Bombameglepetés: mégsem lesz brexit?

Theresa May brit miniszterelnök dacosan reagált arra, hogy pártja 48 alsóházi képviselője kezdeményezte leváltását a Konzervatív Párt elnöki posztjáról, ami kormányfői megbízatása végét is jelentené. Miniszterei támogatásukról biztosították, de nem biztos, hogy rá is szavaznak majd.
Komócsin Sándor, 2018. december 12. szerda, 11:26
Fotó: Shutterstock

A brexit elhalasztásának lehetősége lehet a legerősebb érvük azoknak a tory képviselőknek, akik szerint Theresa May miniszterelnököt a posztján kellene tartani - véli Laura Kuenssberg, a BBC belpolitikai tudósítója. Erre utalt a kormányfő is dacos kiállásában, amellyel reagált arra, hogy párton belüli bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene és szerdán este már szavaznak is arról, hogy megtarthatja-e helyét a Konzervatív Párt - s ezzel a kormány - élén.

Ha új miniszterelnököt választanak a toryk, akkor az kénytelen lesz elhalasztani a brit kilépést 2019. márciusi 29-éről - utalt arra, hogy a választási procedúra miatt csak január végére-február elejére lehet új kormánya az Egyesült Királyságnak. Szerinte végül fel is adhatja az ország a brexitet. A rövid állásfoglalással egyidejűleg a kormány miniszterei egymás után biztosították támogatásukról főnöküket, ám Kuenssberg szerint ez egyáltalán nem jelenti az, hogy az esti titkos szavazáson is a neve mellé teszik az X-et.

Elég volt!

Eközben úgy tűnik, az üzleti világ kezdi elveszíteni a türelmét a konzervatívokkal szemben - derül ki a Bloomberg hírfolyamából. Nem túlzás, hogy a gazdaság szereplői elborzadva követik a Westminsterben zajló folyamatokat - üzente a politikusoknak Adam Marshall, a British Chambers of Commerce igazgatója.

A cégek aggódnak, a befektetők összezavarodtak és csalódottak, a pénzügyi piacok pedig nyomás alá kerültek, látva, ahogy ez a brexit saga végeláthatatlanul folyik. Azok, akik a remélt politikai előnyöket helyezték az emberek megélhetése elé, nem fognak a történelem dicső lapjaira kerülni. A font erősödött a bizalmi szavazás hírére, szakértők szerint azért, mert a befektetők a miniszterelnök győzelmére számítanak.

Esélylatolgatás

Az enyhén idegesnek látszó miniszterelnök harcos kiállása nem meglepő, ismerve a habitusát, ám nem kétséges, hogy a kormányzásával kapcsolatos minden kétség, bizonytalanság és elégedetlenség most egyetlen szavazásban összpontosul, ami világosan megmutatja, milyen út áll előtte - véli a BBC szakírója. Nem az ellenzék, nem a parlament, hanem a saját pártja döntött úgy, hogy megkérdőjelezi a hatalmát egy a kormány és az ország szempontjából is kritikus pillanatban.

Bírálói szerint saját balfogásai, ellentmondó lépése, irányváltásai vezettek ide, támogatói úgy látják, hogy a konzervatív politikusok egy részének, akik egyfolytában fújnak az EU-ra semmi sem elég. Az egyik miniszter szerint May hosszú nap elé néz, ám végül erős többséggel megnyeri a bizalmi szavazást. Majd kiderül - véli a BBC cikkírója.

Ha győz azzal súlyos csapást mér azokra a brexiter kollégáira, akik egy éve ekézik, ahol érik, miközben a hangos protestáláson túl semmit sem tudnak felmutatni, különösen nem egy kivitelezhető alternatívát a kormány brexittervével szemben. Ez azonban nem változtat azon, hogy ezt a javaslatot a dolgok jelen állása szerint nem tudja elfogadtatni a parlamenttel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.12 19:51

@nandras51: "szuverénkedő barom"

Látom, rólad is hamar lehullott a szabadelvű angyal-álarc, liberáliskám...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2018.12.12 19:44

Én a megállapodás nélküli Brexitben reménykedem. Tudja meg minden szuverénkedő barom, mi vár rá az unión kívül. Ha még a nem annyira gyenge britek is szívni fognak, mint a torkosborz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2018.12.12 12:16

Show must go on. :))) Azert az illibsik mindig tudnak meglepetest okozni maguknak. :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html