Ez EU-tagállamok uniós nagykövetei október 11-ig adtak haladékot a brit kormánynak, hogy javítson október 2-án nyilvánosságra hozott brexitmegállapodás-javaslatán, ha ez nem jön össze, akkor válási egyezség nem kerülhet a rá egy hétre kezdődő európai uniós csúcsértekezlet napirendjére - írta a Times. Ezt megelőzően Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgylója azt mondta a diplomatáknak, hogy Boris Johnson brit kormányfő szerint korrekt és észszerű kompromisszum valójában semmitmondó és kivitelezhetetlen elképzeléseket tartalmaz.

A brit kormány feje október második hetében az európai fővárosokba indul road show-ra, hogy az uniós kormányok támogatását kérje szerinte kitűnő javaslatához. A londoni vezetés azt akarja, hogy az EU puhítsa fel az előző brit kormány és az unió közt létrejött megállapodást, amely szerint az ír-északír határ nyitottságának megőrzése érdekében Észak-Írország meghatározatlan ideig az EU-s vámunió és egységes piac része maradna, miközben Nagy-Britannia csak a vámunió része lenne.

Johnson azzal az ultimátummal terjesztette elő javaslatát, hogy ha azt az EU nem fogadja el, akkor országa október 31-én válási megállapodás nélkül kilép az unióból, vállalva annak mindkét felet sújtó durva gazdasági következményeit.

Halasztana vagy nem halasztana?

Ennek tükrében érdekes hír, hogy Johnson állítólag kezdeményezné az EU-nál a brexit elhalasztását október 31-e utánra, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás annak feltételeiről. Ezt az állítást a brit kormány által a legfőbb skóciai bíróság elé beterjesztett jogi dokumentáció tartalmazza - jelentett az MTI. Johnson korábban többször kijelentette, hogy a halálos ágyán sem írna alá egy ilyen halasztási kérelmet.

Az Edinburgh-ban ülésező Court of Session pénteken kezdett tárgyalni egy keresetet, amelynek benyújtói azt kívánják kimondatni a bírósággal, hogy a kormányfőt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről. A londoni parlament szeptember elején fogadott el egy törvényt, amely szerint, ha a brit kormány 19-éig, nem tud tető alá hozni egy új brexitmegállapodást, akkor a kormánynak kérnie kell az EU-tól a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.