A német iparszövetség (BDI) szervezésében készített felmérés alapján a nagy-britanniai kapcsolatokkal rendelkező német cégek 30 százaléka feladta a reményt, hogy a következő szűk fél évben sikerül megállapodni a brit EU-tagság megszüntetése (brexit) utáni kétoldalú kapcsolatok rendszeréről - idézi a felmérést az MTI.

A tárgyalások sikeres lezárására kitűzött év végi határidő betartására és egy szabadkereskedelmi egyezményt is tartalmazó átfogó megállapodásra 26 százalék számít.

A határidő meghosszabbításával az Egyesült Királyság piacain érdekelt német cégek 25 százaléka számol.

További 18 százalék szerint az eredeti menetrendben meghatározott ütemben csak az alapvető kérdésekről sikerül megegyezni, vagyis a tárgyalás egy "bázismegállapodás" megkötésével ér véget, és a részleteket később kell kidolgozni.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A BDI felmérése szerint a német vállalati szférában az a nézet uralkodik, hogy a Brexittel, illetve az átmeneti időszak végével új korszak kezdődik az EU életében, amelyben erősíteni kell a közösségben megmaradó országok együttműködését.

A "poszt-brexit" korszakban - a brit távozás utáni időszakban - a többség, 57 százalék szerint ki kell teljesíteni az uniós belső piacot. Ugyancsak jelentős, 43 százalékos annak a törekvésnek a támogatottsága, hogy egyes szakpolitikai területeken, köztük a külpolitikában és a migrációs politikában kell elmélyíteni az integrációt. A központosítást és az integráció minden területre kiterjedő mélyítését csupán 25 százalék támogatná.

A brexit utáni világban a legnagyobb veszély az EU szétesése - ezt a véleményt a német ipari vállalkozások 45 százalékánál hallani a BDI kutatási jelentése szerint. A brexit azonban esélyt is jelent, 54 százalék szerint megerősítheti Németország helyzetét a nemzetközi pénzügyi szektorban, és 44 százalék szerint ösztönözheti a működőtőke beáramlását - mutatták ki a felméréssel.

Az Egyesült Királyság a brexit előtti években Németország legfontosabb kereskedelmi partnerei közé tartozott. A csúcsév 2015-ben volt, akkor a német cégek 89,02 milliárd euró (31,1 ezer milliárd forint) értékben exportáltak a szigetországba, az import értéke pedig 38,4 milliárd euró volt. Ezzel az Egyesült Királyság az ötödik helyen állt a kereskedelmi partnerek rangsorában. Tavaly a hetedik helyen állt, az export 78,88 milliárd eurót, az import 38,3 milliárd eurót tett ki.