Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Az átmeneti időszakban megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a két fél közötti szabadkereskedelem szabályozása, a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

Valószínűtlen a megegyezés

Barnier úgy fogalmazott, hogy aki gyors előrelépésekre számított a héten, az csalódhat. "Magam is őszintén csalódott vagyok, de a helyzet meg is lepett, mivel Johnson miniszterelnök gyorsított munkatempót igért a nyárra. Számomra viszont úgy tűnt, hogy a tárgyalások nem előre, hanem visszafelé haladnak". Hozzátette: ezen a ponton, a megegyezés valószínűtlennek tűnik.

A főtárgyaló arra is kitért, hogy a brit fél nem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy az unió számára alapvető fontosságú kérdésekben előrehaladjon, jóllehet az EU rugalmasságot mutatott az elmúlt hónapokban. Véleménye szerint, a tárgyalások jelenlegi állása aggodalomra ad okot. Emlékeztetett, hogy a legkésőbb október végéig meg kell kötni a megállapodást, amely az átmeneti időszak végén, a jövő év első hónapban lépne életbe.

Az óra ketyeg, nem értem, miért vesztegetjük a drága időt

- hangsúlyozta Barnier, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi megállapodást a tisztességes verseny jegyében kell nyélbe ütni, és méltányos, hosszú távon fenntartható megoldással kell szolgálnia az európai halászat területén. Nincs "kívánságműsor" az egységes piachoz való hozzáféréssel kapcsolatban sem, Nagy-Britanniának el kell fogadnia a szabályokat és a kötelezettséget ezen a téren. "A Brexit legyen Brexit" - húzta alá.

Így látják a britek

A pénteken befejeződött hetedik tárgyalási forduló után Frost a Downing Street által kiadott nyilatkozatában közölte: az EU változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy London a jövőben is fogadja el az állami támogatások és a halászati szabályozás uniós szakpolitikai előírásait. A brit küldöttségvezető hozzátette: az Európai Unió álláspontja szerint erről megállapodásra kell jutni, még mielőtt folytatódhatnának az érdemi tárgyalások bármely más területen. Frost szerint ez feleslegesen nehezíti az előrelépést.

Más nagy jelentőségű kérdések is még megoldásra várnak, és olyan területeken is aprólékos, részletekbe menő munkára van szükség, amelyeken a tárgyalóküldöttségek között egyébként széleskörű az egyetértés. A brit főtárgyaló hangsúlyozta, hogy az idő fogytán van mindkét fél szempontjából.

David Frost szerint London már a tárgyalások kezdetén egyértelműen kijelölte a brit hozzáállás alapelveit. Ennek értelmében az Egyesült Királyság olyan kapcsolatrendszerre törekszik az Európai Unióval, amely biztosítja szuverenitásának visszaszerzését törvényalkotása, határai és területi vizei felett.

A London által kívánatosnak tartott kapcsolatrendszer központi eleme egy olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amilyenről az EU már egy sor egyéb partnerországgal egyetértésre jutott. Mindez gyakorlati együttműködési megállapodásokkal egészülne ki például a repülés, a tudományos programok és a bűnüldözés területén - hangsúlyozta a brit tárgyalóküldöttség vezetője. David Frost szerint ha az Európai Unió ezt a tárgyalások minden területén elfogadja, akkor sokkal könnyebb lesz az előrelépés.

London keményen dolgozik a megállapodás elérésén

London továbbra is keményen dolgozik a megállapodás elérése érdekében. Frost ismertetése szerint a tárgyalóküldöttségek vezetői és stábjaik megállapodtak abban, hogy a következő két hétben is szoros kapcsolatban maradnak, és a tárgyalások következő fordulója szeptember 7-én kezdődik Londonban.

A brit kormány már korábban közölte az EU-val, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a december 31-én lejáró átmeneti időszakot akkor sem, ha nem sikerült megállapodásra jutni a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről.

Amennyiben nem sikerül a megállapodást tető alá hozni, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban, és aránytalan terhet róna az üzleti vállalkozásokra.

A tárgyalások következő fordulójára Londonban, szeptember 7-én kerül sor.