Most jön a leglátványosabb rész a nemzeti önpusztításban

Az idei július harmadik hetében a kemény brexit hívei elvesztették az esélyt, hogy irányítsák országuk uniós kilépési folyamatát. Legsúlyosabb hibájuk, hogy nem veszik észre: az EU határozza meg milyen csapást szenvedjen el az Egyesült Királyság, ha a felek válási megállapodás nélkül szakítják szét kapcsolatukat.
Komócsin Sándor, 2018. július 22. vasárnap, 18:32
Fotó: Shutterstock

Ironikusnak látja 2018 júliusának fejleményeit a brit belpolitikában Philip Stephens, a Financial Times (FT) vezető publicistája. A kemény brexit hívei, azaz a brexiterek úgy gondolják, hogy miután az Egyesült Királyság jövő tavasszal kilép az EU-ból, a londoni parlament visszanyeri a szuverenitását az ország sorsának formálásában. A törvényhozás azonban mintha túl korán, már most megtette volna ezt, és nem azért, hogy irányt szabjon kormányzásnak, hanem hogy lebénítsa azt.

Theresa May miniszterelnök kormányának kezéből kicsúszott a gyeplő és ugyanez a helyzet a kormánypárt, a konzervatívok Európa-ellenes fundamentalista szárnyával. A törvényhozás alsóháza megtagadta, hogy támogassa a kormány legújabb brexitstratégiáját, azaz, ha tetszik, gyakorolta szuverén hatalmát. Mivel azonban más irányt nem szabott, úgy is láthatjuk, hogy valójában nem tett semmit.

Belpolitikai zűrzavar

A függetlenségről döntő két évvel ezelőtti népszavazás óta ingadozások és fordulatok, összeütközések és ellentmondások követik egymás a nemzeti önpusztításnak ebben a szomorú történetében - véli az FT szakírója. May próbálkozása, hogy kibékítse pártja kibékíthetetlen (brexiter és EU-párti) szárnyait kimerítette lehetőségeit.

Engedményekkel igyekezett megbékíteni az előbbi képviselőit, miután új stratégiája szerintük a brexit elárulása, hiszen az áruk kereskedelme területén bent tartaná az EU-s vámunióban Nagy-Britanniát. Ezzel azonban csak megerősítette az Európa-pártiak elszántságát a puha brexit támogatása mellett.

Stephens szerint a brexiterek azt hitték, rá tudják erőltetni a társadalomra álomvilágukat, amelyben ismét Anglia lenne a világ ura. Úgy vélték, ha a kormányban lévő hangadóik lemondanak, akkor el tudják fogadtatni akaratukat. A parlament azonban nem úgy táncol, ahogy ő fütyülnek: ki tudják siklatni May terveit, de nem tudják elfogadtatni a sajátjaikat. Ha fennmarad ez a patthelyzet, akkor az ország - miután nem tud ésszerű feltételekkel kilépni - az EU tagja maradhat.

Üzenet a másik félnek

A hardcore brexiterek a publicista szerint Michel Barnier-nek, az EU brexitügyi főtárgyalójának akartak üzenni. Világossá akarták tenni, hogy bármit is ír alá a londoni kormánnyal, a brit miniszterelnöknek nincs elég hatalma ahhoz, hogy azt elfogadtassa a törvényhozással. Ebben igazuk lehet, ám abban tévednek, hogy a válási szerződés megkötésének alternatívája az, hogy az Egyesült Királyság egyszerűen kilép az EU-ból, és megy tovább a maga útján.

A legtöbb fundamentalista angol nacionalista, ezért nem tudja, hogyan megy az alkudozás az EU tagállamai között. Együtt szabják meg a viszonyaik feltételeit. Ennek megfelelően az EU-27 fogja eldönteni, hogy felfüggeszti-e teljes brit importját, amíg az onnan érkező termékek nem szereznek megfelelő EU-s minőségi bizonyítványokat. Ők döntik el, hogy az uniós légi szervezet engedi-e leszállni a szigetországban felszállt repülőgépeket a kontinensen, hogy a brit szállító cégek milyen feltételekkel működhetnek franciaországi Calais-n túl.

Ugyanez vonatkozik majd a nemzetgazdaság minden területére kezdve az adtok átadásától a gyógyszerek vagy a nukleáris technológiák engedélyezéséig. A válás nélküli kilépés gyakorlatilag a gazdaság leállításával lenne egyenlő. Nincs az a brit kormány, amely ezt elfogadhatja.

El lehet halasztani

A zuhanásszerű kilépés alternatívája a brexit elhalasztása - véli az FT publicistája. Ha a kormány összehoz egy megállapodást ősszel az EU-val, ám nem képes ehhez megszerezni a parlament támogatását, akkor nem a tory fundamentalistákhoz, hanem az egész törvényhozáshoz fordulhat azzal a kéréssel, hogy szabják meg közösen az új irányt. Lényegében biztosra vehető, hogy a kormánypárt és az ellenzék soraiból összejönne a többség az EU-a alapszerződés 50. cikkelye szerint megindított kilépési folyamat felfüggesztéséhez.

Ezzel senki nem adná fel az elveit, csak a kamikaze brexitet kerülnék el, amit a képviselők többsége elutasít. Kizárólag azok a brexiterek járnának rosszul, akik úgy gondolják: bármilyen feltételt vállalva ki kell léptetni az országot az EU-ból a legelső lehetséges napon (2019. március 29-én), majd utólag felrúgják az alkut.

Kiút, ha nincs kiút

May az elmúlt napokban nem riadt vissza egy kevés erőszakoskodástól. Azzal fenyegette meg az EU-párti torykat, hogy ha nem támogatják a brexiterek szája íze szerint módosított kormánystratégiát, akkor bizalmi szavazást kér maga ellen, a kormány megbukik, és az ellenzéki Munkáspárt kerül hatalomra.

Ez most bevált, de eljöhet egy pont, hogy ez a fenyegetés sem működik és meg kell hoznia egy végső döntést: újabb népszavazást kell kiíratnia az uniós válásról a patthelyzet feloldására.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.07.23 19:14

@Czirok_a_gasztroblogger:
latom nem megy az erto olvasas. pont azert irtam az altalatok szajkozott peldat, mert bizony igen jol visszaadja, mennyit ernek az unios szabalyok, es mekkora bukta, ha nem aszerint dolgoznak. apropo, tobb, mint 22.000 torveny van, amiben az unio miatt modositottak. van mondjuk 220 nap a kivalasig. vajon milyen minosegben fogjak modositani oket, hogy utana "szarnyaljon" a gazdasag?

meg egy kurva repulogep sem lephet be az unio teruletere engedely nelkul, marpedig azok az engedelyek sincsenek meg. nem a nagy kedvenceim a fapados cegek, de most szeptemberben adjak le a repterhasznalati kerelmeiket szerte a vilagban. vajon mit csinalnak majd az angol repterek marcius utan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.23 18:15

@atombandi: "onnantol nem vihetik a termekuket az eu teruletere. a gorbe uborkat sem."

Pedig eddig az uborka-exportból éltek, így most igencsak ráfaragnak a derék angolok, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.23 18:07

@Czirok_a_gasztroblogger:
az rt, az a russian times lenne? csak nem az orosz dezinformacios weboldalrol linkelgetsz? ki veszi ezt komolyan rajtad kivul? akar nev szerint is sorolhatod... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.23 18:06

@na4:
ha a hulyeseg fajna reg orditanal. abban a pillanatban, amikor nem felelnek meg a brusszeli szabalyzasnak, onnantol nem vihetik a termekuket az eu teruletere. a gorbe uborkat sem. melyik orszag az, amelyik le tud mondani a piacai 60%-arol? hogy ettol milyen szarnyalas varhato, azt csak te tudod elkepzelni, egy kanna bor mellett, gazdasagi szakertok hada viszont azt mondja csufos kudarc lemondani a piacokrol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.07.23 15:02

A brexit után szárnyalni fognak. Megszabadulnak a sok brüsszeli baromságtól, és a maguk urai lesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html