Elfogyott az EU türelme - durvább hangnemre váltottak

Úgy tűnik, az európai politikusoknak elfogyott a türelmük a brexittel kapcsolatban és van olyan publicista, aki azt ajánlja a brit kormánypárt Európa-párti vezetőinek, hogy lépjenek fel kíméletlenül brexiter kollégáikkal szemben. Közben lassan már nincs idő tölteni, csak lőni.
Komócsin Sándor, 2019. február 6. szerda, 18:17
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Unió nem csupán arra készül, hogy az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból, hanem arra is, hogy megállja a helyét abban a versenyben is, amelyben a politikusok egymásra hárítják majd a felelősséget az ezt követő káoszért - derült ki a Financial Times (FT) cikkéből. Ami azt illeti brüsszeli diplomaták úgy látják, hogy alig több mint 50 nappal a brexit március 29-ei időpontja előtt már meg is kezdődött az egymásra mutogatás. A kemény brexittet korábban csak egy sötét lehetőségnek tartották, ám mióta a brit parlament lesöpörte az asztalról a londoni kormány és az EU megállapodását felpörgött a felkészülés erre a forgatókönyvre.

Elemzésem szerint tényleg a szakadék felé tartunk - idézett az FT egy a brexittel foglalkozó vezető uniós tisztviselőt. Lehet, hogy március végéről júniusig meghosszabbítják a kilépés dátumát, de óriási a megállapodás nélküli brexit kockázata. A három hónapos hosszabbítással egyetért a holland Rem Korteweg, a nemzetközi kapcsolatok szakértője is. Ez az időszak azonban nem arra szolgál majd, hogy a felek összehozzanak egy új válási megállapodást, hanem arra, hogy az EU jobban felkészüljön a durva szakításra. Ezt persze nem mondják ki, de ezzel számolnak az unióban.

Egymásra mutogatás

Brüsszelben előre készülnek az ezt követő egymásra mutogatásra. Az első feladat az volt, hogy Theresa May miniszterelnököt hibáztassák a válási megállapodás parlamenti elutasításáért, mondván: azért lett a szöveg olyan, amilyen, mert ő nem lépte át a vörös vonalakat, amelyeket az elmúlt két és fél évben lefektetett. Más szóval túl mereven tárgyalt.

Ennek szellemében szivárogtatták ki May és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke telefonbeszélgetését, amely nem sokkal követte a brit parlament január végi döntését, amivel felkérték a kormányfőt a brexitmegállapodás újratárgyalására. A hír szerint a társalgás akkor váltott át vitába, amikor May azt kérte Tusktól, hogy az EU álljon elő új ötletekkel az egyezség megmentése érdekében. Az Európai Tanács elnöke ezt kerek perec visszautasította. Szerinte Londonnak kell kitalálnia, milyen szöveg az, amelyet megszavazna a brit törvényhozás.

Állítólag Angela Merkel német kancellárt is aggasztja, hogy ha a brexit rosszul sül el, akkor annak Németországban is érezhető következményeiért őt fogják okolni. Ezért hangsúlyozza, hogy minden megoldásra - főként a brexit időpontjának elhalasztására - nyitott, miközben persze eszében sincs megváltoztatni a brexitmegállapodás tartalmát. Párizst eközben inkább az izgatja, hogy a britek egy sor halasztást kérnek, állandósítva a politikai bizonytalanságot annak minden káros gazdasági következményével. Ezért inkább egy hosszabb határidő-halasztást támogatnának.

Erős szavak

Sajátos időpontra időzítette kőkemény beszólását Donald Tusk. Egy nappal azt megelőzően, hogy vendégül látná Brüsszelben Theresa Mayt, kijelentette, hogy sem a brit kormányfő, sem az ellenzék vezére, Jeremy Corbyn részéről nem lát hajlandóságot arra, hogy elkerüljék a brexittel járó súlyos károkat, amelyek az Egyesült Királyságot fenyegetik. Hozzátette még ehhez, hogy külön bugyor vár a pokolban azokra a brexiterekre, akik anélkül hajszolták bele az EU-s kilépésbe az Egyesült Királyságot, hogy egy tervnek akár csak a vázlata lett volna a fejükben arra vonatkozóan, mit kezdenek az országgal a brexitről hozott döntés után.

Az FT szerkesztői úgy vélik, hogy a kifakadás Tusk politikai taktikájának megváltozását mutatja. Az Európai Tanács elnöke eddig abban bízott, hogy valahogy rávehetik a briteket kilépési szándékuk feladására, ám úgy tűnik, belátta, hogy ezt a politikai csatát elvesztette (miután sem a szigetország kormánypártja, sem az ellenzéke nem kötelezte el magát emellett). Most már csak egyet tehetett, védve az EU érdekeit kijelentette, hogy a csütörtökön hozzá érkező Maynek semmit sem kínál: az unió 27 tagállama semmilyen új javaslatot nem fog letenni az asztalra a válásra vonatkozóan.

Legyenek durvák!

A keménykedésbe beszállt Robert Shrimsley, az FT vezető szerkesztője, aki arra biztatja véleménycikke címében a kormánypárt Európa-párti, mérsékelt politikusait, hogy adják fel a méltányos viselkedést. Más szóval ugyanolyan elborult kompromisszumképtelenséggel kellene képviselniük politikájukat, mint brexiter kollégáiknak. Cikkének konklúziója világos: az utóbbiakkal, azaz fanatikusokkal nem lehet kompromisszumot kötni.

A saját szabályaik szerint kell játszani velük szemben. Amikor May február közepén ismét a parlament elé viszi a brexitmegállapodást, az EU-párti minisztereknek, köztük a pénzügyminiszternek ultimátumot kell adniuk neki. Jelentsék ki, hogy ha február végéig nem megy át a törvényhozáson az EU-val kötött válási egyezség, akkor vagy a Munkáspárt mellé állnak, amely támogatná az Egyesült Királyság állandó tagságát az EU-s vámunióban, vagy támogatni fogják a brexit elhalasztását, amiről a miniszterelnök hallani sem akar.

Vaskalaposság ellen vaskalaposságot!

A brexiterek a brit függetlenségről álmodnak, és azért tudják szorongatni a kormányt, mert nem kötnek alkukat. Ezzel kihasználják, hogy a kormány parlamenti többsége kicsi, így egy következetesen fellépő viszonylag kis csoport is meg tudja akadályozni bármilyen döntés meghozatalát. Mint a fanatikusok általában ők sem kételkednek igazukban, ezért nem lehet meggyőzni őket, csak a parlamenti matek kényszerítheti megfontolásokra őket. Ha Európa-párti kollégáik hozzájuk hasonlóan vaskalapos módon ragaszkodnak saját álláspontjukhoz - például a brexit elhalasztásához -, akkor megijedhetnek attól, hogy álmuk, a függetlenség szertefoszlik, és változtathatnak viselkedésükön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.02.07 15:13

@Panzerkraftwagen_Drei: három év alatti megtérülés, az ugye 33%os mutató. ha ezt forgatod már évek óta, akkor matematika, exponeciális növekedés, tehát ugye milliomos vagy jól.
DE AKKOR MINEK BASZOD ITT AZ IDŐDET??? :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.07 14:54

@Darquan: "ember, vehetnél, bármilyen részvényt a londoni tőzsdén (nyilván közvetlenül), de te orosz részvényeket veszel, és a jelek szerint kizárólag csak azokat... hát te hülye vagy."

Nem kizárólag, de nagyrészt valóban azokat. Megélhetési befektető vagyok, ezért oda kell figyelnem hogy mibe fektetek, és jelenleg az orosz részvények rendkívül olcsók, alulértékeltek. Miközben a nyugati részvények 99%-a nem más mint lufi, amelyek árfolyamát fedezetlenül, orrba-szájba nyomtatott pénzzel tartják fönn. Csak egy példa, a nyugati olajcégek PE mutatója 20 körül van, míg az orosz olajcégeké 4-5, de a Gazpromé például 3 alatt. Azaz, a nyugati olajcégekbe történő befektetés 20 év alatt jön vissza elvileg, míg a Gazpromba történő befektetés 3 év alatt. És hogy miért van ez így? Nagyon egyszerű, a bérhazudozó nyugati média miatt, amely azt terjeszti hogy az oroszok csődben vannak, mindjárt összeomlanak (mindezt már 4-5 éve), az eladósított, elhülyített, migránsokkal elárasztott Nyugaton meg minden rendben. És a magadfajta Mórickák el is hiszik, amit olvasnak az újságba', elhiszik a nyugati Kánaán álomvilágát amit sulykolnak beléjük, csak néha-néha kapnak egy hatalmas sallert a valóságtól, mint legutóbb a Brexit esetében, ilyenkor csak néznek ezek a magadfajta Mórickák mint borjú az új kapura, nem értik mi van, próbálnak mindenféle magyarázatot találni (hülyék az angolok, nagyképűek stb.), végül toporzékolni kezdenek dühükben, mint egy dacos óvodás, ahogy az rajtad is megfigyelhető.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.02.07 13:34

@lzperx: @lzperx: kifejtem.
alap az oktatás. nyelvtan és irodalom. ha a gyerek nem kerül magániskolába, nem fog megtanulni rendesen olvasni, rádásul otthon se azt látja, hogy olvasni jó. mire felno, úgy nem a times fog hozzá járni, hanem a sun meg a daily mail. ezek leegyszerűsítenek neki mindent. nem csoda, hogy átlag feletti a "diszlexiások" száma és aránya.
történelem. csakis nagy-britanniára, azon belül is főként a 20. századra összpontosítanak. minden egyéb csak nagy vonalakban, őstörténet, ókor, középkor, újkor, európa, világ - ezek mind marginális dolgok, nem is tudnak róla sokat...
nyelvek. semmi!
tévé. a hírmősorok jobbára belföldi dolgokra fókuszálnak. a többszáz csatorna közül mindig van egy, amin aktuálisan mindig valami történelmi doku megy, jobbára első és második világháború, de abból is csak brit szemszög, szigorúan! a többi műsor különben ugyanaz a szemét, mint magyarban vagy bárhol máshol.
a világot jobbára nem fedezik fel fiatalként,ha mégis, akkor a legtöbb esetben hótrészeg végtelen bulit jelent ez a baleár-szigeteken. néhányan olyan merészek, hogy volt nemzetközösségi országokba látogatnak rövidebb-hosszabb időre, hah! igazi világlátott brit (és angol) kollégám eddig csak egy volt, de az se a szigeten született és nőtt fel...
mindenezek eredményeképpen, az oktatás és a napi média és a közösség, amiben élnek alapján olyan világkép alakul ki bennük, hogy ők a világ közepe. a nyelvüket mindenki beszéli, ugye? a sportban ott vannak az élbolyban, nemde? övék volt a legnagyobb világbirodalom a földön, hát nem?
born to be superhuman...
aztán mikor a tudatlanját szembesíted a hülyeségeivel, miszerint a helyi szlenggel teletolt randán kiejtett angoljukat kínszenvedés megérteni, hogy a sportolóik nagyrésze korántsem és elsosorban brit, és hogy voltak náluk nagyobb birodalmak is abszolút és relatív értelemben egyaránt, akkor csak pislognak, és nem hiszik el.
ez igaz a britek úgy 90%ára, legalábbis.
azt akarom mondani, hogy ezeknek nemzeti alapon, büszkeségre építve bármit eladsz, márha ugyanabból az alomból származol, és nem fognak meghajolni bármi tengerentúli népség előtt, nemcsak mert ez hagyomány, hanem inkább mert így lettek nevelve és így élnek.
józan ész, ugyan. a régi és nagy brit hosök, robert clive, duke of marlborough, james cook, henry morgan, oliver cromwell, charles napier, cecil rhodes, edmund hillary és a többi, ezek mind nem gondolkoztak, hanem bátran cselekedtek! már ez maga mekkora kontraszt, baszki! egyik sem volt olyan hülye, hogy ne gondolta volna előre át a lépéseit... de a mai britek nem így tekintenek rájuk, hogy előre gondolkodtak, hanem mit cselekedtek!
szörnyű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2019.02.07 12:53

@Darquan: Nincs személyes tapasztalatom velük. Értem azt akarod mondani, hogy képtelenek a nagyvonalúságra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.02.07 12:11

@lzperx: nem tudsz nagyvonalú lenni.
mielőtt jobban kifejteném, muszáj megkérdeznem: hoszabb időt éltél, esetleg most is a szigeteken laksz? mert ahhoz, hogy megértsd a briteket, köztük kell laknod, olvasnod, amit ők, nézned, amit ők, beszélni velük...
ha ezek mind pipa, akkor mint európai, először elborzadsz, de aztán megérted, hogy nekik itt nincs kompromisszum. az megcáfolna majd mindent, amiben élnek.
szörnyű, baszki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html