Ki kell rúgni a brit miniszterelnököt, most!

A csempészek paradicsomává tenné az ír szigetet, ha az EU elfogadná a brit kormány új válási megállapodási javaslatát, amit a Financial Times vezető publicistája egyébként kamunak tart. Szerinte Boris Johnson kormányfő fő célja, hogy megtartsa a hatalmát, ám ez nem esik egybe az ország érdekével.
Komócsin Sándor, 2019. október 6. vasárnap, 09:03
Fotó: Getty Images

Amikor Boris Johnson júliusban átlépte a Downing Street 10. ajtaját, új célt tűzött ki maga elé a brexittel kapcsolatban. Miközben az ország érdekét az szolgálta volna, hogy igyekszik kölcsönösen elfogadható megállapodást találni az EU-val a felek jövőben viszonyával kapcsolatban, az új miniszterelnök úgy gondolta, az a britek első számú érdeke, hogy ő hatalmon maradjon. Ezért jelentette ki és tartja magát azóta is mereven ahhoz, hogy a jelenlegi brexithatáridő október 31-ei lejártakor ha törik, ha szakad kiviszi az Egyesült Királyságot az EU-ból, és ezért rúgta fel alapjaiban az előző kormány uniós válási egyezségét - véli Philip Stephens, a Financial Times (FT) vezető publicistája.

Taktika

Johnson tudja, hogy borítékolható az előrehozott választások kiírása, ám amíg az ország az EU tagja, addig a Konzervatív Pártot az a veszély fenyegeti, hogy a radikális Nigel Faraga vezette Európa-ellenes Brexit Párt elcsábítja tőle a szebb jövőt a brit függetlenségtől remélő jobboldali szavazókat. Könnyen előfordulhat, hogy Farage pártja elvinne annyi választót, hogy a toryk elvesztenék a parlamenti többségüket. Ezért akarja rögzíteni a brexit napját az kormányfő.

Eközben azt állítja, hogy előnyben részesítené, ha sikerülne megállapodni az unióval egy egyezségről, amelynek feltételei lényegesen eltérnének az előző kormány által kialkudott kondícióktól. Tettei azonban cáfolják szavait. Az államapparátus vezető tisztségviselői nyilván tájékoztatták arról, hogy elődje, Theresa May minden lehetséges alternatívát végigpróbált, mielőtt belement a megállapodásba. Így hiába szavazta le a londoni parlament háromszor a paktumot, nincsenek további lehetőségek.

Abszurd keverék

Johnson minderre magasról tett, és szerdán előállt egy olyan javaslattal, amely a korábban tesztelt és elvetett lehetőségek keveréke. A legnagyobb abszurditás, hogy ez nem egy, hanem két határt tartalmaz. Egyet az EU és az Egyesült Királyság - azaz részben Írország és Észak-Írország között -, mivel kiléptetné országát az EU-s vámunióból, vámhatárt hozva létre ezen a vonalon, a másikat az Ír-tengeren, mivel belemenne, hogy Észak-Írország - az ír határ szabad átjárhatóságának fenntartása érdekében - része maradjon az egységes európai piacnak.

A vámolást a javaslat szerint nem a két ír állam határán, hanem az árukat exportáló, illetve importáló vállalatok telephelyén végeznék el elektronikus úton, így nem lenne határellenőrzés. Ezt az ötletet korábban azért vetették el, mert egyrészt nem létezik az az informatikai rendszer, amit ki kéne találni és be kellene vezetni, másrészt ez a megoldás nem tudja kezelni az illegális "export-importot", magyarul a csempészést, ami a nyitott határ miatt kivirágzana az írek szigetén.

A brit miniszterelnök szerint tiszteletben tartanák a nagypénteki megállapodást, ami békét teremtett az írek között. Az FT publicistája felhívja a figyelmet arra, hogy a nyitott határ lényege nem az, hogy a két ír állam gazdasága összeolvadhat, illetve hogy nem korlátozzák bürokratikus akadályok az elválasztó vonal átlépését, hanem az, hogy a két északír közösség identitását megtartva élhet egymás mellett. A brit unionisták hűségesek maradhatnak az Egyesült Királysághoz, míg a nacionalisták megélhetik ír identitásukat.

Mutogatás

Az új brit javaslat másik fontos eleme, hogy az Északír Nemzetgyűlés 2021-től kezdődően négyévente dönthetne arról, hogy fenn akarja-e tartani az ország egységes európai piaci státusát vagy sem. Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója nem nyilvánosan azt mondta, hogy ez elfogadhatatlan, mert az elutasító döntés lehetősége állandó gazdasági bizonytalanságot okozna és a nagypénteki egyezmény felrúgásával fenyegetne. Az FT cikkírója ennek alapján úgy látja, hogy Johnson egyszerűen azért állt elő nyilvánvalóan teljesíthetetlen ötleteivel, hogy az EU-ra háríthassa a felelősséget a megállapodás elutasításáért.

Ha arra bazírozott, hogy az ír kormány mindenáron meg akarja védeni a nyitott határt, s ezért az utolsó pillanatban ráveszi Brüsszelt is, hogy fogadják el London javaslatát, akkor minden bizonnyal tévedett. Írország nem fogja feladni hosszú távú érdekét, az Ír-sziget egységének fenntartását a rövid távú cél, a gazdasági felfordulás elkerülése érdekében.

Mennie kellene

Johnson azt mondja, figyelmen kívül fogja hagyni a parlamentben szeptemberben elfogadott törvényt, amely arra kötelezi, hogy ha október 19-éig nem tud összehozni egy válási megállapodást az EU-val, akkor kérje az októberi végi brexithatáridő meghosszabbítását január végéig. Az FT publicistája szerint vagy blöfföl, vagy ha nem, akkor vannak a kormányában elegen, akik rákényszerítenék, a törvény betartására. Ugyanakkor ismerve kiszámíthatatlanságát senki sem lehet ebben biztos. Ha a parlament el akarja kerülni a beláthatatlan következményekkel járó kemény brexitet október 31-én, akkor nem tehet mást, mint hogy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatja Boris Johnsont.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.10.07 12:50

@Erikson: " Lenne egy szerény kérdésem. Miért akarjátok Nagy Britániát minden áron az EU-ban tartani? Borisz mögött ott van az ország, az őt akadályozók ezt nagyon jól tudják, azért nem akarnak semmi körülmény között választást mert nagyot buknának."

Tényleg szerény a kérdésed, annál már csak a tudásod szerényebb a témában.
Először is Kócosbohóc Boris mögött nem áll az ország. Őt pártízezer ember választotta meg a Konzervatív Párt tagságából. Ő nem országos választáson lett Kormányfő hanem egy belső puccs után, amikor a párt megbuktatta saját megválasztott Kormányfőjét Tresa May-t.

A briteket senki nem akarja már bent tartani, csak tisztességes válást akar az EU, a tagjainak az érdekeit szeretné megvédeni, mindenekelőtt Írországét, mert ők fognak arányaiban a legnagyobbat szívni.

Boris Bohóc új javaslata az Ír szigeten káoszt eredményezne, nem lenne határellenőrzés és vám sem, vagyis egy nagy kupleráj lenne, csempészek paradicsoma, ráadásul az illegális migráció Nagy-Britanniába innen folytatódna, hiszen a határon nem lenne ellenőrzés, illetve szerinte lenne....csak mégsem. Az Olaszországba bejutó migráncs elutazna Írországba és a nyitott határon keresztül Észak-Írországba menne és ennyi, máris megérkezett....

Boris bohóc hozza a szokásos formáját, süketel, üvöltözik mint egy idióta. Megcsinálta a berexit káoszt, megbuktatta May-t és most ott áll és fingja sincsen, hogy mit kellene csinálni. Mer most már hatalmon van és a felelőtlen pofázás nem elég, tenni is kellene valamit....és kiderült, hogy teljesen fogalmatlan?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.10.07 12:41

@Erikson: ez nem arról szól, hogy hol van a királyság.
pénz, bakker.
az elmúlt évtizedekben európa irgalmatlan méretű dellát tett a szigetbe. az angolok távozásával ez simán einstand kategória. itt most nem a forró pénzről van szó, a spekulációs tőke hipp-hopp le tud lépni. de mit csinálsz egy gyárüzemmel? annak az elévülési ideje évtizedekben mérhető. a benne lévő géppark transzportja is egy vagyon, ráadásul hova?
hogy a hülye angol elveszíti az állását, az egy dolog, senkit sem érdekel. hogy a gyártósor leáll sem gond, majd újraindul, de hol, mikor és mennyiért, különösen a mennyiért, na az nem mindegy már. és mi a fasz lesz az épületekkel, infrastruktúrűval? költözhetetlen, le kell írni VESZTESÉGKÉNT... a tőzsde ezt imádni fogja. ja, várj, nem...
elképzelhetetlen méretú pénz. a britek most játszák el az ország becsületét. persze évtizedes távon ez senkit sem érdekel, lásd szemét német nácik kb hetven éve, oszt mi van most?
de rövid távon más a helyzet. és épp ezért lesz hosszabbítás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Erikson, 2019.10.07 10:33

Lenne egy szerény kérdésem. Miért akarjátok Nagy Britániát minden áron az EU-ban tartani? Borisz mögött ott van az ország, az őt akadályozók ezt nagyon jól tudják, azért nem akarnak semmi körülmény között választást mert nagyot buknának. A jó az egészben hogy nem sokáig fogják tudni visszatartani a választást. Ezt az EU is tudja. Nem fognak hosszabítást adni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.10.07 09:58

Mindegy lenne, ha más lenne az elnökük, akkor is utálják a németeket, pláne ha merkel uralkodni akart az EU-ban, holott a németek is ugyanolyan tagok, nem nyulhatott volna át a többiek feje felett, ezt meg az angolok utálják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lternesz, 2019.10.07 09:38

Be kell zárni a Napi.hu-t, MOST!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html