Világtörténelmi napot élünk

Lehet, hogy Theresa May brit miniszterelnököt lemondatják, vagy maradhat a helyén, vagy az is előfordulhat, hogy magától lemond, de egy biztos: Nagy-Britannia és a világ történelmének kritikus napja a mai.
Komócsin Sándor, 2018. december 12. szerda, 10:08
Fotó: AFP

Borítékolható, hogy bekerül a történelemkönyvekbe a mai nap, amelynek különleges jelentősége lesz a brexit előkészítésével kapcsolatban, miután megbukhat az ezzel a feladattal megbízott kormány - derül ki a BBC cikkéből. A kormányzó brit Konzervatív Párt magyar idő szerint este hét és kilenc óra között valamikor szavaz arról, hogy Theresa May pártelnök-miniszterelnök megtarthatja-e pártvezetői helyét.

May a brexitről döntő 2016. júniusi függetlenségi népszavazás után kapott kormányfői megbízást, miután elődje a szavazást kiíró és - miután az EU-ban maradást támogatta - elbukó David Cameron lemondott. Munkáját azzal a szlogennel kezdte, hogy "Brexit means Brexit", azaz az Egyesült Királyság függetlenségének valódi visszaállítására törekszik, ám a válási megállapodás, amit kormánya kötött egyértelműen Brino, azaz "Brexit in name only".

Hatalom nélküli állapot

A toryk parlamenti frakciójának 48 tagja (ez a képviselők 15 százaléka) kezdeményezte a szavazást, amelyen a 315 tory képviselő egyszerű többséggel válthatja le Mayt a pártelnökségről, amivel egyben le kellene mondani a miniszterelnöki tisztségről is. További lehetőség a BBC információi szerint, hogy ha megnyeri ugyan a voksolást, ám csak szerény többséggel, ezért önként áll fel, utat nyitva az utódját kijelölő pártszavazási procedúrának. Ha marad, akkor ezzel a párton belüli módszerrel egy évig nem mozdítható el a helyéről.

Ha leváltják, akkor az utódlásáról döntő folyamat idején, ami hat hetet vehet igénybe, ügyvezető miniszterelnökként folytathatja munkáját. Ez azt jelenti, hogy január végéig nem lesz cselekvőképes kormánya az EU-t március végén elhagyni készülő Egyesült Királyságnak. David Gauke igazságügyi miniszter azt mondta a BBC-nek, hogy ez esetben január vége-február eleje előtt nem számít az új kormány felállására. Szerinte akár ki is lenne May utóda, kénytelen lenne elhalasztani a kilépést.

A font erősödött a pártelnöki bizalmatlansági szavazás bejelentése nyomán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.12 11:13

Az EU-nak az lenne a legszebb napja, ha Theresa May-t és orbán viktort ugyanazon a napon küldenék el picsába.
Az nagyon szép lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2018.12.12 10:32

Bruahahahahaa.Az illibsik folyamatosan tokonrugjak magukat. :)))))) Lesz ez No Deal is,mikor a gazdasaguk ivel majd felfele,mint egy hullocsillag. :)))))) Utanna mar csak a Great Britannia szetesese kell,es akkor elmondhatjak az angolok,hogy teljesen fuggetlenek mindentol es mindenkitol,ahogy akartak. :)))))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.12 10:26

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html