Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külföldi vendégmunkások a második világháború óta nem látott tempóban hagyják el az Egyesült Királyságot - írja a Bloomberg. Csak London lakossága 700 ezerrel csökkent - derült ki friss felmérésekből, ami éppen akkor szorítja le a lakásokat bérbe adók bevételeit és a költségvetési adóbevételeket, amikor a gazdasági válság miatt a legnagyobb szükség lenne ezekre. Nagy a kockázata annak, hogy ezek az emberek, akik főként a lezárt vendéglőkben és boltokban dolgoztak nem térnek vissza a korlátozások feloldása után, így a hiányuk tartósan fékezni fogja a gazdasági növekedést - panaszkodik Jonathan Portes, a londoni King"s College közgazdász professzora, aki szerint a szigetországot összesen egymillió vendégmunkás hagyhatta el egy év alatt.

A londoni lakásbérleti díjak 8,3 százalékkal zuhantak - derül ki a Zoople szakportál adataiból, bár ez nem feltétlenül a távozók számlájára írható, mert az elmúlt időszakban sokan érkeztek a tengerentúlról, akik főleg magánlakásokat bérelnek.

Az idei költségvetés minden bizonnyal tükrözni fogja, hogy a cégek és az államkincstár kevesebb vendégmunkás munkájára és adóbefizetéseire számíthat, miközben a pandémia miatt mind a vállalatok, mind az állam eladósodott. A bevándorlásból kivándorlássá fordult helyzet minden bizonnyal megváltoztatja a kormány bevándorlási politikáját is. Az elmúlt évtizedben igyekeztek leszorítani a bevándorlók számát, akik évente jóval több mint százezren érkeztek, ám nem sok sikerrel. Most azon kell aggódnia a brit vezetésnek, hogy a helyi lakosság elöregedése miatt nem lesz, aki dolgozzon az országban.

Vészes forgatókönyvek

Az utóbbi helyzet előre jelzése érdekében több forgatókönyv is készült. Az egyik szerint ha a bevándorlás teljesen megszűnik - szemben a korábbi százezres nagyságú érkezővel -, akkor öt év után a brit GDP egyszázalékos növekedési áldozatot szenvedhet el a vendégmunkások hiánya miatt. Ez az éves költségvetési hiányt a GDP 0,7 százalékával dobhatja meg.

Rövid távon még nincs gond, mert koronavírus-válság miatt magas a munkanélküliség, és a gazdaság egy része, különösen a vendéglátás még egy ideig korlátozások alatt maradhat. Amikor azonban ezeknek vége lesz, akkor a brexit után bevezetett bevándorlási rendszer komoly akadályokat fog állítani elsősorban azoknak az embereknek a beáramlása elé, akik alacsony képzettséget igénylő munkákat végeznek. Ezek az emberek nem kapnak majd hosszú időre szóló munkavállalási vízumot.

Riasztó számok

Valójában azt sem lehet pontosan megbecsülni hányan hagyták el az országot. A hivatalos munkaügyi statisztika szerint 900 ezerrel, 8,3 millióra csökkent a a külföldi vendégmunkások száma 2020 harmadik negyedévéig. A kormány által finanszírozott Economic Statistics Centre for Excellence szervezethez kapcsolódó blogon 1,3 százalékos becslés látott napvilágot, ezen belül a közel kilencmilliós London lakossága nyolc százalékkal zsugorodhatott.

A vendéglátás és a kiskereskedelem különösen nagy veszteséget szenvedhetett el. Ezekben az ágazatokban a külföldi munkavállalók aránya 30, illetve 18 százalék volt. Egyelőre sok a csőd és nagy a munkanélküliség, ezért nem tudjuk mennyi emberre lesz szükség a válság után - mondta ezzel kapcsolatban Kate Nicholls, a brit vendéglátó vállalatok lobbiszervezetének vezetője. Az ágazat továbbra is anyagi segítséget kér a kormánytól. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a kelet-európai küldő országok egy részében, főként Lengyelországban sokkal jobb lehetőségek állnak az emberek előtt, mint korábban, ezért nem fognak visszautazni vendégmunkáskodni a britek ködös szigetére.