Brexit: újabb veszélyre figyelmeztetnek a szakértők

A brit pénzügyminiszter szerint "túl kellene már jutni a brexiten", mert a brit EU-tagság megszűnésének folyamata körüli bizonytalanságok miatt nincs idő és kapacitás más fontos ügyekre, mindenekelőtt a gazdaságra.
Szepesi Anita, 2019. április 12. péntek, 21:15
Fotó: AFP

Philip Hammond, aki pénteken, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén nyilatkozott a BBC televíziónak, kijelentette: ha sikerülne a brexit feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóház által eddig háromszor is leszavazott megállapodást elfogadtatni, akkor a brit kormány "nagyobb sávszélességet" tudna biztosítani olyan alapvető kérdéseknek, mint a brit gazdaság növekedése. Amíg nincs elfogadott brexit-megállapodás, a költségvetési célkitűzések teljesítéséhez szükséges döntéseket sem lehet meghozni - idézi a pénzügyminisztert az MTI.

Csak a kilépési megállapodás elfogadása után tudom arra összpontosítani a figyelmemet, hogy a gazdaság merre tart a következő években - mondta a brit pénzügyminiszter. A brit és a nemzetközi üzleti szféra képviseleti szervezetei, valamint a legtöbb makrogazdasági elemző máris a brexit bizonytalanságaiból eredő súlyos növekedési kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A brit Kereskedelmi Kamarák szövetsége (BCC) minap közzétett új prognózisában rontotta a brit gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzéseit, szintén elsősorban a brexit körüli bizonytalanságokkal indokolva a döntést. A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó szervezet felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2019 egészében várhatóan 1,2 százalékkal, 2020-ban 1,3 százalékkal növekszik. A kamarai szövetség eddig érvényben volt előrejelzése 1,3, illetve 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt erre a két évre.

A szervezet közölte: ha 2019-re szóló, rontott előrejelzése beválik, ez lesz a brit gazdaság leggyengébb éves növekedése a 2009-es pénzügyi válság óta.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi helyzetértékelésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság idei növekedési kilátásai "valahol a rossz és a rettenetes között járnak".

A ház szerint mivel a brexitből eredő bizonytalanságok valószínűleg a korábban gondoltnál is hosszabb ideig elhúzódnak, a brit gazdaság növekedési üteme az idén várhatóan "minimális" lesz.

A CEBR londoni elemzői jelenleg 0,5 százalékos brit GDP-növekedést várnak 2019 egészére, de hangsúlyozták: a tényleges növekedési ütem ennél is sokkal rosszabb lehet a gazdaságba vetett bizalom összeomlása esetén, vagy akkor, ha a világgazdaság "zuhanórepülésbe" kezd.

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi globális jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék zökkenőmentes, rendezett Brexit esetén is mindössze 0,8 százalékkal növekszik az idén. Az OECD szerint ha a brit EU-tagság megszűnéséig nem sikerül életbe léptetni a brexit-megállapodást, és így a kilépés után tervezett átmeneti időszak is elmarad, az valószínűleg recesszióba sodorná a brit gazdaságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.12 23:39

Ja. Ha sikerülne ellopni a Brexitet, akkor lehetne tovább osztogatni az angol adófizetők pénzét, mondjuk magyar mutyikalandparkokra ahogy eddig, tovább gazdagítva az Orsós- és Mészáros-famíliákat, meg a pénzmosásban szintén résztvevő brüsszeli maffiát. Nem is értem miért nem tapsolnak mindehhez az angolok, az ostobák...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html