Theresa May tényleg könyörög az EU-nak

Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól - írta a a Downing Street bejelentésére hivatkozva az MTI.
Domokos László, 2019. január 29. kedd, 14:06
Fotó: AFP

A konzervatív párti miniszterelnök az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék problémájára kíván megoldást találni - közölte a londoni kormányfői hivatal szóvivője szokásos napi tájékoztatóján.

Ez a mechanizmus a novemberben aláírt 585 oldalas brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház - jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt - két hete a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

Az Európai Unió ugyanakkor többször is jelezte, hogy sem a backstop-mechanizmusról, sem általánosságban a kilépési feltételeket tartalmazó egyezményről nem tartja lehetségesnek a tárgyalások újranyitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK