A brit Konzervatív Párt és az Munkáspárt tárgyalásai egy közös brexitmegállapodás kidolgozásáról hat héttel a kezdetük után eljutottak az összeomlás szélére - adta hírül a Financial Times (FT). Az ellenzéki párt főtárgyalója, Keir Starmer a Munkáspárt árnyék brexitügyi minisztere kijelentette, hogy 246 parlamenti képviselőjük közül 120-150 nem szavaz meg olyan egyezséget, amelyben nem szerepel, hogy azt népszavazással kell megerősíteni. Eközben Theresa May miniszterelnök élesen elutasítja az újabb referendumot, amely felülírhatja a 2016-os szavazás eredményét, és számos tory képviselő hasonlóan gondolkodik.

Rosszul kezdődött

A tárgyalások elve rosszul kezdődtek, miután a Munkáspárt hivatalos álláspontja szerint az Egyesült Királyságnak függetlenné válása után bent kellene maradnia az EU-s vámunió falain belül. Ez a megoldás ugyan azzal az előnnyel járnak, hogy nem kötelezné az országot az uniós állampolgárok szabad mozgásának, azaz munkavállalásának engedélyezésére - azaz ellenőrizhetővé tenné a kelet-közép-európai bevándorlást -, ugyanakkor kizárja, hogy a szigetország az EU-étől független kereskedelmi megállapodásokat kössön harmadik felekkel. Ezért a függetlenség igaz híveinek elfogadhatatlan.

Az EU-párti miniszterek, élükön Philip Hammond pénzügyminiszterrel nagy hívei voltak a pártközi brexitmeállapodásnak, amivel reményeik szerint elmozdulhattak volna a holtpontról - nevezetesen hogy a parlamentben egyetlen brexitforgatókönyvnek sincs többsége, beleértve ebbe a kormány és az EU egyezségét is -, ám az FT értesülése szerint immáron úgy látják, ez az út is zsákutcának bizonyult.

Így May előveheti B tervét, amelyben a kormány tesztszavazásokat kezdeményez a törvényhozásban a brexit különböző lehetőségeiről, hátha valamelyik többséget kap. A gond ezzel az, hogy többször volt már ilyen voksolás, és semmi eredményt nem hozott.

Mondjon le!

Eközben a tory képviselők és a párt támogatói is egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Mayre, hogy az európai parlamenti választás után, május végén vagy június elején mondjon le, utat nyitva egy új vezető megválasztása előtt. A közvélemény-kutatások szerint a konzervatívok a szavazatok 10-15 százalékra számíthatnak a szavazáson, mert elszánt függetlenségpárti szavazóik az új Brexit Pártra adják majd a voksukat.

Eközben úgy tűnik, a Munkáspártra is visszaüt a brexit menedzselése körüli ügyetlenkedés és az, hogy nem világos mi a párt álláspontja a brexit ügyében. E párt Európa-párti szavazói részben a Libeárlis Demokratákhoz, részben a Zöldekhez, részben az új Change UK-hoz pártolhatnak, amelyek egyértelműen azt képviselik, hogy az Egyesült Királyságnak az EU-ban kellene maradnia.