

A konzervatív párt euroszkeptikus rebellis képviselői úgy gondolják, a miniszterelnöknek fel kellene áldoznia magát annak érdekében, hogy esetleg megszavazzák a kormány brexittervét - írta a Financial Times (FT). Hasonló véleményen van számos miniszter is, úgy fogalmaznak, hogy Maynek be kellene jelentenie visszavonulási tervét. Ezzel jelezhetné, hogy utat nyit azok előtt, akik a helyére lépve keményebben tárgyalnának az EU-val a jövőbeni brit-EU kereskedelmi kapcsolatokról. Ez a tárgyalássorozat akkor venné kezdetét, ha a parlament támogatná a kormány javaslatát, és így a szigetország március 29-én kilépne az EU-ból.

Eközben már a miniszterelnök környezetében is úgy látják, hogy a második szavazás a brexitmegállapodásról újabb nagy bukás lesz. Ezt követheti szerdán a voksolás arról, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e válási egyezség nélkül az EU-ból, amit May nem zár ki, de a parlament várhatóan nagy többséggel leszavaz majd. Végül március 14-én a törvényhozás kötelezheti a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a kilépés március 29-ei határidejét, ami elől szintén elzárkózik a kormányfő.

Végül is katasztrofálisan végződhet ez a hét a miniszterelnöknek, ám a Downing Street ennek ellenére kitart amellett, hogy nem szándékozik lemondani. Korábban egy a Konzervatív Párton belüli bizalmi szavazás előtt azt ígérte, hogy a párt nem vele fog nekifutni a 2022-es parlamenti választásnak, azt azonban nem részletezte, mikor kíván távozni a posztjáról.

Trükkök

Uniós tisztviselők úgy vélik, hogy a kormány megpróbálkozik még néhány trükkel, hogy enyhítse a katasztrófasorozatot, ami rá vár a héten. Például tarthatnak egy próbaszavazást arról, támogatná-e a parlament a brexitmegállapodást abban az esetben, ha az EU elfogadná azokat a változtatásokat, amelyeket Geoffrey Cox igazságügyi miniszter javasol. Ezzel akarnák demonstrálni, lenne esély a megállapodásra, ha a Brüsszel engedne. Ezzel az a gond, hogy Cox az EU-nak elfogadhatatlan követelésekkel állt elő.

További fejlemény a brexit ügyében, hogy a Munkásárt bejelentette: ezen a héten nem kezdeményez parlamenti szavazást a második népszavazás kiírásáról. Hagyják, hogy a belpolitika a kormány brexitmegállapodásának várható második gigantikus bukásáról szóljon. A második referendum hívei tudják, hogy ennek kiírásához nincs meg a többség a törvényhozásban.

A BBC értesülése szerint a Skót Nemzeti Párt (SNP) kérni fogja a kormányt, hogy újabb népszavazást kezdeményezzen Skócia kiválásárról az Egyesült Királyságból, ha az utóbbi kilépne az EU-ból. Ezzel kapcsolatos előterjesztésüket már ezen a héten beterjesztik. May korábban visszautasította ezt a lehetőséget, ugyanakkor az SNP felhívja a figyelmet erre, hogy a skót parlamentnek joga van egy ilyen referendum kiírásához, és ezt a döntést a brit miniszterelnöknek is tiszteletben kellene tartania.

Az oroszok pénzelhetik a káoszt?

Van egy titokzatos szervezet, egy bizonyos Britain's Future nevű, amelyikről kiderült, hogy az utóbbi hetekben 120 millió forintnak megfelelő fontot költött csak a Facebookon arra, hogy az alku nélküli Brexitet népszerűsítse. Csak a múlt héten 18 millió forintnyit költöttek erre a kampányra - írta meg a hétvégén a Guardian, amit a 444 szemlézett.A rejtélyes szervezetnek egyetlen képviselője ismert, aki korábban vicces vígjátékok forgatókönyvét írta. Ő azt állítja, hogy brexiterektől kapja a pénzt, amit a nézete népszerűsítésére költ. A szervezete egy egykori radikális brit párt székhelyére van bejelentve, de állítja, nincsenek kapcsolatban a szervezettel, csak azért választották székhelynek, mert tetszett neki a helye a térképen. A brit lap viszont a cikkében azt veti fel, hogy a brexitről szóló népszavazás idején a kilépés melletti kampány finanszírozói szoros kapcsolatban álltak a londoni orosz nagykövettel, nem kizárt, hogy most is Moszkva felől érkeznek a támogatások.