Lapértesülés: bő két hét és újra szavaznak a brexitről

Február 13-án jöhet a brexit-szavazás - írja lapértesülések alapján az Index.
Szász Péter, 2019. január 29. kedd, 06:40
Fotó: Pixabay

A januári brexit-szavazáson történelmi vereséget szenvedett Theresa May brexitmegállapodása az alsóházban, ezért May jobb konstrukciókat igyekszik alkotni a februári szavazásra.

Az egyik fontos elem, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjon az ír-északír határszakasz problémájára, ha ugyanis kilépnek a vámunióból, akkor vámhatárt kell felhúzni Írország és Észak-Írország között az Ír-szigeten, már pedig a béke zálogaként itt tilos határellenőrző infrastruktúrát létesíteni - olvasható a portálon.

Olyan megoldást kell tehát találni, amely lehetővé teszi az áruforgalom ellenőrzését ezen a határon, anélkül, hogy ennek bármilyen látható nyoma lenne.

Az MTI azt írja, hogy a brit kormány "alternatív megoldásokat" keres az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülésére kidolgozott tartalékmechanizmus (backstop) helyett.

Theresa May miniszterelnök hétfő este megbeszélést tartott a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójával, ahol többek között arról beszélt, hogy a kormány a brit EU-tagság megszűnésének további folyamatával kapcsolatos kedd esti alsóházi szavazásokon kötelező erővel arra fogja kérni a tory képviselőket, hogy hatalmazzák fel ilyen "alternatív megoldások" kidolgozására és előterjesztésére.

Theresa May ezzel gyakorlatilag annak a módosító indítványnak az elfogadását kéri a frakciótól, amelyet Sir Graham Brady, az alsóházi tory pártcsoport legbefolyásosabb nem kormányzati tisztviselője terjesztett be a Brexit-megállapodáshoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK