Borítékolható, hogy bekerül a történelemkönyvekbe a mai nap, amelynek különleges jelentősége lesz a brexit előkészítésével kapcsolatban, miután megbukhat az ezzel a feladattal megbízott kormány - derül ki a BBC cikkéből. A kormányzó brit Konzervatív Párt magyar idő szerint este hét és kilenc óra között valamikor szavaz arról, hogy Theresa May pártelnök-miniszterelnök megtarthatja-e pártvezetői helyét.

May a brexitről döntő 2016. júniusi függetlenségi népszavazás után kapott kormányfői megbízást, miután elődje a szavazást kiíró és - miután az EU-ban maradást támogatta - elbukó David Cameron lemondott. Munkáját azzal a szlogennel kezdte, hogy "Brexit means Brexit", azaz az Egyesült Királyság függetlenségének valódi visszaállítására törekszik, ám a válási megállapodás, amit kormánya kötött egyértelműen Brino, azaz "Brexit in name only".

Hatalom nélküli állapot

A toryk parlamenti frakciójának 48 tagja (ez a képviselők 15 százaléka) kezdeményezte a szavazást, amelyen a 315 tory képviselő egyszerű többséggel válthatja le Mayt a pártelnökségről, amivel egyben le kellene mondani a miniszterelnöki tisztségről is. További lehetőség a BBC információi szerint, hogy ha megnyeri ugyan a voksolást, ám csak szerény többséggel, ezért önként áll fel, utat nyitva az utódját kijelölő pártszavazási procedúrának. Ha marad, akkor ezzel a párton belüli módszerrel egy évig nem mozdítható el a helyéről.

Ha leváltják, akkor az utódlásáról döntő folyamat idején, ami hat hetet vehet igénybe, ügyvezető miniszterelnökként folytathatja munkáját. Ez azt jelenti, hogy január végéig nem lesz cselekvőképes kormánya az EU-t március végén elhagyni készülő Egyesült Királyságnak. David Gauke igazságügyi miniszter azt mondta a BBC-nek, hogy ez esetben január vége-február eleje előtt nem számít az új kormány felállására. Szerinte akár ki is lenne May utóda, kénytelen lenne elhalasztani a kilépést.

A font erősödött a pártelnöki bizalmatlansági szavazás bejelentése nyomán.