Újabb brexit-népszavazásról dönthet a parlament

A brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről kidolgozott jogszabálytervezet lehetőséget teremt az alsóházi képviselőknek arra, hogy voksoljanak egy újabb népszavazás lehetőségéről is - mondta Theresa May brit miniszterelnök.
Szász Péter, 2019. május 21. kedd, 17:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Mindig is azt vallotta, hogy a kilépésről döntő, 2016-ban tartott első referendumnak kell érvényt szerezni - mondta. Hozzátette ugyanakkor: érzékeli, hogy mennyire "valósak és erőteljesek" az újabb népszavazással kapcsolatos érzelmek az alsóházi képviselők körében.

A kormány ezért a törvénytervezethez csatol egy olyan kiegészítő előírást, amelynek alapján lehetővé kell tenni a képviselőknek a döntést arról, hogy legyen-e újabb népszavazás. Ha a ház megszavazza az újabb népszavazást, az kötelezné a kormány a referendum feltételeinek megteremtésére.

Hangsúlyozta ugyanakkor: mindehhez szükséges a brexit-feltételrendszer törvénybe iktatását célzó tervezet elfogadása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.05.21 18:53

Hát nincs is más kiút a szarból, amibe kormányozták magukat.

1. Megerősíti a brexit szándékát, de rendesen megfogalmazott kérdéssel, ami egyértelmű és a következményeket is magában foglalja, nem biankó, de beválthatatlan csekk.
2. Elutasítja a brexitet, mert a többség úgy gondolja.

Ez lenne a világos képlet. Nem lenne több kérdés, mindenkinek jobb lenne az eredménytől függetlenül. Új és normális népszavazás enélkül csak impotens politikusok végtelenített szarakodása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html