Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Johnson éppen e tervezet miatt mondott le a külügyminiszteri tisztségről. A javaslatcsomagban foglaltak érvényesítése azt jelentené, hogy Nagy-Britannia "örök időkre" elfogadná az Európai Unió szabályait, úgy, hogy e szabályok kidolgozásába semmiféle beleszólása nincs - fogalmazott a Mail on Sunday konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú vasárnapi brit lapnak írt cikkében.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai július első hetében, a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza.

A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora - amelynek egyik frontembere Boris Johnson - látni szeretett volna.

A volt külügyminiszter azt írta, hogy a chequersi javaslatcsomaggal a brit kormány folyamatos politikai zsarolásnak teszi ki magát az EU részéről, és öngyilkos merényletekhez használatos, robbanószerrel töltött mellényt húzott rá a brit alkotmányra, a gyújtógombot pedig Michel Barnier - az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója - kezébe adta.

A konzervatív párti politikus ezzel az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határ majdani ellenőrzésének egyelőre megoldatlan problémájára utalt. Az Európai Bizottság javaslata értelmében úgy lehetne elkerülni a 499 kilométeres határszakaszon a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés visszaállítását, hogy - ha nem születik egyéb megoldási ötlet - az ír sziget egésze "közös szabályozási térséggé" alakulna át.

A Brexit után ez a határ az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából is.

Az Európai Bizottság javaslatát London elutasítja, mivel értelmezése szerint ezzel Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közé emelkedne vámhatár. A brit kormány a chequersi indítványban ehelyett közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

Boris Johnson vasárnapi cikke szerint azonban ez a megoldás is azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság gyakorlatilag az EU vámuniójának és egységes belső piacának tagja marad, és így nem tudna saját jogán szabadkereskedelmi megállapodást kötni. A volt külügyminiszter szerint mindez az EU vazallusává tenné Londont.

Johnson már a lemondását bejelentő júliusi levelében kifejtette azt a véleményét, hogy a chequersi javaslatcsomaggal az Egyesült Királyság egyértelműen "a gyarmati státus felé vette az irányt".

A volt külügyminiszter egy héten belül másodszor támadja éles hangvételű cikkben egykori kormánya Brexit-stratégiáját. A The Daily Telegraph című konzervatív, szintén erősen EU-szkeptikus irányvonalú brit napilapnak írt, hétfőn megjelent cikkében úgy fogalmazott: a chequersi javaslatcsomag elfogadásával Nagy-Britannia úgy indult csatába, "hogy az előőrsöt vezető tankon máris a fehér zászló lobog".

A brit sajtó egybehangzó feltételezése szerint Boris Johnson e támadásokkal Theresa May miniszterelnök elmozdítását és saját kormányfői ambícióinak megvalósulását próbálja előkészíteni.

A kép forrása: Shutterstock.