Végre valami, aminek őszintén szurkolhatnak a magyarok

Theresa May brit miniszterelnök előtt két választási lehetőség maradt: vagy tovább próbálkozik kompromisszumkereső politikájával, és rövid úton megbukik, vagy a puha brexit mellé áll, amivel nyerhet némi időt - véli a Business Insider publicistája.
Komócsin Sándor, 2018. október 22. hétfő, 18:55
Fotó: AFP

A brexit előkészítése az elmúlt néhány hétben egy különlegesen kemény sakkjátszma végjátékává vált Theresa May brit miniszterelnök számára - kezdi háttérelemzését Adam Bienkov, a Business Insider publicistája, a brit belpolitika szakértője. Bármilyen lépést tett is, egyre jobban szűkült a mozgástere, fokozatosan eljutott ahhoz a helyzethez, hogy nem tud jót húzni. Vagy egymás után elveszíti legfontosabb beosztottait, minisztereit, vagy elkerülhetetlenül mattot kap ellenfeleitől.

Ennek eredményeként a Times címét idézve az elmúlt napokkal miniszterelnöki tevékenységének legveszedelmesebb hetét tudhatja maga mögött. A brexiter konzervatív parlamenti képviselők készek arra, hogy támadást intézzenek ellene. Ahogy elhagyta Brüsszelt, ahol európai uniós kollégáival találkozott, már csak egy lehetősége marad ha nem is a győzelemre, de legalább a túlélésre a kormányfői poszton: a puha brexit kezdeményezése.

Nevetségesnek hangzik

Elsőre nevetségesnek hangozhat ez, hiszen azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság az európai egységes piac és az EU-s vámunió része maradna, ami azonnal kiváltaná a brexiter toryk lázadását kormányuk ellen. Még náluk is feldúltabbak lennének támogatóik, akik még elborultabban akarják a szakítást az EU-val. (Ugyanakkor a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok, köztük a magyarok státusa nem változna, ami igazán jó hír lenne nekik.)

Ezzel a lépéssel kiváltaná a leváltását célzó procedúrát: 48 tory képviselő megírná azt a levelet, amelynek alapján a Konzervatív Párt vezetőségének össze kellene hívnia az elnökválasztó gyűlést. Ha ezt elvesztené, akkor gyakorlatilag miniszterelnök sem maradhatna tovább. Ugyanakkor a Business Insider publicistája szerint könnyen megnyerhetné a meccset azzal, hogy a konzervatív képviselők többségére támaszkodik. Ezek mindenáron el akarják kerülni a szigetország válási megállapodás nélküli kilépését az unióból, aminek katasztrofális gazdasági következményei lennének, ezért vélhetően megtartanák a párt és a kormány élén.

Rémes lehetőség

Miután a kilépés 2019. márciusi időpontja vészesen közel van, a brit üzleti világ egyre jobban retteg a durva válás lehetőségétől, így a vállalatok is nyomást gyakorolnának a politikusokra, hogy kerüljék el ezt. Emellett a puha brexit lényegében megoldaná az ír-észak-ír határ problémáját, hiszen miután de facto nem változna Nagy-Britannia és az EU kapcsolata, a határ is nyílt maradna.

Ami azonban az előbbieknél is fontosabb: a puha brexiten kívül nincs olyan megoldás, amely megkaphatná a parlament támogatását. A munkáspárti ellenzék ugyanis úgy dönthet, hogy a kormány mellé áll, hiszen más szavakkal letette a voksát e mellé a lehetőség mellé. A Munkáspárt kongresszusa úgy döntött, hogy csak olyan megállapodást támogatnak, amely "éppen olyan hasznos" lesz a briteknek, mint amilyet az egységes európai piaci tagság kínál. Így az ellenzék pótolhatja a kormány ellen forduló konzervatívokat és az esetleg a hasonló döntést hozó észak-ír unionistákat.

Lehet matt a vége

A Munkáspártot egy valami ösztönözheti arra, hogy ne segítse ki a kormányt, az, ha úgy látja, hogy a bukása nyomán rövid úton előrehozott választások következhetnek. A párt ugyanis úgy véli, hogy ezt megnyerné. A helyzet azonban ettől függetlenül az, hogy a puha brexit beterjesztése esetén legalább megvan a lehetőség a támogatásához szükséges parlamenti többség megszerzésére.

A történet vége persze ennek ellenére az lehet, hogy megbukik a kormányfő. A puha brexit esetén ugyanis elvész az a lehetőség, hogy az Egyesült Királyság önállóan kössön kereskedelmi megállapodásokat a világ más országaival, illetve nem lehet elzavarni a szigetországba igyekvő uniós - elsősorban kelet-közép-európai - vendégmunkásokat. Ezek olyan ügyek, amelyek miatt kiüthetik a hatalomból.

Ugyanakkor Biankov szerint a puha brexit felkarolása legalább adna neki egy esélyt arra, hogy tegyen még tovább néhány lépést a sakktáblán. Csak rossz lehetőségek állnak előtte - ez a kisebbik közülük. A publicista arra számít, hogy az igazság pillanata jövő év elején jön el a miniszterelnök számára, amikor be kell vinnie kormánya brexitmegállapodás-tervezetét a törvényhozás elé. Bölcs döntés lenne, ha felismerné a realitásokat, mielőtt mások kényszerítik rá erre.

Újabb szörnyű hétvége
Theresa Mayt a korábbinál is jobban fenyegeti a bukás, miután egy hét végi telefonos távkonferencián saját miniszterei bírálták engedményei miatt - írta a Bloomberg összegzésében. (Kifogásolták, hogy meghosszabbítaná a kilépés utáni 21 hónapos átmeneti időszakot, amikor a szigetország még követi az EU-s szabályokat, de már nincs beleszólása azok alakításába, illetve elfogadná, hogy az ír-észak-ír határ státusa meghatározatlan ideig ne változzon.) Immáron 46 brexiter tory képviselő támogatja, hogy induljon elnökválasztás a Konzervatív Pártban, már csak két aláíró kell ahhoz, hogy meglegyen a többség a procedúra megkezdéséhez, ami May leváltásához vezethet.

Ugyanakkor a parlament többsége még nem kívánja a távozását és nincs egyértelmű kihívója pártján belül. Hasonló helyzetben volt már párszor, és eddig túlélte miniszterelnökként. Elemzők szerint a jelenlegi szákutcából két kiút kínálkozik kifelé a kormány számára: a puha brexit vagy az újabb népszavazás kiírásának felkarolása.

A fotó forrása: Daniel Leal-Olivas/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2018.10.24 11:18

@atombandi:
Remeljuk,hogy lesz Brexit.Megpedig a No Deal valtozat.Tenyleg megerdemelnek.Mellesleg a fuggetlenseg azzal jar,hogy tovabb nem kell nekik az Unios piac se,es az Unios jogszabalyok sem.Ezt akartak,kapjak meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.10.22 21:10

@Panzerkraftwagen_Drei:
konkretan azt mondta a hulye picsa, hogy 95%-ban keszen van a brexit megallapodastervezet. kar, hogy az az 5% mindent visz, tehat sehol sincsenek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.22 20:27

Az a gond hogy Komócsin elvt... akarommondani úr elfogult, szélsőséges, valóságtól elrugaszkodott propaganda-irományaiból semmit sem lehet megtudni erről az egyébként fontos témáról.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.10.22 19:48

nocsak. lassan veget er a drama, en mar ugy vagyok vele, hogy barmelyik opcio jo. az angoloknak tenyleg kene egy brexit, hogy peldat mutassanak a tobbi orszagnak hulyesegbol, es gazdasagi irracionalitasbol. meg ugye ne feledjuk el a kesobbi generaciokat se, ok nemcsak latni fogjak a kilepest, hanem leginkabb ok fogjak elszenvedni. a 21. szazad baklovesei kozott eremeselyes lesz a brexit, de azt gondolom europa is jol jarna vele. 1 evtizeden belul mar vissza is lepnenek, itt is az idiota nyugerrek elhullasat kell csak kivarni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html