Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

John Bercow a brit parlament alsóházának elnöke a képviselők által benyújtott nyolc határozati javaslatból négy szavazását tette lehetővé a brit törvényhozás hétfői ülésén. Ezekről úgynevezett indicative votes voksolást tartottak, amelynek az a célja, hogy kiderítse, melyiket hány képviselő támogatja - derült ki a BBC élő tudósításából. A kormány jelezte, hogy nem tekinti magára kötelező érvényűnek a jelzés értékű szavazások végeredményét, de a a voksolás előtt kiderült, hogy nehéz lenne elhajolni ez elől.

Jellemző a parlament lázas hangulatára, hogy a voksolással egy időben, amely lényegében a puha brexit változatairól szólt, aláírásgyűjtés indult az úgynevezett menedzselt megállapodás nélküli kilépés, azaz a kemény brexit mellett. Az aláírásokat hagyományos módon papíron, azaz nem elektromos formában szedték össze - sajtóhírek szerint 200 tory képviselő állt e mögé a javaslat mögé.

Négy javaslat

A négy javaslat a következő volt: maradjon-e az Egyesült Királyság az EU-s vámunión belül, maradjon-e a vámunión belül és egyben maradjon-e az egységes európai piac része is, legyen-e népszavazás a kormány és parlament brexitmegállapodásáról, ha valaha megszületik, bármi is legyen annak tartalma, válasszon-e a parlament a megállapodás nélküli brexit és az ország kilépési kérelmének visszavonásáról?

Végül mind a négy javaslatot leszavazta a parlament. Az első, a vámunió lehetősége csak három, a második, a vámunió plusz egységes piac csak 21, a harmadik, a megerősítő népszavazás kiírása csak 12 szavazatra volt a többségtől. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére újabb jelzés értékű szavazást tart szükségesnek a szoros eredmények miatt.

Kedden kormányüléssel folytatódik az őrült brexithajsza az április 12-ei kilépési határidő előtt, amelynek témája sajtóértesülések szerint az lesz: lenne-e értelme előrehozott választások kiírását kezdeményezni vagy ezzel a lehető legnagyobb öngólt rúgná a kormány és kormánypárt?