Pörög az ír útlevélbiznisz

Az idén 22 százalékkal ugrott meg azoknak a brit állampolgároknak a száma, akik ír útlevélért folyamodtak, hogy az esetleges Brexit után is szabadon utazhassanak Európában - írja a Portfolio.
Szász Péter, 2018. december 31. hétfő, 14:50
Fotó: AFP

2018-ban közel 100 ezer brit állampolgár folyamodott ír útlevélért, szemben a 2015-ös 46 ezerrel - olvasható a portálon.

Számítások szerint több százezer olyan ember lehet, akiknek szülei vagy nagyszülei Írországban születtek, így jogosultak az állampolgárságra, ők igénylik most tömegesen az ír útlevelet, amivel a márciusi kilépés után is szabadon utazhatnak Európában.

A brexit körül közben egyre több a bizonytalanság. A brit külkereskedelmi miniszter szerint ha a parlament januárban nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről elért megállapodást, akkor nem sokkal haladná meg az 50 százalékot annak az esélye, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jövő márciusban esedékes időpontjában valóban kilép az Európai Unióból.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

liget1, 2018.12.31 15:45

Ez felesleges, mert nem lesz vízum az Unió és Nagy Britannia között. Legfeljebb a munkavállalás miatt kell a briteknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html