Nem lesz uniós népszavazás a brexitről

Az Európai Bizottság elutasította azt a beadványt, amely uniós szintű népszavazás kiírását kezdeményezte a Brexitről, vagyis az Egyesült Királyság kilépéséről (Brexit) - közölte az uniós bizottság.
Domokos László, 2018. november 28. szerda, 15:15
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint a bizottság azzal érvelt, hogy a kérdés nem tartozik hatáskörébe.

A kezdeményezést benyújtók szerint "minden európai polgárnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kinyilvánítsa véleményét arról, kívánja-e, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon-e"?

Az uniós bizottság korábban sajnálatát fejezte ki, hogy Nagy-Britannia jövő március 29-én elhagyja az EU-t, de tiszteletben tartja a 2016-ban tartott brit népszavazás eredményét - írta az MTI.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni szerződés vezette be, amelynek segítségével az európaiak elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.
A kezdeményezés - hivatalos nyilvántartásba vétele után - lehetővé teszi, hogy egymillió, legalább hét tagállamból származó ember aláírásával felkérje az Európai Bizottságot jogi intézkedési javaslat előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken. Ha ez sikerül, a bizottság akkor sem köteles jogszabálytervezettel előállni, de bárhogy is határoz, döntését indokolnia kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK